spektiv Meopta S1 Meostar APO

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Regulus

Příspěvek od Regulus »

AZ4 je podle všeho supr, ED 80 je kwalitní kukr, zmiňovaný binonádstavec je solidní standart, jestli půjde zaostřit si netroufnu odhadnut.
Použití takové sestavy - ve dne ok. Na noční pozorování vidím dva problémy - ten hranol má 45° a není tak úplně nepohodlnější (lepší je 90°). Druhý problém je světlo - na Měsíc použitelné, na planety a DSO nepoužitelné (ty planety ještě snad ale jen při menším zvětšení, při kterém toho moc vidět nejde), protože binonádstavce "žerou světlo" a průměr 80mm toho EDčka je málo Na jasnější DSO objekty by to možná šlo s nějakým delším okulárem - 25mm plössl, což je pro tu hlavu maximum, ale myslím, že půjde zaostřit jen "napřímo" jakmile se vloží zrcátko/hranol, zaostřit možná už nepůjde a je nutno použít prodlužovač, tj větší zvětšení tj příliš tmavý obraz (to ostření by chtělo ověřit u výrobce nebo by tu někdo musel mít přesně tuto sestavu).
Nejmenší zvětšení bez vinětace zorného pole by bylo cca s těmi 25mm plossly, největší použitlené kdoví, ED zvládne hravě přes 2D ale takové zvětšení s binem bude použitelné jak, už jsem uvedl, jen pro Měsíc...
Ber to jako názor někoho kdo provozoval obdobný bino-nádstavec na ED100 a teď na 10" dobsnu ;)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Obávám se, že ta kombinace s binonástavcem Maxbright nemá uspokojivé řešení.. Amici hranol pobere větší kužel světla, než hranol obyčejný - prodlužovač bude potřeba určitě, ale jaký, bude chtít vyzkoušet  :-? Např. při použití 2" zrcátka z důvodu dobré stability uchycení binohlavy je potřeba použít prodlužovač 2,6x. A Regulus má pravdu, že při výběru vhodných okulárů pro malé zvětšení končíme u 25mm Plösslu. S tím 1,25" Amici hranolem bude při troše štestí možná stačit násobič 1,7x - takže jsme na zvětšení cca 40x při použití 25mm okulárů - a to je už moc. Zbývá zkrátit tubus - pak půjde zaostřit i bez násobiče ( dostaneme zvětšení 24x ) - a při použití bez binohlavy je pak potřeba použít dodávané 2" zrcátko + prodlužovací tubusek ( mezi zrcátko a okulár ).
   Poněkud veselejší by byla situace s "velkými" binohlavani, kde pak lze použít 1,25" okuláry Eudiascopic 35mm. V případě TV Binovue s násobičem 2x půjde zaostřit bez řezání tubusu zcela určitě. Ovšem cenově se dostáváme o dost výše..  ::)

Binokulár Fujinon 16 x 70 je sice velmi kvalitní, ale podstatně méně univerzální a s nepohodlným koukáním. S takovýmto,ale lomeným bikukrem z TS je už zkušenost  ;) - a co došetřit na tento ?

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... laren.html

Ta 80ka a binohlava je opravdu málo světla, 100ka je veselejší, ale třeba u Saturnu taky žádný luxus.. A pokud si dobře pamatuji, tak Celestron SC 5" Tě moc nenadchl - zaostření binohlavy bez problému i bez násobiče - ale s těmi Plössly 25mm jsme na 50x zvětšení..  :-?
SIRIUS_758

NOVÝ SPEKTIV MEOSTAR S2 - APO 82mm :

Přerovská Meopta připravila na tento rok novinku v produkci spektivů - dosavadní průměr APO objektivu 75mm byl mírně zvětšen na solidních 82mm. Podle specifikace obsahuje objektiv fluoridové sklo, přesnější označení by tedy mělo být ED APO. Zpočátku bude k dispozici vario okulár poskytující zvětšení 30 - 60x s konstantní velikostí pole 66°, což je velmi příjemná hodnota.. Později je avizován zoom okulár pro zvětšení 20 - 70x. Vytušil jsem, že nové okuláry budou mít zřejmě i nový bajonet. Konstrukce je osvědčená, tedy odlehčená magnesiová, design, jako obvykle, velice pěkný. Cena zatím není uvedena.

http://www.meopta.com/cz/novy-spektiv-m ... 43198.html
Domenico

Příspěvek od Domenico »

Zdravím, rád bych tohle téma po půl roce znovu otevřel v obecnější rovině. Chtěl bych se zeptat jaké máte zkušenosti s využitím spektivu pro astronomii. V mém případě se jedná o to, že jsem před časem koupil triedr a nyní uvažuji o nějakém univerzálním řešení. Něco mobilního, lehkého, použitelné jak pro astro, tak pro terestrické pozorování, z čehož mi vychází jako vítěz spektiv. Z hlediska astronomie sledování planet, měsíce, viditelné DS (M31,M42,..).
cocky

Příspěvek od cocky »

Pěkně prosím, jak se liší vario okulár od zoom okuláru?
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
SIRIUS_758

To "cocky" :

Zoom a vario je totéž..  ;)

To "Domenico" :

Přečti si pořádně toto celé vlákno a najdeš tam odpoveď  zcela vyčerpávající..viz můj příspěvek #1 - zvaž, či skutečně chceš dát hodně peněz za kvalitní spektiv ( jsme ve vláknu spektivů Meopta, které jsou světovou špičkou, ale odpovídá  tomu i cena..  :-? ), nebo dostaneš v podstatě stejnou univerzálnost pořízením výborného ED refraktoru :

- relativně levný ED 80 - sice ne tak pěkný a ne tak kompaktní, možnost použití standartních okulárů
- luxusnější verzi, rovněž od SW - 80mm EQUINOX

- nebo velmi slušný spektiv Celestron s ED objektivem - REGAL 80 ED - také možnost standard. okulárů 1,25", ale optická kvalita je tak o třídu horší, než u SW ED80
SIRIUS_758

V návaznosti na můj příspěvek #17 :

V SUPRA Praha je k vidění tento nový 82mm APO spektiv od MEOPTY, a to s avizovaným zoom okulárem 30 - 60x. V prosinci jsem ho "okukoval" - obraz barevně vynikající, kontrast taktéž, zoom skutečně v celém rozsahu krásně širokoúhlý a do kraje ostrý ( u menšího zvětšení je to vykoupeno větším sférickým zkreslením na kraji ). Mechanické provedení  a zpracování "a la Swarowski", tedy výborné. Méně potěšující je cena, která není ještě stanovena ( stejně jako není tento spektiv ještě k mání..), ale šušká se o 2 tis. € za tělo ( u německých prodejců a odborn. němec. časopisech se slibuje stejná cena, ale i s tímto zoom okulárem )
vla

Příspěvek od vla »

Jenže domenico má pravdu, lehký a dobře přenosný je opravdu spektiv. Pokud nemá na špiškovou značku vychází Celestron Regál kvalitou i použitelností velmi dobře. Zkoušel jsem ter. pozorování SW ED 80-tkou a pokud to má být přenosné zařízení je to nesmysl. Spektiv kolem 80mm se nechá celkem přijatelně provozovat na fotostativech, Velbon Šerpa 600, Manfrotto 190 atd. ED-čko 80 je na takových stativech prakticky nepoužitelné, pro o dost větší hmotnost a větší délku.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
SIRIUS_758

Ano, Vláďo, máš pravdu..Na druhé straně je to úhel pohledu, co si kdo představuje ješte jako kompaktní a kterou vlastnost a do jaké míry upřednostňuje.. Domenico nepíše, že vyžaduje přenosný dalekohled, píše o "dobré mobilitě" - z mého pohledu to klidně může být ED 80 na AZ-4, nebo i Schmidt-Cassegr. 150mm na této montáži, který já často používám na cestách..
Já osobně bych už šel touto "větší a těžší" cestou, protože za chvíli bude stejně pokukovat po něčem větším.
SIRIUS_758

To "Domenico" :

Nevím, zda jsi v astronomii začínal tím triedrem, či máš něco i většího a k tomu sháníš něco malého univerzálního.. Pokud máš zatím jen tento triedr a chceš něco většího, a jak píšeš i na planety, tak zvaž, co od toho zrovna na ty planety očekáváš - pokud ti stačí malé zvětšení, abys viděl Jupiterovy měsíce a náznaky rozlišení Saturn. prstenců, tak si kup spektiv a fotostativ ( na menší zvětšení to bude postačovat ). Pokud chceš koukat na planety i velkým zvětšením nad 100x, tak to chce azimutální montáž typu AZ-4 a refraktor, který ti dá kvalitní obraz..
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pokud je pro někoho ED-čko těžké, Ten spektiv drahý (to bude pálka) a chtěl by něco kompaktnějšího na cesty, tak je variantou i nějaký Borg.

http://www.hutech.com/

Osobně mám Borg 77ED, a kromě koukání ho používám s rovnačem i jako teleobjektiv (i na astrofoto), a tahám ho sebou všude, kam nedostanu velký dalekohled. Unese ho i stativ, má stativový závit.

Navíc se dá elegatně rozšroubovat ně několik malých kusů (objektiv, tubusek, fokusér...) a pak se vejde opravdu všude. V redukované verzi s kratším tubusem vleze i do běžného fotobatohu, v delší verzi bez reduktoru taky, jen se musí sundat objektiv.

Ostatní typy (ty menší) jsou na tom podobně. Sestava jde rozšiřovat podle potřeb. Velké typy (100, 125mm už jsou se hry na běžné tahání do přírody).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Domenico

Příspěvek od Domenico »

Děkuji za reakce. Nejsem astronom amatér, spíše náhodný procházející co se sem tam koukne na oblohu. Kromě triedru nevlastním žádný jiný dalekohled. Původně jsem si k němu chtěl ještě pořídit velký binokolár cca 20x80, ale vzhledem k jeho rozměrům a nemožnosti měnit zvětšení jsem se rozhodl nakonec pro spektiv. Po pročtení tohto vlákna mě zaujal Celestron Regal 80ED a to z několika důvodů:
1) cena,
2) grab&watch přístroj,
3) stativ si mohu kdykoli vypůjčit

Ze 70% by byl určen pro terestrické pozorování, 30% astronomie ve stylu viditelné DS, měsíc, jupiter...čili žádný hardcore deep sky. Noční oblohu (nikoli však přírodu) sleduji převážně z balkonu, takže rozměry hrajou také svoji roli. Předpokládám, že 80mm spektiv ukáže o dost více jak můj 42mm triedr. Navíc zvětšení okolo 50x je znatelně více jak současných 10x na triedru, což se při terestrickém pozorování musí projevit:). Na spektivu mi vyhovuje také zoom, což by u SW ED asi nebylo možné. Jsem si vědom, že tyto výhody budou na úkor optické kvality, ale SW ED pro mě představuje celkem velké zařízení, a když k tomu připočítám pořízení montáže navíc s nutností měnit (a nakoupit) okuláry...no nevím.
vla

Příspěvek od vla »

Regál 80 je výborný dalekohled, myslím, že není třeba mít obavy z nějakého zklamání po nákupu. Tady je porovnání s opravdovými špičkami na trhu. Myslím, že dopadl dost dobře. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
kedros

Příspěvek od kedros »

Zdravím vás. Vybírám nějaký spektiv na ornitologická pozorování a hodilo mě to na vaše stránky.Kamarád má Swarovski 80 HD+okulár 20-60x a je to oproti této Meoptě samozřejmě rozdíl i když Meopta APO s tím okulárem 30x není špatná.. Jelikož jsem u Swarovskýho nejvíc používal zvětšení 40-50x, tak by mě zajímalo, jestli je možné se s Celestronem nebo Vixenem 80mm (popř. jinou značkou v této cenové relaci těla) přiblížit použitím nějakého opravdu dobrého astro okuláru (např.pevným okulárem 45x nebo kvalitním zoomem) tomuto dalekohledu. Ta Meopta je sympatická, ale 30x je málo, kvalita zoomu při větším přiblížení je bídná a lepší okuláry k ní nepřipojím...
Janek
Věk: 61

Příspěvek od Janek »

Něco málo o uživatelském srovnání některých typů spotterů je zde:
http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2011121601
Pokud se nemýlím, ani Swarowski, ani Meopta, ani Vixen neumožňují výměnu jejich (značkových) okulárů za standardní 1,25" astronomické. To umožňuje právě Regal a Pentax, je otázka, zda výběrem lepších okulárů (ať už z hlediska konstrukce, zorného pole a vad) je možné dohnat případné handicapy v primární optice tedy objektivu a hranolovém převracecím systému (něco ano a něco ani náhodou). Rozumné řešení je se přes dalekohledy podívat a porovnat, zvážit svoje nároky a dát do poměru s cenou. Pravdou je, že takové srovnání by mělo být na jednom místě a ve stejný čas, za stejných podmínek neboť pamět klame. Tak jak jsme měli možnost porovnávat dalekohledy při testu, který popisuje výše uvedený článek.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Odpovědět