Příznivá elongace Merkura

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
graviton

Příspěvek od graviton »

Pěkný den,
včera jsem viděl velmi pěkně i prostým okem planetu Merkur, asi mezi 18:50(asi 5° nad míst. obzorem) az 19:20, kdy zapadl za les na mírném návrší u města. Místo pozorování: u západního okraje Vysokého Mýta. Nezaměnitelná Venuše asi 45°nahoře a 20°vlevo velmi usnadnila orientaci.
Kvůli předchozí značné oblačnosti jsem si všiml z okna bytu až asi v 18:40, že na západě silně svítí Venuše a obloha je zde prakticky vymetena.Kdybych byl na místě dříve možná bylo možno zahlédnout ještě i Měsíc 1 den starý. Dnes bude Měsíc sice dokonce jen asi 4° od Merkura, ale ? jak bude jasno.
Měl jsem monokulár 8x30, ale byl zbytečný. Než jsem doběhl pro foták, tak již Merkur zapadal, snímky ve spěchu se asi nepovedly. Cestou domů jsem si uvědomil, jak nezvykle jasné jsou hvězdy po přechodu fronty.
:banghead:
Radous

Příspěvek od Radous »

Tak doufám, že se to počasí do té doby trochu umoudří... Tady je to docela bída... Jinak ve středu jsem testoval nové okuláry od ATC a ty planety byly fakt super.... se svým 114mm newtonem se mi jindy nedařilo moc rozeznávat atm. jevy Jupitera a tentokrát to bylo super představení... Venuše se mi zdá příliš jasná na pozorování. Pomohlo by částečné zaclonění?
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
petrpa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrpa »

Ahoj,

na sve stranky jsem dal 4 fotky ze vcerejska. Muzete juknout tady: http://www.ppphoto.net/astro/2004_5p.php

Petr.
Radous

Příspěvek od Radous »

Ahoj,
super fotečky. Používáš digitál nebo analog?
petrpa napsal: Ahoj,

na sve stranky jsem dal 4 fotky ze vcerejska. Muzete juknout tady: http://www.ppphoto.net/astro/2004_5p.php

Petr.
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
petrpa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrpa »

Radous napsal: Ahoj,
super fotečky. Používáš digitál nebo analog?

Kombinuju oboji, ale tohle bylo foceno digitalni zrcadlovkou Pentax *istD + objektiv Pentax DA 16-45/4 ED. Ohnisko 16mm, ISO 800, clona 5.6
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Děkuji za ukázku co by mi asi vylezlo z foťáku, když budu mít kliku. Mám ale pocit, že při ohnisku 16 mm bych Merkura na klasiku ani nevyfotil.

Báječné snímky...

P.S.: Měsíc jsem včera vyhlížel triedrem od 18:15 marně. Asi jsem ho přehlídl. Možná to vyjde dnes, máme tu tak všelijak.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
petrpa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrpa »

MaG napsal: Děkuji za ukázku co by mi asi vylezlo z foťáku, když budu mít kliku. Mám ale pocit, že při ohnisku 16 mm bych Merkura na klasiku ani nevyfotil.

Tech 16 je nutne brat s rezervou. Prepocet pro *istD je 1.5x, takze pro 35mm kinofil to je cca. 24mm.
Janek
Věk: 61

Příspěvek od Janek »

Včera jsem si večer šel počkat na Merkura hned se Slunce západem. Až do 18.45 jsem ho nemohl nalézt - chyba lávky, byl tak nečekaně vysoko a tak jasný ... Nejlepší podmínky budou tak ještě tři čtyři dny. On sice ještě stoupá, ale zmenšuje se jasnost.

Proto kdo jste ho neviděl, doporučuji, je to jedna z hodně dobrých elongací a ta Venuše nad ním ...
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

petrpa napsal:

Tech 16 je nutne brat s rezervou. Prepocet pro *istD je 1.5x, takze pro 35mm kinofil to je cca. 24mm.

Aha... zdálo se mi to jako by to bylo skoro mojí 28tkou Každopádně máš teda digitální dělo :o

(Samozřejmě... doteď bylo nad Jabloncem solidní počasí. Nejdřív déšť pak jasno a teď se nad západem objevily mraky. Nevím, zda mi Měsíc a Merkur vyjdou).

Zahlídl jsem Měsíc v triedru, ze zoufalství jedu někam na vyvýšeninu.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Jirka86

Příspěvek od Jirka86 »

Elongace Merkura sice prizniva je , ale to pocasi nejak ne >:( Tady jsou uz taky mraky, snad to jeste prejde
Luky

Příspěvek od Luky »

Merkur viden... Kolem 18:45 ho uz vedle mesice nelze prehlednout. Ted uz mi Merkura i Mesic prekryly mraky  :-/. Ale jinak je zbytek oblohy krasny... Myslim, ze dlouho to nevydrzi, ale kdyby jo, tak by dneska byla noc na pozorovani uplne idealni. Pokousel jsem se fotit, tak uvidim, jestli neco vyjde ???

Pekny vecer vsem  :hi:
Kunzov

Příspěvek od Kunzov »

Zdarec, prave sem se vratil z balkonu a jenom lituju, ze nemam fotak - Merkur vedle Mesice, u kteryho je krasne videt popelavy svit a to cely nad nasvicenym kostelem (v kombinaci s tou indigovou oblohou)... No comment ;)
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Souhlas. Kdybych nebyl trpělivý a nevyjel na kopec ani bych nic neviděl. Od šesti sem se snažil něco zahlídnout, ale byl tam mrak a jen se šinul. Pka někdy po půl sedmé jsem si to užil prvních pět minut a kolem 18:45 dalších 5 minut. Pak Merkur i Měsíc definitivně zapadl za mrak. Škoda. Popelavý svit jsem teprv začínal vidět.

Info od MMyse: Viděl bolid asi -4 mag mezi Venuší a Měsícem. Doufáme že jste ho někdo viděli nebo dokonce fotili. On samozřejmě ukončil jednu z expozic asi 3 sekundy před jeho průletem. :-/
MP

Příspěvek od MP »

pentagram napsal: Merkur vedle Mesice, u kteryho je krasne videt popelavy svit a to cely nad nasvicenym kostelem (v kombinaci s tou indigovou oblohou)... No comment ;)
Mno, pokud vam bude misto kostela stacit panelak ...

Porad jsem jeste v praci a kostely tady kolem nemam.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Jirka86

Příspěvek od Jirka86 »

Tam jsem to nakonec risknul taky a udelal dobre. :bounce: Obloha se zacala postupne vyjasnovat. Merkur krasne videt kousek od Mesice. A kdyz k tomu pripocitam jeste dalsi 4 planety, tam to bylo super. Obcas se vyplati riskovat. ;). Jak pise Luky : pocasi je dobre na pozorovani. Jen me stve, ze se udela dobre pocasi vzdy ve spatny den. Skoda, ze taky nebylo pekne o vikendu.  
PS: Mars je v triedru taky super, je tam i s M45.
Odpovědět