11. MHV podzim 2011 - delší
Je to přesně o tom. Organizačně by šlo určitě uspořádat akci na louce s latrýnami, pod stany a kapacitou v podstatě neomezenou, nakonec v tomto směru je to jen otázkou schopného organizátora. Pokud vzpomenu na první MHV, kde nás bylo tuším s bídou a s rodinami 30 lidí a stačil výrazně menší areál. Dá se sehnat i větší areál, ale má dva zásadní nedostatky - je to klasický letní dětský tábor s chatičkami odpovídajícími stáří cca 40 let bez garance, že tam budeme sami s rušnou turistickou cestou vedoucí středem a navíc umístěný excentricky v republice (pokud se za ty čtyři roky, co jsme prováděli poslední průzkum nerozpadl).
V tomto směru platí stále výzva. Pokud víte nebo objevíte rekreační areál, kemp s bungalovy nebo rekreační středisko s větší kapacitou, na odlehlém místě s dobrým alespoň jižním obzorem pošlete adresu, souřadnice, cokoli, my už vejdeme v jednání, dojedeme se podívat a zjistit podnímky. STačí poslat tip. Myslím, že kapacita 120-140 lidí by byla s rezervou dostačující až až.
Nakonec jarní běh sice extrémní v rychlosti přihlašování, ale pokud se ohlédnu zpět, těch neuspokojených ve skutečnosti bylo jen pár, neboť několik přihlášek bylo zrušeno kvůli rodinným kolizím s jiným programem, kvůli nemocem atp. A když nám někdo zruší přihlášku dva dny před konáním, to už i většina náhradníků má jiný program a "last minute" pak nefunguje.
Uvidíme, jak to bude teď na podzim, hlavně nám neschoďte server ;)
V tomto směru platí stále výzva. Pokud víte nebo objevíte rekreační areál, kemp s bungalovy nebo rekreační středisko s větší kapacitou, na odlehlém místě s dobrým alespoň jižním obzorem pošlete adresu, souřadnice, cokoli, my už vejdeme v jednání, dojedeme se podívat a zjistit podnímky. STačí poslat tip. Myslím, že kapacita 120-140 lidí by byla s rezervou dostačující až až.
Nakonec jarní běh sice extrémní v rychlosti přihlašování, ale pokud se ohlédnu zpět, těch neuspokojených ve skutečnosti bylo jen pár, neboť několik přihlášek bylo zrušeno kvůli rodinným kolizím s jiným programem, kvůli nemocem atp. A když nám někdo zruší přihlášku dva dny před konáním, to už i většina náhradníků má jiný program a "last minute" pak nefunguje.
Uvidíme, jak to bude teď na podzim, hlavně nám neschoďte server ;)
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Určitě je škoda, že tato jinak skvělá akce neumožňuje zvláště nováčkům se jen tak sebrat a přijet se na ni na jeden den podívat. Bylo by škoda, kdyby rozšíření termínů na jaro a na podzim došlo jen k tomu, že se "elita" sejde víckrát a jinak to nemá efekt.Tady asi nejen z mé strany,(Orionid 58 a věřím,že další "nováčci")asi zaplesali. 
Vidím,že i ze strany organizátorů je snaha vyhovět co největšímu počtu zajemců. ::)Odsuzuji jen ty návrhy či názory typu - já jsem "stálý host,nebo já mám zásluhy".Na akci vedenou v tomto duchu bych se ani netlačil.

Vidím,že i ze strany organizátorů je snaha vyhovět co největšímu počtu zajemců. ::)Odsuzuji jen ty návrhy či názory typu - já jsem "stálý host,nebo já mám zásluhy".Na akci vedenou v tomto duchu bych se ani netlačil.

- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jak píšeš. Kluci dělaj co se dá, ale dokud se nevymyslí lepší řešení, nedá se nic dělat. Na druhé straně v minulosti jsem spíše četl, že není dobré tam jen tak přijet a teď zase čtu, že to možné je, tak proto jsem na to poukázal. Přijde mi ideální, pokud je umožněn příjezd kohokoli třeba na kus dne a nebo na kus noci a pak ať si jede po své ose zase dom ne?
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Já mám třeba chalupu hodně blízko Zubří a jednonoční výlet by se mi docela zamlouval. Jenom si zajet zapozorovat a odjet zpět po vlastní ose. Takové jednonoční řešení se však vyplatí jen těm, kteří to mají docela blízko. Je jasné, že jezdit třeba z ČB na jednu noc je zbytečné.
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
Vzhledem k tomu, ze bratri Slovaci ani bratri Italove (vlastnici Slovenske elektrarne) statni svatek nemaji, mam ten tyden celkem zabity (pracovne). Takze je mi lito, ale poprve v historii tuto akci musim vynechat. Uvolnuji tedy jedno misto "staleho hosta" s doprovodem pro potencialni budouci stale hosty 

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
To mě mrzí s kým budeme popíjet ? Za okny bude sněžit a bude nuda 

Přihlašování na podzimní MHV spuštěno. Bližší informace na http://praha.astro.cz/
Takže pro seminko3 (a ostatní) - je to jednoduché, stačí se včas přihlásit...
jj
Takže pro seminko3 (a ostatní) - je to jednoduché, stačí se včas přihlásit...

jj
Mirek Jindra
Pouze bych měl dotaz. Objednal jsem si prodloužený pobyt. Mám uhradit pouze základní pobyt a nebo celou částku i s prodlouženým pobytem? Sice v to silně pochybuji, ale pro případ, že bych byl pouze jediný na prodlouženém pobytu nepředpokládám, že by kvůli mě byl otevřený celý areál.
MartinV
MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
V přihlášce je potřeba uvést Prodloužený pobyt a zaplatit o 3 noci více, toť vše.
uvést Prodloužený pobyt a zaplatit o 3 noci víceAle jo to vím a taky jsem to tak udělal (s uvedeným datem odjezdu) a přišel mi opravný e-mail. Mě šlo jen o to zda-li prodloužený pobyt závisí na počtu zájemců a podle toho buď bude nebo ne a jestli mám zaplatit základní pobyt + prodloužený hned a nebo jen základní a prodloužený až já nevím kdy podle počtu těch zájemců. Na jarním MHV 2011 se tohle konkrétně řešilo a podle zájemců prodloužený pobyt buď bude a nebo bude jen základní. Kapišto?
Už jsem vola Honzovi Zahjskému ... vyřešeno.
Tak hlavně ať nám to počasí Pepo klapne.
MartinV
Už jsem vola Honzovi Zahjskému ... vyřešeno.
Tak hlavně ať nám to počasí Pepo klapne.
MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Já to beru jako společenskou akci a přiznám se, že jsem na všech MHV dohromady udělal asi 2 fotografie, takže počasí moc neřeším....
.... Tak já to risknul a zaplatil celý najednou ... snad vyjde počasí 

Jak to teda je? Mužu dojet na kus noci a pak po své ose dom, jak píše MaG a nebo ne?
Chtěl bych aby se někdo z pořadatelů jasně vyjádřil.
Chtěl bych aby se někdo z pořadatelů jasně vyjádřil.
Ahoj,
sice nemohu mluvit za poradatele, ale zajistit hladky prubeh takoveto akce, kde se navic na nijak extra hlidane louce vyskytuje soukroma technika za statisice ci miliony, neni vubec jednoduche.
Proto plne chapu, ze neregistrovani/neplatici navstevnici na kus noci nejsou tak uplne vitani a vyzyvani k ucasti. I kdyz jim to na druhou stranu asi nikdo nechce autoritativne zakazat.
V pripade idealniho pocasi se navic bude v arealu pozorovat a astrofotit a tak by pripadny prijezd a odjezd "navstevniku" mohl svetene "zamorovat" prostor pro regulerni ucastniky.
Zrejme kdyz uz nekdo prijede, auto necha v dostatecne vzdalenosti od arealu, slusne se ohlasi pobude a odjede asi se nic nestane...
Naopak pokud se situace vymkne z ruky prijede horda lidi a nebo se nedej buh se neco neprijemneho stane, mohlo by to byt take posledni organizovane MHVcko. Proto bude dobre chovat se podle instrukci a organizatorum to zbytecne nekomplikovat.
Pokud nekdo nestihne registraci a nebo se nechce zavazat a platit dopredu ma letos jedinecnou sanci zajet si kousek za Drazdany, kde se ve stejnem terminu kona podobna akce, kde jsou polodenni a polonocni navstevnici bezproblemu vitani....
PS: Pro organizatory, mozna by se daly usporadat treba v sobotni odpoledne "navstevni hodiny" pro neregistrovane ucastniky s moznosti prohlidky pritomne astrotechniky s moznosti protazeni do vecernich hodin za dodrzeni nejakych definovanych pravidel...
sice nemohu mluvit za poradatele, ale zajistit hladky prubeh takoveto akce, kde se navic na nijak extra hlidane louce vyskytuje soukroma technika za statisice ci miliony, neni vubec jednoduche.
Proto plne chapu, ze neregistrovani/neplatici navstevnici na kus noci nejsou tak uplne vitani a vyzyvani k ucasti. I kdyz jim to na druhou stranu asi nikdo nechce autoritativne zakazat.
V pripade idealniho pocasi se navic bude v arealu pozorovat a astrofotit a tak by pripadny prijezd a odjezd "navstevniku" mohl svetene "zamorovat" prostor pro regulerni ucastniky.
Zrejme kdyz uz nekdo prijede, auto necha v dostatecne vzdalenosti od arealu, slusne se ohlasi pobude a odjede asi se nic nestane...
Naopak pokud se situace vymkne z ruky prijede horda lidi a nebo se nedej buh se neco neprijemneho stane, mohlo by to byt take posledni organizovane MHVcko. Proto bude dobre chovat se podle instrukci a organizatorum to zbytecne nekomplikovat.
Pokud nekdo nestihne registraci a nebo se nechce zavazat a platit dopredu ma letos jedinecnou sanci zajet si kousek za Drazdany, kde se ve stejnem terminu kona podobna akce, kde jsou polodenni a polonocni navstevnici bezproblemu vitani....
PS: Pro organizatory, mozna by se daly usporadat treba v sobotni odpoledne "navstevni hodiny" pro neregistrovane ucastniky s moznosti prohlidky pritomne astrotechniky s moznosti protazeni do vecernich hodin za dodrzeni nejakych definovanych pravidel...
Pavel Vabrousek
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Někdy obdivuju účastníky, že si nechají komplet techniku na louce, na to nemám u nás nervy 
Na MHV se nedá prakticky v noci ani zaparkovat, je to tam dost narvané a taky aby v noci odjížděly auta taky není úplně ideální. Minulý rok o této akci novináři psali v novinách a zvali tam návštěvníky, takže s návštěvou obecně se počítá i když mě osobně se to moc nelíbilo, protože když člověk fotí a těsně kolem montáže se procházejí lidé, tak ty snímky jsou na vyhození. Navíc na MHV bývá taková vlhkost, že voda skapává z dalekohledu, tak se spíš zaměřím na pozorování.

Na MHV se nedá prakticky v noci ani zaparkovat, je to tam dost narvané a taky aby v noci odjížděly auta taky není úplně ideální. Minulý rok o této akci novináři psali v novinách a zvali tam návštěvníky, takže s návštěvou obecně se počítá i když mě osobně se to moc nelíbilo, protože když člověk fotí a těsně kolem montáže se procházejí lidé, tak ty snímky jsou na vyhození. Navíc na MHV bývá taková vlhkost, že voda skapává z dalekohledu, tak se spíš zaměřím na pozorování.