Dobson TSK/SKY NWT 153/1200
Dobrý den mám takový problém,kupovala jsem k vánocům dobsona ,,6" jsme amatéři,ale bylo mi porazeno ať si koupíme tento dalekohled už jsem toho přečetla hodně,ale nejsem si vůbec jistá zda to funguje správně,kupovala sem to v supra Praha na dobírku,až dnes jsme měli možnost to poprvé vyzkoušet protože bylo jasno,máme k tomu okuláry 25 a 10 s tím 25 šla obloha vidět stejně možná ještě menší a s okulárem 10 nešlo vidět nic.Nedošel nám na to pořádně žádný návod pouze na sestavení konstrukce kterou by jsme postavily i bez návodu ale návod na obsluhu dalekohledu a jak s ním pracovat tam žádný nebyl,tubus jsme připevnili k podstavci upevnily hledáček nasadily okulár, nejsem si jistá zda to děláme správně ale myslím že jo.A ještě se chci zeptat jak to má vypadat uvnitř tubusu? Když oddělám vršek tak je tubus celý prázdný jen nahoře je kříž se zrdcadlem a až dole na dně je také jedno zdrcadlo.Je to tak správně? Moc prosím o cenné rady a všem předem moc děkuji.
To zní správně. Důležité je vědět kam se koukat, aby tam něco bylo. Nevím co to tvoje nic znamená. Jako úplné nic (tma) nebo rozmazané fleky? Měla si správně zaostříno?
Na tvém místě bych zkusil Měsíc. Ten najdeš i bez seřízeného hledáčku. Potom si postupně ošahej ostření a seřízení hledáčku, později kolimaci (tam může být také problém).
Jednou se mi stala i taková banalita jako že jsem nechal krytku na dalekohledu nasazenou To pak byla total tma, ikdyž jsem ostřil sebevíc...
Na tvém místě bych zkusil Měsíc. Ten najdeš i bez seřízeného hledáčku. Potom si postupně ošahej ostření a seřízení hledáčku, později kolimaci (tam může být také problém).
Jednou se mi stala i taková banalita jako že jsem nechal krytku na dalekohledu nasazenou To pak byla total tma, ikdyž jsem ostřil sebevíc...
305/1500 Dobson autotrack "flexka" - dárek od ženy,SW 114/1000 na fakt zlý montáži + Yukon scout 30x50, TS 25x100, Astronomic UHC profi, Nagler 7,13,22, Omegon 5, Power Tank SW
Chce to číst ještě více, pro začátek bych začal s tímto:
http://stara.hvezdarna.cz/navod/navod/uvod.htm
Newton je jednoduchá konstrukce, dole velké zrcadlo a nahoře malé které odráží světlo do okuláru na boku tubusu.
Určitě v tom problém nebude, dalekohled je tak jednoduchý že nepotřebuje návod k obsluze, otočíš kam chceš o koukáš, ostříš okulárovým výtahem....
A ještě by se asi hodilo tohle:
http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2006020803
http://stara.hvezdarna.cz/navod/navod/uvod.htm
Newton je jednoduchá konstrukce, dole velké zrcadlo a nahoře malé které odráží světlo do okuláru na boku tubusu.
Určitě v tom problém nebude, dalekohled je tak jednoduchý že nepotřebuje návod k obsluze, otočíš kam chceš o koukáš, ostříš okulárovým výtahem....
A ještě by se asi hodilo tohle:
http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2006020803
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Spíš tam byly vidět fleky ale doostřit to už nešlo,A krytka byla sundaná
, to sem si taky myslela že to tak bude otočím kam chcu a koukám ale ejhle ono to tak není.Ale za odkazy děkuji
A co temperace? Jestli jste ho dali z domova ven a zrovna pozorovali, tak jste neměli šanci nic zaostřit díky tomu, že nebyl dalekohled vytemperovaný. Minimalně hodinu nechat stát venku a pak teprve pozorovat. 
SW 254/1200 dobson, binokulár 20x80 UHC, okuláry: Nagler 7mm, Nagler 9mm, Nagler 13mm, Panoptic 24mm, Hyperion 5mm, Powermate 2,5x průměr 1,25“, SP 10, 25, měsíční filr, laserový kolimátor.
Jestli-že vidíš jen neostré fleky, tak problém asi nebude temperace. Netemperovaný dalekohled ukazuje třeba dvojité obrazy, ale v zásadě ho lze zaostřit, ale nelze jemně doostřit. Hádal bych, že prostě němáš zaostřeno. Např. jestliže kroutíš kolečkem ostření příliš rychle, můžeš správné zaostření prošvihout. Protože je mizerné počasí, zkus zaostřit na nějaký výrazný vzdálený předmět na obzoru, např. komín. Pak zkoumej, kdy jsou ty fleky nejzřetelnější, pokud u horní úvrati výtahu, uvolni okulár z výtahu, a pokus se okulár ještě poněkud povytáhnout, atd. Samozřejmě, že dalekohled může být špatně sestavený z továrny, ale moje vlastní zkušenost, a myslím, že i většiny účastníků fóra je, že dalekohledy jsou v továrně správně zkolimovány a kolimace přežije transport a při dobrém zacházení i nějaký ten rok provozu.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L