Kam dnes (zitra) vyrazit fotit/pozorovat

Pozvánky na star-party, zážitky, pozorování.
Odpovědět
ladin

Příspěvek od ladin »

Vabra: Jizerka je mrazova kotlina a je tim povestna. Nahore muze byt -17, a o 500m dal a 50 metru niz -30C. Pokud je bezvetri, tak v udoli, ze ktereho studeny vzduch nemuze "vytekat" klesa teplota podstatne rychleji nez nahore. Inverze byla niz nez Jizerka...
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Pokud chceš vědět, jaká je teplota na parkovišti na Mořině, je +/- stejná jako na stanici Desná -Souš. Rozdíl proti Jizerce je v zimě večer při vyjasnění obvykle 8-12°C, Takže z údajů ze stanice na Jizerce je dobré se dívat pouze na snímky oblohy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Tak jak to bude dneska?
Zatim to vypada ze v druhe pulce noci by to nemuselo byt marne v SZ Cechach... Pokud to modely potvrdi vyrazil bych mezi Revnicov a Zatec... Nezna tam nekdo misto vhodne i pro aktualni snehovou situaci?

PS: Pojedu asi pres Slany a mohu nekoho vzit ;)
Pavel Vabrousek
vla

Příspěvek od vla »

Uvažuji o výjezdu, ovšem počkán si na večerní vývoj počasí. Vzhledem ke sněhu by asi z mých stanovišť byla nejlepší Tobolka, jenže Suchomasty mají lepší jižní obzor a Požáry co máš z toho co jsem jmenoval nejblíž taky.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
323K13L

Příspěvek od 323K13L »

Ahoj. Pokud dneska vyrazite, rad bych se pripojil...
SW newton 150/750 || SW 70/500 || EQ-5m || CanonEOS1000Dm || Canon70-200mm f/4 L || Canon50mm f/1,8 || QHY5

"Budete-li se snažit porozumět celému vesmíru, nepochopíte vůbec nic. Jestliže se pokusíte porozumět sobě, pochopíte celý vesmír." [Buddha]
vla

Příspěvek od vla »

Nevidím to dobře.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Tak nakonec jsme opravdu pred pulnoci vyrazili, nebot vsechny modely se shodovaly, ze ta dira nekde v okoli Zatce-Rakovnika bude...i kdyz aktualni realita uz tou dobou zustavala pozadu...

Objeli jsme s Karneadem nekolik potencialne zajimavych lokaci v okoli Revnicova, Kounova, Rocova s nadmorskou vyskou okolo 500m nm. A dokonce jsme i parkrat pres vrstvu oblasnosti zahledli nejakou tu velmi jasnou hvezdu. Ale tolik duvery k pocasi, abychom zacali montovat sestavy jsme nenabyli a po dvouhodinove projizdce krajem chmele jsme se vratili do vychozich pozic a loznic... ;)

Takze tento tyden zatim vyjezdy uspesne vs. neuspesne 1:2. Uvidime zda se dnes v noci podari skore alespon vyrovnat...
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Tak dneska jsem zbabele zustal doma. Skore tohoto tydne jiz nevylepsim :-[
Pavel Vabrousek
LKamarad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LKamarad »

To zejtřejší ranní pseudozatmění moc nevypadá neb Alladin hlásí téměř homogenní deku .....?! .... :-/
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Razíte někdo z Prahy nebo Prahy západ na zatmění za pěkným výhledem? Přidal bych se. Za pokus to stojí, už jsem ladil sestavu s herschlem.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Tak na dnes planuji jen maly vylet na Vratenku. Pocitam ze tam budu jiz relativne brzo po 18.00... a ze se zdrzim radove do pulnoci. Prece jen s Mesicem to bude jen ladeni sestavy nez solidni foceni...
Pavel Vabrousek
Tulen
Věk: 54

Příspěvek od Tulen »

To jsou ti zpovykaní fotiči DSO Já si fotím planetky jen to sviští. Jen se mi nepodařila rozchodit na notebooku vzdálená plocha, tak musím být venku. Poradíte někdo spolehlivý způsob wi-fi spojení dvou notebooků (ten foticí nemá bezdrátovou kartu)?
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Tak jsem poctive cvicil ustavovani, montaz montaze, ale pointace zase ne a ne jet.

Sice se Atik 16IC oproti poslednimu vyjezdu umoudril a poctive ukazoval pointacni hvezdy, ale ani upgradovane PHD s CG-5 v deklinaci moc nespolupracovalo. Zrejme bude hlavni problem v montazi (asi to lepidlo, kterym to mazou nejede ani tesne nad nulou ).

Cvicne jsem tam dal i QHY-5, kterou mam jako zalozni, ale prestoze to s ni chvilemi jelo a mene citlivy, ale vetsi snimac vzdy nasel nejakou pointacni hvezdu, vetsinou to po par minutach zacalo skakat do nejakych SW/driverovych chyb...

Ze ja blbec poslal TV Guider bazarem... Uz mam tech SW blbin plne zuby. Ze by to resilo LVI nebo Lacerta... :-/

Seeing byl tak velky, ze i v 500mm ohnisku poskakovaly jasnejsi hvezdy pri ostreni na LiveView DSLR.

Kdyz uz jsem mel namontovanou QHY5 tak jsem zkusil s ni natocit sve prvni video Mesice na pointacnim Samyangu 400/8, ale je to takova bida ze to zrejme nema cenu ani zpracovavat...

Takze dnes nic...jeste ze svitil ten Mesic... takhle probendit jasnou a bezmesicnou noc by mne opravdu mrzelo...

Pavel Vabrousek
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

To jsou ti zpovykaní fotiči DSO Já si fotím planetky jen to sviští. Jen se mi nepodařila rozchodit na notebooku vzdálená plocha, tak musím být venku. Poradíte někdo spolehlivý způsob wi-fi spojení dvou notebooků (ten foticí nemá bezdrátovou kartu)?
ahoj
Petr
Pokud má síťovou kartu tak snad jedině prostřednictvím bezdrátového access pointu. Je potřeba samozřejmě AP nějak napájet. Jde to i pomocí BT, ovšem dosah a přenosová rychlost jsou velmi špatné...
Edit: úplně jsem zapomněl na možnost wifi síťové karty do USB, nemám s ní žádnou zkušenost ale na menší datové toky by to stačit mělo, určitě bude možnost pořídit si podobný adaptér i třeba do PCMCIA slotu.
Tulen
Věk: 54

Příspěvek od Tulen »

Karell, díky za odpověď! Koupil jsem si dva USB wifi adaptéry, ale co fungovalo cvičně v místnosti, se odmítalo rozjet naostro venku. Možná mi blbnou USB ve starém notebooku, že funguje jen některý, mám holt zase co zkoumat, až bude zataženo.
díky
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Odpovědět