Částečné zatmění Slunce 4. 1. 2011
To je opravdu pěkná sekvence [smiley=thumbup.gif]
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Regulus: Děkuju! 
- denis.marc
Taky ještě přidám "postupku" i když není tak podrobná a kvůli počasí ani úplná.
Kondenzační stopy na posledním snímku jsou od letadla, které těsně (max. o 1 s) uniklo vyfocení.
Kondenzační stopy na posledním snímku jsou od letadla, které těsně (max. o 1 s) uniklo vyfocení.
- denis.marc
Ještě zatmění ve Stockholmu velmi pěkná práce.
foto: Peter Rosén
Ještě zatmění ve Stockholmu velmi pěkná práce.
Uplna parada! Ja este pridam jednu z Omanu aj s ISS: http://legault.perso.sfr.fr/eclipse1101 ... ansit.html
Transit duration = 0.86 s = riadna fuska.
Uplna parada! Ja este pridam jednu z Omanu aj s ISS: http://legault.perso.sfr.fr/eclipse1101 ... ansit.html
Transit duration = 0.86 s = riadna fuska.
Také přidám svoje pokusy, i když na mnoha snímcích není ani moc vidět, že se jedná o zatmnění.
Michal.
Michal.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Polární ustavovač PARot ke stažení
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Transit duration = 0.86 s = riadna fuska.Já teda budu OT, ale snad se na mě nebudete zlobit. Dalo by se na Calsky zjistit se zatměním minulým tedy (1.8. 2008), zdali něco nepřelétlo přes disk v Praze? Mám takový dojem že jsem s kolegou něco podobného pozoroval a nejsem si jist co to bylo. Oba dva jsme to nezávisle potvrdili a jestli najdu fotografii, tak bude i důkaz na ní.
Díky Martin
Transit duration = 0.86 s = riadna fuska.Já teda budu OT, ale snad se na mě nebudete zlobit. Dalo by se na Calsky zjistit se zatměním minulým tedy (1.8. 2008), zdali něco nepřelétlo přes disk v Praze? Mám takový dojem že jsem s kolegou něco podobného pozoroval a nejsem si jist co to bylo. Oba dva jsme to nezávisle potvrdili a jestli najdu fotografii, tak bude i důkaz na ní.
Díky Martin
Lectorem iustus...
Jak dlouho trval ten přelet, co jste viděli ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Okolo jedné vteřiny. Pozdě býka honit, ale až když jsem viděl tuto fotografii z odkazu, tak jsem si řekl, že to asi tehdy nebyla náhoda. Nehledám senzaci jen by mě to zajímalo.
Lectorem iustus...
A to jsi stačil vidět i fotit ?
Těch přeletů jsem napozoroval celou řadu, přelet, který by trval 1 s je takřka nepozorovatelný.
K výpočtu jsem po té době dost skeptický, bylo by potřebat sehnat TLE vzdálené jen jednotky dnů od zatmění.
Osobně jsem dost skeptický, protože přelety a jejich předpovědi sleduje dost lidí a nikdo by si nenechal asi ujít tohle pozorovat při zatmění.
Těch přeletů jsem napozoroval celou řadu, přelet, který by trval 1 s je takřka nepozorovatelný.
K výpočtu jsem po té době dost skeptický, bylo by potřebat sehnat TLE vzdálené jen jednotky dnů od zatmění.
Osobně jsem dost skeptický, protože přelety a jejich předpovědi sleduje dost lidí a nikdo by si nenechal asi ujít tohle pozorovat při zatmění.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem nefotil, já pozoroval, kolega to vyfotil a měl na fotografii ve stejný čas, takže zářez by byl jeho. Podle fotky bych našel i ten kýžený čas Jenže dokud nebude tady na prkně, tak jsem asi ztracen, navíc jsem tomu nepřikládal žádnou váhu, protože jsem to měl za hmyz. Odhad přeletu je můj. Já jsem jen viděl, že se přes disk něco mihlo, možná to byl jen rychlý komár
.
Lectorem iustus...
V době zatmění by přelet přes celý disk tval pod 0,6s
- denis.marc
No na calsky by se to možná najít dalo, což jsem nezkoušel, takže to vlastně nevím
, ale při tom minulém zatmění 2008 tu někdo možnost přeletu ISS myslím řešil a někdo myslím zjistil, že žádné vhodné přelety se nekonaly, ale nejsem si s tím jistý, možná pohledat na fóru.