Zvířetníkové světlo
Zvířetníkové světlo
Dnes ráno jsem si přivstal. Po přechodu frontální oblačnosti byla nad Jizerkama ideální průzračnost až k obzoru. Po krátké adaptaci očí jsem z otevřeného okna viděl i bez periferního vidění v souhvězdí Raka až k souhvězdí Blíženců zvířetníkové světlo. Na východní oblohu jsem se díval od 3hod. 38 min, SELČ cca 20 minut, ještě než vyšla Venuše. Mars byl již viditelný na rozhraní souhvězdí Raka a Lva (3 hod. 58 min,) zrovna vycházel nad obzor.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Zvířetníkové světlo
Tak rád bych zatím sdělil aspoň první dojmy z dnešního rána. Na velmi tmavém místě (Jistebsko mezi JBC a Žel.Brodem) jsem byl od 4 ráno. Překvapilo mně, že hned za Jabloncem už nesvítí lampy a tak jsem tam jel celou dobu po tmě. směrem na severovýchod jsou jen hory, takže šance vidět zvířetníkové světlo byla velká.
Už ve 4:15 jsem si všiml, že cosi světlého poměrně tenkého se táhne zhruba od Saturnu po Blížence. Vypadalo to jako slabá druhá Mléčná dráha, která se s tou pravou skoro spojovala. Nejjasněji to šlo vidět mezi Saturnem a spodní částí Blíženců, šířka periferně dole byla asi 10°. M44 byly u pravého okraje a Saturn taky, ale ne úplně na kraji.
Ve 4:30 rozsvítili lampy, hrůza. Zrovna jsem se kochal s 15x70 na Orionových mlhovinách. Ještě než rozsvítili, viděl jsem M42 jako v žádném jiném triedru, krom binaru 25x100. Překvapila mně i velikost M76 a přeevším snadná viditelnost Plaménkové mlhoviny.
V 5 ráno jsem po přesunu do tmy - při snaze vidět kometu M4 SWAN - zaregistroval, že zvířetníkové světlo je nyní nepřehlédnutelné a jestliže kolem 4:15-30 bylo lépe patrné bočním pohledem (při koukání na nohy Medvědice), pak nyní vystupovalo zcela zřetelně i pohledem přímým. Nesahalo až k M35 v Blížencích, ale určitě aspoň k spodní spojnici Blíženců (k levému z nich). Dobře bylo vidět, že Saturn je blíže pravému okraji poměrně vysokého, mírně šikmého a dost úzkého kužele světla. Dole se světlo značně rozšiřovalo, buď svítalo, nebo tam bylo jiné přesvětlení. V nejširší části měla ta kuželovitá výrazná část šířku kolem 10°. nahoře u Blíženců sotva 5.
Nejvíce mně překvapilo, jak snadno jej bylo vidět, ještě v 5:20 za svítání tam byly vidět zbytky, ale už se dost ztrácelo. Dále mně překvapilo, že je spíše dost úzké, než do šířky, jak jsem očekával.
Tady je první zpracovaná fotografie.
Foceno 21.9.2006, ~5:09 SELČ. Zprůměrovány 2 expozice po 30s na ISO800 pro potlačení šumu.
Canon EOS 300D + 18-55set objektiv nastavený na 4/18mm.
Druhý záběr, průměr z 5-ti expozic kolem 5:06.
Jak jsem nyní dodatečně zjistil, počasí na severu Čech nebylo zdaleka ideální pro pozorování zvířetníkového světla, přicházela vysoká oblačnost od severu. Přesto bylo vidět dobře a na snímcích se zachytilo minimálně podobně jako je v mém prvním příspěvku tohoto tématu, ještě na film.
Už ve 4:15 jsem si všiml, že cosi světlého poměrně tenkého se táhne zhruba od Saturnu po Blížence. Vypadalo to jako slabá druhá Mléčná dráha, která se s tou pravou skoro spojovala. Nejjasněji to šlo vidět mezi Saturnem a spodní částí Blíženců, šířka periferně dole byla asi 10°. M44 byly u pravého okraje a Saturn taky, ale ne úplně na kraji.
Ve 4:30 rozsvítili lampy, hrůza. Zrovna jsem se kochal s 15x70 na Orionových mlhovinách. Ještě než rozsvítili, viděl jsem M42 jako v žádném jiném triedru, krom binaru 25x100. Překvapila mně i velikost M76 a přeevším snadná viditelnost Plaménkové mlhoviny.
V 5 ráno jsem po přesunu do tmy - při snaze vidět kometu M4 SWAN - zaregistroval, že zvířetníkové světlo je nyní nepřehlédnutelné a jestliže kolem 4:15-30 bylo lépe patrné bočním pohledem (při koukání na nohy Medvědice), pak nyní vystupovalo zcela zřetelně i pohledem přímým. Nesahalo až k M35 v Blížencích, ale určitě aspoň k spodní spojnici Blíženců (k levému z nich). Dobře bylo vidět, že Saturn je blíže pravému okraji poměrně vysokého, mírně šikmého a dost úzkého kužele světla. Dole se světlo značně rozšiřovalo, buď svítalo, nebo tam bylo jiné přesvětlení. V nejširší části měla ta kuželovitá výrazná část šířku kolem 10°. nahoře u Blíženců sotva 5.
Nejvíce mně překvapilo, jak snadno jej bylo vidět, ještě v 5:20 za svítání tam byly vidět zbytky, ale už se dost ztrácelo. Dále mně překvapilo, že je spíše dost úzké, než do šířky, jak jsem očekával.
Tady je první zpracovaná fotografie.
Foceno 21.9.2006, ~5:09 SELČ. Zprůměrovány 2 expozice po 30s na ISO800 pro potlačení šumu.
Canon EOS 300D + 18-55set objektiv nastavený na 4/18mm.
Druhý záběr, průměr z 5-ti expozic kolem 5:06.
Jak jsem nyní dodatečně zjistil, počasí na severu Čech nebylo zdaleka ideální pro pozorování zvířetníkového světla, přicházela vysoká oblačnost od severu. Přesto bylo vidět dobře a na snímcích se zachytilo minimálně podobně jako je v mém prvním příspěvku tohoto tématu, ještě na film.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Zvířetníkové světlo
to MaG: pekne fotky, opravdu je tam zretelne videt
Zviretnikove svetlo jsem nikdy cilene nepozoroval, ale zacina me to zajimat cim dal tim vic. Jakmile se dostanu nekam kde je poradna tma, urcite se mu podivam na zoubek.
Zviretnikove svetlo jsem nikdy cilene nepozoroval, ale zacina me to zajimat cim dal tim vic. Jakmile se dostanu nekam kde je poradna tma, urcite se mu podivam na zoubek.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Zvířetníkové světlo
Zdravím, tak jsem si po úspěšném pozorování mladého Měsíce 18.2. pomyslel, že je dobré zkusit i zvířetníkové světlo a rozhodl se to ověřit na okraji Jablonce.
Pokud o Měsíci jsem tvrdil, že jsem jej takto dobře neviděl asi nikdy, pak zvířetníkové světlo sem ten večer viděl nejhůře co to zkouším. Bylo tam, ale tak slabě.. ostatně mrkněte na fotku, nejlíp je patrné nad Venuší, má trochu jinou barvu. Zvláště na zmenšené fotce je vidět.. Nic moc. Chce to příště daleko za město.
Snímek je Canonem 300D + EF-S 18-55mm@18mm, clona 4,5, ISO 400, 8 expozic.
Odečetl jsem darkframe, zregistroval je na sebe a sečetl funkcí sum v Registaru. Výsledek otevřel v PS a upravil křivky. I tak je tam téměř prd.
Pokud o Měsíci jsem tvrdil, že jsem jej takto dobře neviděl asi nikdy, pak zvířetníkové světlo sem ten večer viděl nejhůře co to zkouším. Bylo tam, ale tak slabě.. ostatně mrkněte na fotku, nejlíp je patrné nad Venuší, má trochu jinou barvu. Zvláště na zmenšené fotce je vidět.. Nic moc. Chce to příště daleko za město.
Snímek je Canonem 300D + EF-S 18-55mm@18mm, clona 4,5, ISO 400, 8 expozic.
Odečetl jsem darkframe, zregistroval je na sebe a sečetl funkcí sum v Registaru. Výsledek otevřel v PS a upravil křivky. I tak je tam téměř prd.
Zvířetníkové světlo
MaG napsal: Zdravím, tak jsem si po úspěšném pozorování mladého Měsíce 18.2. pomyslel, že je dobré zkusit i zvířetníkové světlo a rozhodl se to ověřit na okraji Jablonce.
Aj tak je dobre, ze ho dokazes rozoznat. Zda sa, ze to ani u nas nie je az taky vynimocny jav, ked clovek vie co ma vidiet. Treba dobre poznat svoje pozorovacie stanovisko a ako sa meni charakter svetelneho znecistenia v zavislosti od pozorovacich podmienok, aby sa nemohlo s niecim zamenit. Ak by sme to zobrali podla Bortla, zodiakalne svetlo je pozorovatelne aj pod Class 5/6 ak sa v tom smere zrovna nenachadza nejake mesto. Teraz o mesiac budu podmienky vecer este lepsie, ked zacne ekliptika s horizontom zvierat vacsi uhol.
Ak si uz videl zodiakalne svetlo, pokus sa este aj protisvit. Vraj na to staci Bortle class 4, ale musi byt mimo Mliecnej cesty (co je tusim prave teraz) a samozrejme perfektne podmienky. Ja som ho videl takto na jesen, ked som sa v noci isiel iba vycurat do zahrady. Zodiakalny most je naozaj tazky, na to treba minimalne Class 2.
Aj tak je dobre, ze ho dokazes rozoznat. Zda sa, ze to ani u nas nie je az taky vynimocny jav, ked clovek vie co ma vidiet. Treba dobre poznat svoje pozorovacie stanovisko a ako sa meni charakter svetelneho znecistenia v zavislosti od pozorovacich podmienok, aby sa nemohlo s niecim zamenit. Ak by sme to zobrali podla Bortla, zodiakalne svetlo je pozorovatelne aj pod Class 5/6 ak sa v tom smere zrovna nenachadza nejake mesto. Teraz o mesiac budu podmienky vecer este lepsie, ked zacne ekliptika s horizontom zvierat vacsi uhol.
Ak si uz videl zodiakalne svetlo, pokus sa este aj protisvit. Vraj na to staci Bortle class 4, ale musi byt mimo Mliecnej cesty (co je tusim prave teraz) a samozrejme perfektne podmienky. Ja som ho videl takto na jesen, ked som sa v noci isiel iba vycurat do zahrady. Zodiakalny most je naozaj tazky, na to treba minimalne Class 2.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Zvířetníkové světlo
Tak jsem ho vcera vecer konecne videl! A byla to fakt bomba, kolem 20. hodiny kuzel sahal dobrych 40 stupnu; nad zapadni obzor, skoro az k Plejadam. Netusil jsem, ze je to tak vyrazny jev, bylo patrne na prvni pohled a primo bilo do oci. Nejspis za to muzu podekovat vybornym podminkam na novem stanovisti, kde jsem vcera pozoroval, zvecera byla obloha na urovni Bortle 3/4, jak ale zacala padat namraza, trochu se to zhorsilo (mozna proto jsem nevidel protisvit).
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Zvířetníkové světlo
Když jsem o víkendu startoval Messierův maraton, tak jsem začínal na západě a říkal jsem si, že se pořád nějak nechce stmívat, abych už konečně mohl začít pozorovat. A pak mi došlo, že to není světlo od západu Slunce, ale kužel zvířetníkového světla. Měl jasně bílou barvu, zatím co pruh při obzoru osvícený od Slunce byl žluto-oranžový. S horizontem svíral úhel asi 70-80°, byl dole široký tak 10-15° a sahal do výšky 30-40°.
Když jsem věděl, že to bylo ono, tak to bylo skutečně nepřehlédnutelné.
To jak byl výrazný bylo určitě způsobeno tím vyjasněním po studené frontě. Vzduch byl perfektně čistý.
Když jsem věděl, že to bylo ono, tak to bylo skutečně nepřehlédnutelné.
To jak byl výrazný bylo určitě způsobeno tím vyjasněním po studené frontě. Vzduch byl perfektně čistý.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Zvířetníkové světlo
nacelnik napsal: Měl jasně bílou barvu, zatím co pruh při obzoru osvícený od Slunce byl žluto-oranžový. Ano, je to jeden z nejlehčíh rozpoznávacích prvků ta barva. ta je úplně jiná, než dělá světelné znečištění. Takže pokud není obzor moc zaneřáděn do výšky světly, tak tam jiné světlo než zvířetníkové pak není. Pokud člověk vydrží, dá se i poznat jak s postupující nocí mizí.
Zvířetníkové světlo
Úplně přesně jsem to nestopoval, ale řekl bych, že bylo vidět tak 20 minut - půl hodiny je už asi moc. Nejdřív bylo moc světlo na to, aby se dalo rozpoznat. Pak se se stmívající oblohou začalo zvýrazňovat, ale jak se setmělo skoro úplně, tak pak docela rychle (tak zhruba 5 min.) vymizelo.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Zvířetníkové světlo
Na 7. HTT jsem první náznaky zvířetníkového světla registroval již hodinu předtím, než vznikly mé nejlepší fotky. Při velmi tmavé obloze to pravděpodobně bude vidět i z našich šířek poněkud déle, než se ti to zdařilo. Samozřejmě, nejlépe jsem jej viděl před svítáním, ale podotýkám, že ještě když jsem ho fotil, tak nesvítalo.. (alespoň nevybavuju si žádné svítání v době focení)!
http://udalosti.astro.cz/htt2006.htm
Na druhou stranu fotka na začátku tohoto tématu vznikla za podobně excelentního večera a zvířetníkové světlo jsem tehdy zaznamenal víceméně náhodou. Do té doby jsem netušil, že je tak jasné a tak dobře viditelné. Také si vybavuji, že tak do 1/4 hodiny po setmění zmizelo.. jenže to už je dlouho a tak nevím nakolik reálně zmizelo a nakolik jsem už musel jet domů..
http://udalosti.astro.cz/htt2006.htm
Na druhou stranu fotka na začátku tohoto tématu vznikla za podobně excelentního večera a zvířetníkové světlo jsem tehdy zaznamenal víceméně náhodou. Do té doby jsem netušil, že je tak jasné a tak dobře viditelné. Také si vybavuji, že tak do 1/4 hodiny po setmění zmizelo.. jenže to už je dlouho a tak nevím nakolik reálně zmizelo a nakolik jsem už musel jet domů..
Zvířetníkové světlo
Dnes som dostal zaujimavy napad. Vzhladom k tomu, ze zodiakalne svetlo videli na tmavej oblohe uz "skoro vsetci", pokusim sa ho v najblizsich dnoch ulovit vecer z Bratislavy pri Bortle class 5/6. ;D Mam vytipovane miesto na okraji mesta asi 10 minut cesty autom, kde je smer zapad a juh cisty. Niektori miestni ho uz poznaju, zvlast ktorym sa pred 2 rokmi v lete pokazila pneumatika, ked boli premnozene komare (teraz tam ale nebudu). 
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Zvířetníkové světlo
Myzer napsal: ...kde je smer vychod a juh cisty. Niektori miestni ho uz poznaju, zvlast ktorym sa pred 2 rokmi v lete pokazila pneumatika, ked boli premnozene komare (teraz tam ale nebudu). :DNo pamätám si svoje darcovstvo krvi v Dúbravke a hlavne najrýchlejšie vymenené koleso na aute. Tam sa mi ale nezdal východ a juh taký super. Ak pôjdeš, daj vedieť. Včera som skúšal snímkovať západný obzor, či zodiakálne svetlo zachytím, no ešte som neprezeral snímky. Skúsim dnes večer.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Zvířetníkové světlo
FunTomas napsal:
Tam sa mi ale nezdal východ a juh taký super. Ak pôjdeš, daj vedieť.
Uz ma MaG upozornil a opravil som to v povodnom texte. Myslel som zapad, nie vychod, pochopitelne. Hlavne ze to mame blizko, takze ocakavaj niekedy popoludni telefon ked bude jasno.
Tam sa mi ale nezdal východ a juh taký super. Ak pôjdeš, daj vedieť.
Uz ma MaG upozornil a opravil som to v povodnom texte. Myslel som zapad, nie vychod, pochopitelne. Hlavne ze to mame blizko, takze ocakavaj niekedy popoludni telefon ked bude jasno.
- Miloš Hroch
Zvířetníkové světlo
Jak už tady někde MMys napsal, zvířetníkové světlo a Venuše byli včera docela slušnými zdroji světelného znečištění. Alespoň malá ukázka:
http://www.fotothing.com/photos/deb/deb ... 3e_a4f.jpg
Neodpustím si ještě takovou náladovku s Venuší:
http://www.fotothing.com/photos/86f/86f ... 70_de2.jpg
http://www.fotothing.com/photos/deb/deb ... 3e_a4f.jpg
Neodpustím si ještě takovou náladovku s Venuší:
http://www.fotothing.com/photos/86f/86f ... 70_de2.jpg
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Zvířetníkové světlo
Dnes jsem zažil zřejmě své nejlepší pozorování zvířetníkového světla. Je minimálně srovnatelné s mým pozorováním uvedeným v prvním příspěvku tohoto tématu (21.3.2004), jenže tentokrát jsem na to šel s digitálem a chvíli mně podpořil i kolega Aleš Majer s lepší optikou, tak doufám v jeho skvělý snímek širokoúhlým sklem. Prozatím přidávám svoje zážitky a fotky.
Začal jsem pozorovat na stejném místě jako před třemi roky již před sedmou, kdy bylo vidět nádherné soumrakové barvy, Venuši i osvětlený Ještěd. Již před půl osmou bylo očima patrné, že se něco vynořuje v oblasti kolem Venuše a zvláště nad ní. Nicméně nebyl jsem si jist, zda to bude lepší nebo ne. Teprve když kolem 19:45 byla vidět zimní Mléčná dráha od Cas do CMa a zvířetníkové světlo ještě jasnější než Mléčná dráha ve Vozkovi či v Cas, bylo jasné, že je to ten Večer s velkým V.
Nakonec jsem ani nevydržel déle než do osmé večer, ale nebylo třeba čekat déle. Zvířetníkové světlo již trochu sláblo, ale stále bylo dobře patrné. Nejspíš by bylo tuto noc vidět i mnohem déle, než je obvykle očekáváno, ale nebyl čas to ověřit a bylo i poměrně chladno a tak jsem přeci jen zvolil rozumnější variantu s návratem na kole včas do tepla.
Ve své největší majestátnosti rozkládalo se ono mdle bílé světlo široce při obzoru v rozsahu snad třiceti stupňů a do obrovské výše, ne méně, než k Plejádám, dokonce možná kousek za ně. Kužel světla byl mírně šikmý směrem doleva a plynule se zužoval. Maximální výška, do jaké jsem jej prokazatelně zaznamenal byla výška Plejád, tedy 43°, pravděpodobně však dosahovalo ještě o něco větší výšky, domnívám se že jen o málo nižší, než začínala Mléčná dráha, tedy asi do 50° (dráha začínala asi ve výšce 60°).
Bylo to prostě pozorování, které mi vynahradilo pocit, že nemohu s Milanem vychutnávat Saturn (P.S. MilAne, nahoře se mi seeing vizuálně jevil horší než byl včera ve městě - opravdu ty městské podmínky hrají své). MHV v Orionu dosahovala před osmou večer ~6 mag (hvězdy 100% času).
hroch napsal: Jak už tady někde MMys napsal, zvířetníkové světlo a Venuše byli včera docela slušnými zdroji světelného znečištění. Alespoň malá ukázka:
P.S. velmi hezké snímky!
Začal jsem pozorovat na stejném místě jako před třemi roky již před sedmou, kdy bylo vidět nádherné soumrakové barvy, Venuši i osvětlený Ještěd. Již před půl osmou bylo očima patrné, že se něco vynořuje v oblasti kolem Venuše a zvláště nad ní. Nicméně nebyl jsem si jist, zda to bude lepší nebo ne. Teprve když kolem 19:45 byla vidět zimní Mléčná dráha od Cas do CMa a zvířetníkové světlo ještě jasnější než Mléčná dráha ve Vozkovi či v Cas, bylo jasné, že je to ten Večer s velkým V.
Nakonec jsem ani nevydržel déle než do osmé večer, ale nebylo třeba čekat déle. Zvířetníkové světlo již trochu sláblo, ale stále bylo dobře patrné. Nejspíš by bylo tuto noc vidět i mnohem déle, než je obvykle očekáváno, ale nebyl čas to ověřit a bylo i poměrně chladno a tak jsem přeci jen zvolil rozumnější variantu s návratem na kole včas do tepla.
Ve své největší majestátnosti rozkládalo se ono mdle bílé světlo široce při obzoru v rozsahu snad třiceti stupňů a do obrovské výše, ne méně, než k Plejádám, dokonce možná kousek za ně. Kužel světla byl mírně šikmý směrem doleva a plynule se zužoval. Maximální výška, do jaké jsem jej prokazatelně zaznamenal byla výška Plejád, tedy 43°, pravděpodobně však dosahovalo ještě o něco větší výšky, domnívám se že jen o málo nižší, než začínala Mléčná dráha, tedy asi do 50° (dráha začínala asi ve výšce 60°).
Bylo to prostě pozorování, které mi vynahradilo pocit, že nemohu s Milanem vychutnávat Saturn (P.S. MilAne, nahoře se mi seeing vizuálně jevil horší než byl včera ve městě - opravdu ty městské podmínky hrají své). MHV v Orionu dosahovala před osmou večer ~6 mag (hvězdy 100% času).
hroch napsal: Jak už tady někde MMys napsal, zvířetníkové světlo a Venuše byli včera docela slušnými zdroji světelného znečištění. Alespoň malá ukázka:
P.S. velmi hezké snímky!