Jaký planetární 5mm okulár?
Rozhodně by jsem neřešil malé zorné pole u altazimutálních montáží širokoúhejším okulárem, ale jemnějším postrkováním v obou osách.
Osvědčili se mne malé dva úchyty na tubusu s kterými mohu dobře a jemně postrkovat a zorné pole si uhlídám průběžně třeba i půlhodinu...
Habl
Osvědčili se mne malé dva úchyty na tubusu s kterými mohu dobře a jemně postrkovat a zorné pole si uhlídám průběžně třeba i půlhodinu...
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Tak nějak. U mého Newtona jsou jen dva okuláry, které vykreslí celé zorné pole bezvadně, tak aby to nedegradovalo viditelně obraz Měsíce a planet: Pentax XO 5.1 a 2.58. Všechny ostatní mají na kraji problémy. Např. ani v TV Plosslu 8mm, který na planety používám nejčastěji, nejde použít celé zorné pole a pro nejlepší obraz musím čekat, až planeta zdriftuje do středu. A to mám relativně málo světelný Newton f/6.4 (pravda bez Paracorru).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Např. ani v TV Plosslu 8mm, který na planety používám nejčastěji, nejde použít celé zorné pole a pro nejlepší obraz musím čekat, až planeta zdriftuje do středu. A to mám relativně málo světelný Newton f/6.4 (pravda bez Paracorru).
S Naglery a s Paracorrem to také není dokonalé při mém newtonovi F/4,7 , kraje zorného pole nejsou dokonalé, ale určitě lepší než bez Paracorru.
Pak už leda velké refrák F/15 s Orto okulárama.
S Naglery a s Paracorrem to také není dokonalé při mém newtonovi F/4,7 , kraje zorného pole nejsou dokonalé, ale určitě lepší než bez Paracorru.
Pak už leda velké refrák F/15 s Orto okulárama.

Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Na tom F15 něco bude, byl jsem docela překvapený, že některé okuláry (namátkou TV plossly, BGO ortho 12.5mm, ale i Pentax XF) neukazují dobře ke kraji ani v tom ED100, které je F9... No ale to jsme trochu odbočili od tématu.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
Tak ted zase nevím jaké ohnisko vybrat...koupím omegona....ale nevím jestli 8,6 nebo 5mm...na ten můj refraktor 110/660 od TS...chci pěkně vidět saturn..a krátery na Měsíci...zas na saturn by bylo vhodnejší zvetšení 132,trocha bar. vady mi vadit nebude...ale nevím jak na třeba M13...chci prostě nějaký kvalitní okulár, ale aby sem zase nelitoval při koupi většího ohniska a chtěl pak větší zvětšení.. jaký by byl podle vás ideální okulár pro mou sestavu?
REF.TS 110/660 ,10x50 triedr
Nebo pak ještě dva SKY UWA třeba těch 5 a 9m....ale zase...jestli není lepší koupit jeden kvalitní než dva průměrné...
Asi bych se držel zvětšení max. 1D. Tj.100-110 x. Na víc ten světelný achromát nevidím. Jestli 8 nebo 9 mm nevím, ale určitě takové ohnisko využiješ víc, než nějakou pětku. Pětku bych si zkusil od někoho půjčit a podívat se. Páč by mohlo hrozit rozčarování..Takže jsem ti vlastně moc neporadil..Sorráč.. 

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Asi tak. Budeš pozorovat planety a potřebuješ teda větší zvětšení. Je jasný, že dalekohled má krátký ohnisko ale jinej nemáš tak co. Saturn potřebuje větší zvětšení a 132x je docela málo. Rozhodně bych šel do zvětšení 132x jinak toho moc neuvidíš. Podle barevné vady poznáš, jaké zvětšení ještě asi budeš moct. Skoro bych řek, že třeba na Saturn bys mohl tlačit až na 1,5D tedy 165x. Já třeba tohle zvětšení používám jako základní na Jupiter i Saturn. Začni 132x a uvidíš co dál. No a menší zvětšení asi 82x by se hodilo na DSO a Měsíc.
Brzo začnem čumět na Jupiter a víc detailů vykoukáš s 132x než menším zvětšením, byť s trochou té b. vady.
Brzo začnem čumět na Jupiter a víc detailů vykoukáš s 132x než menším zvětšením, byť s trochou té b. vady.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Ok,díky za rady,tak stále nevím,ale asi se přikloním ke 2 okulárům...SW planetary UW...jeden stojí příznivých 1000k.. 

Mimochodem....máte s nimy - SW planetary UW nějaké zkušenosti?co zde čtu tak nic moc...nicméně dosavad mám kernely z lídlskopu.... 

- Honza Ebr (honza42)
Mezi okuláry existuje několik úrovní. SW planetary jsou podle mých zkušeností viditelně lepší než většina okulárů "za pár šupů" (a vítězí velmi dobře takév pohodl, díky velké oční čočce a vzdálenosti oka), ovšem také viditelně horší, než okuláry mnohem dražší. Jako první "lepší" okulár jsem z nich byl nadšen a ty budeš jistě také, ale je dobré vědět, že to rozhodně není žádná "špička".
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
.máte s nimy - SW planetary UW nějaké zkušenosti?
Nějakou dobu jsem s nimi pozoroval a tehdy za tu cenu neměly tyto okuláry těchto parametrů konkurenci a možná i ted, jinak se musí trochu připlatit.
Takže bych se SW UWA-58° nebál, nějaké nepatrné rozdíly stejně na první pohled nepoznáš. Na druhou stranu mám rád nyní kvalitu a volil bych Omegona, pak ho můžeš použít u lepšího dalekohledu, např N200/1200.
Nějakou dobu jsem s nimi pozoroval a tehdy za tu cenu neměly tyto okuláry těchto parametrů konkurenci a možná i ted, jinak se musí trochu připlatit.
Takže bych se SW UWA-58° nebál, nějaké nepatrné rozdíly stejně na první pohled nepoznáš. Na druhou stranu mám rád nyní kvalitu a volil bych Omegona, pak ho můžeš použít u lepšího dalekohledu, např N200/1200.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Tenhle SW mám 6mm a dává mě 275x. Taky ho časem přestanu používat, ale zatím nemám jinej.
Ikdyž to není žádná špička, tak sním pozoruju celkém rád. Taky zaléží jak se snese s dalekohledem.
Tyhle okuláry se i dobře prodávaj v případě že to nebude ono. Nejdřív se ale kouknout lepším, než se prodá.
Ta barevná vada tam bude a bude trochu degradovat kvalitní okuláry. Ale jak hodně, to neodhadnu.
Proto by možná SW stačil.
Ikdyž to není žádná špička, tak sním pozoruju celkém rád. Taky zaléží jak se snese s dalekohledem.
Tyhle okuláry se i dobře prodávaj v případě že to nebude ono. Nejdřív se ale kouknout lepším, než se prodá.
Ta barevná vada tam bude a bude trochu degradovat kvalitní okuláry. Ale jak hodně, to neodhadnu.
Proto by možná SW stačil.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Rozdíl v ceně je znatelný, na druhé straně není vyloučeno, že SW UWA prodáš, zatímco Omegon ti zůstane napořád. Zvaž, zda už si do toho zažraný dost na to, aby sis kupoval okuláry "napořád". Já mám taky jen jeden pořádný okulár a naštěstí většinou se mohu dívat s klukama přes jejich ještě lepší okuláry, takže vím, že má smysl mít okuláry co vydrží na celý život, ale je to pálka. Hledej i v bazarech, SW UWA bude z bazaru jak nový a ještě ušetříš.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
No...jsem takový sváteční pozorovatel...obloha mě fascinuje,ale doteď na to nebyl čas(škola...) a navíc jsem pozoroval lídlákem z balkonu...teď se mi podařilo získat ten TS r110/660 ale něco mi říká,že ty kernely z lídlu jsou nahovno tak jsem asi dospěl k závěru,že koupím 5 a 9mm(UWA) od SW a možná k tomu SW LE 15mm....myslím,že to k tomu bude ideální..ten omegon mě láká..jsem dost puntičkář a mám rád kvalitu..ale zas bych měl jeden...místo těch dvou od SW...no pořád se rozmýšlím...je to dost peněz..