Dilema: Dobson vs. Maksutov

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
gapik

Příspěvek od gapik »

Mám taky jedno dilema chtěl bych dalekohled na pozorování a zakreslování Měsíce a Slunce. A přemýšlím zda li bude lepší 150mm dobson nebo nějaký Mak na EQ.
SW 70/900 AZ3
binokulár zeiss 10x50
David K.

Příspěvek od David K. »

Zdar,

kukal som s tym akurat na nas mestiac a jupiter s gal. mesiacmi, s tou 28mm. Zameriavanie slo trochu ztuha. Potom sa to kyvalo ale rychlo to prestalo a dalo sa dobre pozerat bez problemov.

na vecsie zvecsenia to bude chciet modifikacie ale zatial je to OK!
a hlavne za 400 kc...
vla

Příspěvek od vla »

Což znamená, že je to hodně mizerné, ale uvidíš sám.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
David K.

Příspěvek od David K. »

Vla,

Mizerne to podla mna nieje (a to hovorim uz len preto ze ked sa to necha tak, asi za 2 sek. sa ustali a potom uz je to rovnake ako hociaka ina montaz - no proste staticky obraz), na tomto zvecseni to posuvanie funguje dobre. Neviem kde nabrat x tisic na sky watcher montaz, a o tom to je! Chcel som najvecsi tutus aky som si mohol kupit s tym ze ostatne veci pojdu za tym. A mam ho a som spokojny...
vla

Příspěvek od vla »

Uvidíš sám, chápu, že je to i o penězích. Rozhodně horší montáž lepší, než žádná. Až nasbíráš nějaké zkušenosti pochopíš o čem ti ostatní píší. To vše, co jsme zde napsali neznamená, že je ta montáž nepoužitelná, koukej, pozoruj, vylepšuj :).
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
deneb

Příspěvek od deneb »

Chcel som najvecsi tutus aky som si mohol kupit s tym ze ostatne veci pojdu za tymTo jsi udělal dobře, ten největší průměr. Zbytek dokoupíš, doděláš. klepe se ti to už při 37x zvětšení, u 150x to bude vibrátor. Jak jsem ti psal výše, chce to lepší spodek, jde o plochu. Stačí nějaké 2 čverce, ideál 40x40cm. Podívej se jestli u vás nezůstaly nějaká kolečka z nábytku. Ty rohy můžeš seříznout na osmihran, přišroubuj 3 (né 2, né 4!) kolečka, středem spoj volněji šroubem s kontra matkou a máš festovní základnu která se nechvějě. Tak to mám já na seriovém. http://achromat.rajce.idnes.cz/nastenka/ S tím tvojí okulárem se dá vidět hodně věcí v malém zvětšení. Předpokládám že máš stellarium. Jestli máš mobil s Androidem ne Apple tak tam jsou perfektní mapy. Problém bude tma. Jdeš za věcí jako buldok, to je dobře, vydrž.
David K.

Příspěvek od David K. »

Daneb,

Akurat som sa vratil z obi s 6 koleckami (pouzil by si teda i 6?). Kludne zvladnem vyrezat aj kruh z tej drevotriesky a aj ten stred vyriesim...
Ja mam zaujem o DSO, nieco ako tento chlapek co robil tieto scatche s podobnym teleskopom...
http://www.deepskywatch.com/deepsky-sketches.html

Zatial ked som chodil niekde tak som pouzival cesky program Nocni obloha 1.5. Akurat stahujem to stellarium kuknem na to...
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Kola stačí 3 pod 120stupni, 6 by mohlo při nerovnosti desky zlobit. Chce to vyzkoušet. Já měl kdysi 4, ale s gumou a šlo to. Kdybych to ale dělal znova, dal bych jen 3. Mě tam vadily desky kolmé na kruhovou základnu pro souměrné rozložení 3 koleček.

http://www.astro.cz/galerie/d/14327-5/Dobson.jpg
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
David K.

Příspěvek od David K. »

Zdar

Tak dnes som kupil okular SWA-58 5mm 1,25" (je na nom napisane ale oznacenie UWA, na baleni SWA)...

http://www.binox.cz/okulary-sky-watcher ... 1-25-quot/

Ale dostal som sa spet ku problemu s redukciou na 1,25''. Ked som kupoval len ten BKP 200/1000 OTAW, ta redukcia tam mala byt ale nebola, zistil som to az doma (a takisto som nevedel ci to nieje nieco z tych veci aj ked som pochyboval a pytal som sa tu...)

dnes ked som sa na to pytal predajcu, chcel som vidiet ako ten diel vyzera, povedal som mu ze mi tam chybal. Tak sa na mna divne pozeral, ze to sa urcite nemohlo stat, ze to balia v tovarne. (asi ze som si to vymyslel a ze chcem dva).

Teda urcite ak si budete niekto nieco kupovat, rozbalte si to tam u neho, porozbalujte do posledneho sacku a sroubu (mne sa nechcelo mu to tam rozkladat vsade po zemi po jeho predajne, vsetky tie polystyreny, igelity, tubus, sacky...)
dajte si tu pracu...

----------------------------------------

Tak som dnes hladal nejake miesto kde by sa ta redukcia z 2'' na 1,25'' dala kupit, ale nasiel som len same drahe.

Nemate niekto doma nejaku staru redukciu alebo nevyrobili by ste mi to niekto za menej penazi (podla mna by to kludne slo vysustruzit z teflonu hrubsieho - aj keby som ten okular mal do toho vlepit by mi nevadilo)

idem na slovensko tento piatok, chysta sa teda lepsie pozorovanie (10. je nov pokial viem idem na hory je tam super tma na viac noci...)

Dakujem!

stana

Příspěvek od stana »

Nechápu otázku...
:P
Toto dilema jsem řešil před pěti lety a bylo mi vysvětleno, že mám jít do dobsona...Ale každý sme jiný, za sebe dávám bod pro Dobsona a co nějvětší průměr špíglu..
8-)
Teda nechal jsem si poradit a jako nefotič je na okuk oblohy Dobson naprosto supr...
A mám ho už pět let a silně doporučuju..
;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Bill

Příspěvek od Bill »

Nemate niekto doma nejaku staru redukciu alebo nevyrobili by ste mi to niekto za menej penazi  
Dej si to do rubriky bazar/koupím. Určitě si budeš moci vybírat - skoro každý má nějakou navíc.

Jinak tady si můžeš vybrat od 300 Kč, což asi není taková tragédie:

http://www.supra-dalekohledy.cz/prislus ... tubusky-2/

Bill
M:736 750 113
Odpovědět