Tak jasno už mám teď,ale jen v hlavě!
Bude zataženo (možná i frontální oblačností) a když ne tak budou mlhy nebo nízká oblačnost.Předtím má totiž přecházet fronta a vzduch bude po ní pořádně vlhký.
Astronomií se zabývám 7let,rád pozoruji a poslouchám hudbu(hlavně metal)
Já si z toho počasí až takovou hlavu nedělam. Sice by byla škoda nevidět to, je to přecejen krásnej úkaz, ale na druhou sranu jsme jich už pár viděli a ještě hodně uvidíme takže si hold asi budememe muset počkat. Větru a dešti neporučíš
Momentální situace s předpovědmi je poměrně příznivá. Má tam sice být jižné proudění, ale na inverzi to nevypadá, naopak mohlo by být polojasno i lépe, hlavně směrem na východ.
Zítra večer už budem mít poměrně jasnou představu.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
OZNAM PRE AMATEROV Z BA A OKOLIE (trojuholnik BA-SE-TT cize Blavaci,Zahoraci a Trnavaci)
Je tu zaujem urobit spolocne pozorovanie zatmenia Mesiaca, spoznat sa osobne, nielen virtualne! Diskusia na tuto temu pokracuje na http://forum.persoholic.org/viewtopic.php?t=13
VSETCI STE VITANY
lubomir napsal: martin chcel som odporucit tu fotku ako priklad len som ju nevedel najst
Já zas příliš nerozumím o co jde.. zřejmě už jen konstatování..
(U příspěvku s fotkou 3,5 hodinovou (malý obrázek jsem tam dal) jsem dal odkaz na ni do textu vzkazu.)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Pre pozorovateľov z Bratislavy. Rozhodne sa nechystajte na pozorovanie v Bratislave. Nízka oblačnosť a hmla, ktorá tu je už takmer dva týždne je v podstate len tuná. Iné miesta (Záhorská Bystrica, Senica, ...) tieto hmly nemajú. Pokiaľ teda nie je zamračené, tak v BA je nonstop hmla, no v iných lokalitách je jasno. Treba ísť na vysoké kopce alebo ďalej od Bratislavy. Je to proste šajzové mesto. Tu je škoda nejakú hvezdáreň aj stavať. Možno to vedeli tí čo mali rozhodnúť o peniazoch... :-/
lubomir napsal: prave som pozeral predpoved.na slovensku bude jasno smerom od lučenca na východ a potom v okolí čadceJa len dúfam, že tá predpoveď sa s tou Čadcou nebude mýliť ???
Tak to vypadá, že těch mraků se nezbavíme. No co, u mě to taková škoda není. Vzhledem k tomu, že nemám dalekohled, jsem stejně plánoval, že část pozorování shlédnu přes webcast, kde se podívám na nějaké detaily. Sice to není živé pozorování, ale aspoň něco. U nás je všude zataženo, ale na KVT jsem našel odkaz na nizozemské stránky
Tak predpoveď pre Čadcu a okolie vyšla, len bolo potrebné sa dostať nad cca 600m. Ja som si s kamarátom zvolil najvyšší kopec v okolí dostupný autom. Fotky z digitálu sa práve vypaľujú na CD. Dnes by som chcel dať prvé na môj web (dúfam, že to stihnem).
Zatmenie sa podobalo na to z minulého roku ::).