Konstruktivní kritika vítána

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No docela jsem se jako amatér ztratil v těch zkratkách  :o , ale jestli jsem pochopil dobře tak PE je periodická chyba která by měla být kolem 10min, je tak? Pak by možná ten "zub" s tím mohl něco mít protože se střídal jeho směr jakoby po několika snímcích, možná bych řekl že i po těch 10 minutách (spíš ale po 5). Střídají se postupně tvary písmene L, které když se dají dohromady tak téměř pravidelně jsou na každé další fotce (po dvou a půl minutách) otočené na druhou stranu, takže při troše fantazie a spojení všech pohybů hvězd chronologicky z fotek za sebou vznikne jakási "zmije".
Až to budeš mít příště venku, zkus to nechat trochu neustavené (osu na západ nebo na východ od Polárky), namiř to někam na jih a nech expoznovat na nižší ISO (třeba 200) alsepoň těch 10 minut, klidně i více. Pak budeme vědět, jak vypadá průběch periodické chyby, či jsou tam i další vlivy jako průhyby, skoky a podobně.

Bohužel to ale nic nemění na tom, že pokud budeš chtít delší expozice, bude nutné pointovat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
JarekZak

Příspěvek od JarekZak »

Tak k té zmiji, na těch příkladech jsem vybral ukázku z fotek, kde byly ty rozdíly nejmarkantnější a pokud možno aby byly vidět všechny průběhy. Ale jelikož jsou vypuštěné ty podobné tak tam nejsou ty jednotlivá "zrcadlová L" popořadě všechna. A ty dva snímky vpravo, kde je to spíš než L "rovná" čárka byly spíš výjimkou (
3-5 fotek ze 26 co jsem tu noc vyfotil).

Co se týká pohybu ve dvou osách, je to s GoTo navigací zarovnané na tři hvězdy, netuším, jestli si to nějak dopočítává pohyb i druhé osy a snaží se tím třeba nějak korigovat nedokonalé ustavení na sever a tím hýbe i druhou osou (tyhle podrobnosti už opravdu nevím, tak to sem raději píši).

A naposled k té teplotě, když jsem začínal bylo -1,9°C a za celou dobu to určitě nekleslo pod -4°C. Mazadlo je originální, nic sem s montáží nedělal, jelikož bych to spíš pokazil než vylepšil jak se znám  :) (stará je rok a čtvrt). Ale i přesto jsem fotil asi třikrát při -15°C a ani zuby nepřeskakovaly, všecko mělo zvuk jako obvykle, takže nepředpokládám problém s tím, ikdyž tomu teploty asi nesvědčí.

PS: Pointací chci pokračovat, jen si lámu hlavu nad tím, jaký dalekohled na ni použít (hlavně s jakým ohniskem), ale počítám že to tu bylo v jiných vláknech dost popsáno, tak jen mít dost času to prošmejdit a něco levnějšího koupit :)
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Ne, navigace s GoTo nijak nesouvisí s dalším pohybem dalekohledu - nic při pohybu nekoriguje Celá kalibrace slouží pouze k nalezení koeficientů pro správnou transformaci souřadnic, aby byl dalekohled namířen co nejbíže k souřadnicím hledaného objektu. Dál již běží montáž pouze siderickým pohybem, t.j. běží pouze pohon osy rektascense.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mich1

Příspěvek od mich1 »

Ze zkusenosti muzu rict ze presne takovehle chyby mi to delalo pri foceni bez pointace pri spatne ustavene montazi. Ty lka vznikaji tim ze je dalekohled spatne ustaven a ujizdi, pe se pak treba minutu drzi a pak najednou behem kratkeho casu ujede o hodne. Je mozne ze je to kombinace vice problemu, ale to co jsem psal je nejvetsi cast te chyby.
newton 30 cm, eq6
JarekZak

Příspěvek od JarekZak »

Sice to sem asi úplně nepatří, ale když už jsem to v tomhle vlákně načal, nechtěl jsem zakládat nové. Konečně jsem se tak nějak rozhoupal s tím pořízením autoguideru, ale potřeboval bych s pár věcmi poradit (vše popisované v nabídce celestronu):

1) Autoguider
Rozhoduji se mezi těmito: "KAMERA/SKY AUTOGUIDER SYNGUIDER" a "KAMERA/CEL #93713 AUTOGUIDER NEXGUIDE". Kromě ceny jsem ale nenašel rozdíl mezi těmito dvěma autoguidery. Čím se tedy liší, případně jaké jsou s nimi zkušenosti? V jednom vlákně tu byla, před časem recenze na SYNGUIDE, ale pořád se kolem toho tak nějak nerozjela diskuse se zkušenostmi.

2) Dalekohled pro autoguider
Nejsu si jist, který je pro zmíněné guidery nejvhodnější (jde mi především o přijatelnou kvalitu a nižší hmotnost a cenu). Díval jsem se na "TSC/SKY POINTER 70/500 vč. třmenů", ten má ale menší průměr než je ke zmíněným guiderům doporučovaný, takže nevím zda bude použitelný, případně který jiný by byl vhodnější.

3) Upínání
Původní dalekohled byl dodán s objímkami, které neumožňují připojení dalšího dalekohledu (otvory pro šrouby pouze na jedné straně). Proto bych nejspíš potřeboval nové kruhy, vhodné k uchycení i pointačního dalekohledu, a zároveň lištu pro pointační dalekohled vč. jeho kruhů (pokud nevyhovují třmeny dodané s pointačním dalekohledem). U těchto položek bych potřeboval kompletně poradit s výběrem, neboť s propojováním dvou dalekohledů nemám doposud žádné zkušensti.

4) Protizávaží
Původní závaží dodaná současně s HEQ5 (2x5,5kg) v současné době dovažují dalekohled až v krajní poloze, tzn. že předpokládám nutnost přidání dalšího závaží. Potřeboval bych ale vědět, zda nebude již překročena nosnost montáže HEQ5 s pointačním dalekohledem a dalšími protizávažími, případně zda nelze umístit pointační dalekohled i na stranu se závažími, místo uchycení na tubus hlavního dalekohledu ?

5) Okulárový výtah
V jedné odpovědi se tak nějak narazilo na lepší zaostření takže uvažuji i o novém výtahu. V současné době mám okulárový výtah dodávaný originálně s dalekohledem, ten ale trpí značnými vůlemi, které téměř znemožňují ostření (Crayford s převodem do pomala - rozteč šroubů jsem naměříl cca 70mm a 75mm). Rád bych si koupil "bezproblémový" výtah, který vůlemi trpět nebude. Díval jsem se především na "ACC/BDP OKUL.VÝTAH 2” CRAYFORD 1:10 NEWTON OCEL" a "ACC/SKY VÝTAH 2” OKULÁROVÝ NÍZKOPROFILOVÝ 1:10". Jaké jsou jejich vzájemné výhody a nevýhody a je možné je "jednoduše" připojit na stávající tubus bez nutnosti úpravy tubusu (např. převrtání otvorů)?

Uf. Teď jsem to tu zase jednou zahltil koukám ::) . Tak snad se tím někdo prokouše a poradí předem dík za všechny odpovědi.
jezevec

Příspěvek od jezevec »

Ten dekel je strasny... Priamo si pyta ze by si mu dal jednu facku az by sa zarazil aj bez sroubovania Co som precital, tak do vodovahy neni az tak nutne ustavovat, staci, ze zostelujes polarku ako ma byt a potom to tam alt a az sroubami dotlacis do kruzku :)
Ja som to tiez steloval vzdy od oka, ale teraz natocim polarku uplne dole, nastavim na tom budiku 0 zafixujem ho a potom v stelariu si vzdy kuknem kolko ma hodinovy uhol aktualne polarka a potocim osou a do toho miesta ju dotlacim Len zvycajne, kym som spokojny s presnostou tak polarka je uz o 5 minut inde :D
Odpovědět