Příznivá elongace Merkura

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
graviton

Příspěvek od graviton »

Ahoj všichni,
nedal jsem na řeči kolegy o špatné předpovědi a počkal jsem si dnes jak se počasí vyvine. Z Pardubic pro astronomická pozorování nejsou nejideálnější podmínky, ale toto bylo z 12-tého patra výškové budovy super.
Na západě bylo až na úzký pás mraků při obzoru zcela jasno. Merkur jsem nalezl monokulárem 8x30 asi v 18:35,snad cca 15° vysoko, pak již pohodlně okem. Srpek Měsíce vlevo(když nepočítám oslňující Venuši nahoře) tvořil výborný orientační bod. Merkur zapadl do zákalu při obzoru okolo 19:35.Trochu jsem to fotil, ale na film, takže snímky bohužel nemohu aktuálně přiložit.
Janek
Věk: 61

Příspěvek od Janek »

Obyčejným digitálem s 3x optickým a 2x digitálním zoomem. Byla to příjemná podívaná. Fotka i s Venuší je na našich stánkách.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Janek
Věk: 61

Příspěvek od Janek »

MP napsal:

Mno, pokud vam bude misto kostela stacit panelak ...
Porad jsem jeste v praci a kostely tady kolem nemam.
Co je ten druhý puntík vedle Merkura? Slepý bodík na CCD nebo letadlo?
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
MP

Příspěvek od MP »

Janek napsal:
Co je ten druhý puntík vedle Merkura? Slepý bodík na CCD nebo letadlo?
To je hot pixel CCD. Neupravoval jsem to, jenom orezal, zmensil a hned hodil sem. Pri expozici pres 1sec. se mi u toho Nikona par bodiku objevuje.

Take tu mam fotku i s Venusi, ale kdyz ten siroky zaber zmensim, abych se sem rozumne vesel, tak Merkur skoro neni videt.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tak jsem měl dneska (vlastně včera) na Merkura štěstí. Mraky navečer odtáhly a zůstalo jich jen pár při západním obzoru. Vyrazil jsem na kopec sv. Jana, sebou Praktiku s Kodakem E200, 50mm, 200mm a 500mm objektivy, digiťák Olympus Camedia C-2500L a stativ Velbon 2000V. Dorazil jsem právě včas. Než jsem sestavil nádobíčko, tak už šlo Merkur nalézt krásně i pouhým okem. Triedrem jsem to jen potvrdil. Pak už se střídalo focení na digi i film. V jednom okamžiku prolétl zhruba ve směru od Venuše k Měsíci krásný bolid, tak -4 až -5mag. Bohužel asi tři sekundy po zavření závěrky :banghead:. To by bylo foto...

Výsledky focené digitálem jsou tady: http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/Merkur_zapad.htm

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
koca

Příspěvek od koca »

Super fotka, včera jsem to přesně takhle viděl v Ostravě, jen ten horizont byl jiný, bohužel jsem u sebe neměl nic než oči.
Ten bolid snad mohu potvrdit, zrovna jsem se skláněl, když jsem zaregistroval nějaký pohyb, vzhlédl jsem a spatřil něco jako krátky končící záblesk, nevěnoval jsem tomu pozornost, registroval to jen mozek. Čas ale sedí, jak uvádíš, tak škoda že se tak závěrka o pár sekund nezdržela :)

MMys napsal: Tak jsem měl dneska (vlastně včera) na Merkura štěstí. Mraky navečer odtáhly a zůstalo jich jen pár při západním obzoru. Vyrazil jsem na kopec sv. Jana, sebou Praktiku s Kodakem E200, 50mm, 200mm a 500mm objektivy, digiťák Olympus Camedia C-2500L a stativ Velbon 2000V. Dorazil jsem právě včas. Než jsem sestavil nádobíčko, tak už šlo Merkur nalézt krásně i pouhým okem. Triedrem jsem to jen potvrdil. Pak už se střídalo focení na digi i film. V jednom okamžiku prolétl zhruba ve směru od Venuše k Měsíci krásný bolid, tak -4 až -5mag. Bohužel asi tři sekundy po zavření závěrky  :mad:  :banghead:. To by bylo foto...

Výsledky focené digitálem jsou tady: http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/Merkur_zapad.htm

koca

Příspěvek od koca »

Ve středu bude srpek měsíce pro změnu u Venuše, takže podívaná pokračuje. Nezbývá než doufat, že vyjde počasí a fotoaparáty budou připraveny.
Libor

Příspěvek od Libor »

MMys napsal: V jednom okamžiku prolétl zhruba ve směru od Venuše k Měsíci krásný bolid, tak -4 až -5mag. Bohužel asi tři sekundy po zavření závěrky :banghead:. To by bylo foto...

Moc pěkné fotky !
Ten bolid mohu potvrdit i z Plzně, i když jsem ho neviděl já, ale moje žena. Já jsem totiž hrozný smolař. I když jsem stál kousek vedle, tak jsem něco montoval, takže jsem zíral do země a než jsem se stačil otočit, tak už bylo po všem :banghead:.
petrpa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrpa »

Ahoj,

tak včera opět přálo počasíčko. První várku fotek jsem dal na své stránky, můžete juknout:

http://www.ppphoto.net/astro/2004_5p.php

Další přidám asi až večer, protože se právě vyvolává film. Bolid jsem viděl a i fotil, ale jak to celé dopadlo uvidím ve 12, kdy bude diák vyvolaný.

Mej te se!

Petr.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

petrpa napsal: ... Bolid jsem viděl a i fotil... Neuveritelne ake ma tento clovek stastie. Polarna ziara jeden metas na dvoch snimkach, bolid, ktory vsetkym unikol. Ty si sa snad narodil pod ochranou nejakeho :angel:

;)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
PavelM
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelM »

V kolik hod. byl ten bolid? Včera jsme se zrovna večer vraceli z Plzně do Prahy a já se cestou díval na Merkur i Venuši. Merkura jsem našel celkem rychle i když jsem v to jenom doufal protože jsem nevědel kde přesně má být. Ale byl to on.
Paaja

Příspěvek od Paaja »

Vcera jsem byl na lovu planet i s fotakem, bohuzel nemam v Pardubicich stativ. Byla tu ale vyjimecne cista obloha, az jsem zasnul. Pozoroval jsem nedaleko "Mysi diry" u teplarny na Karlovine kolem 19:00. Merkur, Mesic, Venuse, Mars, Saturn i Jupiter krasne pozorovatelne. Fotil jsem hodne, skusil jsem kombinace planet nad vychodem, ale Mars jsem zda se nezachytil, celkove je kvalita nevalna. Bolid jsem ani nezahledl, skoda.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
JZ

Příspěvek od JZ »

MP napsal:

To je hot pixel CCD. Neupravoval jsem to, jenom orezal, zmensil a hned hodil sem. Pri expozici pres 1sec. se mi u toho Nikona par bodiku objevuje.

Je to opravdu hot pixel. Když tak mě vyveďte z omylu, ale je kolem toho přibližně stejná taková aura jako kolem Merkuru. Přece kdyby to byl hot pixel tak to nemá vliv na pixely kolem.
Paaja

Příspěvek od Paaja »

Pri JPEG kompresi vliv ma.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
MP

Příspěvek od MP »

JZ napsal:

Je to opravdu hot pixel. Když tak mě vyveďte z omylu, ale je kolem toho přibližně stejná taková aura jako kolem Merkuru. Přece kdyby to byl hot pixel tak to nemá vliv na pixely kolem.

Jednak je to JPEG, ktery vyrobi artefakty kolem kontrastnich rozhrani a jednak hot pixely, pokud "sviti" vic, zasahnou i sve okoli. Je to zpusobene interpolaci, kterou provadi software fotoaparatu, aby zrekonstruoval barvy ( na chipu jsou 4 typy filtru, nad kazdym pixelem jeden, ve vyslednem obrazku jsou vsechny pixely plne barevne ). Tenhle pixel je zrovna dost neprijemny - objevuje se uz pri 1sec. expozici a je dost vyrazny, takze zmeni barvu a jas sousednich. Jinak jich na te fotce je vic, ale ty ostatni prakticky zanikly pri zmenseni. Je to zmensene jenom 1:2, protoze je to vyrez z velke fotky. A zadny zazrak z toho stejne nebude, tak jsem to ani neupravoval - slo jen o dokument, ne o umelecke dilo ;)

Kdyz uz to tak analyzujeme - je tam i to letadlo :)
Asi 2 stupne nad Merkurem, mirne k vychodu.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět