Stavba newtona
Stavba newtona
Pepo, 0,2 mm je přeložený kancelářský papír. Zkus vzít na měření jiné pásmo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stavba newtona
Na svoji třístovku jsem použil plech tl. 1,3mm, sic to není Dobson, ale neumím si představit, že bych to udělal z nějaké 0,6mm
Ovšem řešil jsem to víceméně z důvodu, že jsem nepotřeboval šetřit na hmotnosti.
U větších průměrů, které právě řeším, plnotubus odmítám a nahrazuji rámovou kcí.
Ovšem řešil jsem to víceméně z důvodu, že jsem nepotřeboval šetřit na hmotnosti.
U větších průměrů, které právě řeším, plnotubus odmítám a nahrazuji rámovou kcí.
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Stavba newtona
No rozdělávat kvůli tomu dalekohled nebudu, držák sekundáru má tloušťku plechu 1,2 mm (měřeno mikrometrem Holex) a ten plech na tubusu má tak třetinu té tlouštky, tak i s oboustrannou barvou max. 0,4 mm, samotný plech tedy bude slabší. Z 0,8mm plechu dělá škodovka auta.
Stavba newtona
No rozdělávat kvůli tomu dalekohled nebudu, držák sekundáru má tloušťku plechu 1,2 mm (měřeno mikrometrem Holex) a ten plech na tubusu má tak třetinu té tlouštky, tak i s oboustrannou barvou max. 0,4 mm, samotný plech tedy bude slabší. Z 0,8mm plechu dělá škodovka auta.
Je to sice už papírnictví,ale po přidání koncových objímek a mnoho vnitřních výztuh-clon to může být poměrně tuhý tubus na koukání.
Já osobně jdu taky radši do tlustší stěny.Zvláště po zkušenostech s kamnovou rourou průměr 130x0,5 na fotografickém Newtonku. I přes hliníkové objímky to bylo gumový a při focení to dělalo brykule. Po náhradě za pořádnou hliníkovou rouru ,jako když utne.
Je to sice už papírnictví,ale po přidání koncových objímek a mnoho vnitřních výztuh-clon to může být poměrně tuhý tubus na koukání.
Já osobně jdu taky radši do tlustší stěny.Zvláště po zkušenostech s kamnovou rourou průměr 130x0,5 na fotografickém Newtonku. I přes hliníkové objímky to bylo gumový a při focení to dělalo brykule. Po náhradě za pořádnou hliníkovou rouru ,jako když utne.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
- Martin Vyskočil
- Věk: 45
Stavba newtona
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... /1275#1275][splithere][/link][splithere_end]
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Stavba newtona
Ahoj ,
mám NW 200/800 a chcel som na to dať Canon350Dm s MPCC ale zistil som, že sa nedá zaostrovať, nakoľko okulárový (Crayford) výťah sa už do vnútra ďalej nedá zatočiť -(aby ste to pochopili-fokus leží zaiste nieloľko mm pred čipom).
Odhadujem len zopár mm-ov chýba a spýtal by som sa znalcov konštrukcie NW-ov, že čo je lepšie:skrátenie "bojlera" od hlavného zrkadla, ad2. : premiestniť okulárový výťah alebo ad3.:skúsiť vyrobiť dlhšie nastavovacie/kolimačné + zaisťovacie šróby na držiak/objímku hlavného zrkadla?
sajmon
mám NW 200/800 a chcel som na to dať Canon350Dm s MPCC ale zistil som, že sa nedá zaostrovať, nakoľko okulárový (Crayford) výťah sa už do vnútra ďalej nedá zatočiť -(aby ste to pochopili-fokus leží zaiste nieloľko mm pred čipom).
Odhadujem len zopár mm-ov chýba a spýtal by som sa znalcov konštrukcie NW-ov, že čo je lepšie:skrátenie "bojlera" od hlavného zrkadla, ad2. : premiestniť okulárový výťah alebo ad3.:skúsiť vyrobiť dlhšie nastavovacie/kolimačné + zaisťovacie šróby na držiak/objímku hlavného zrkadla?
sajmon
C350Dm+UV/IR-clip filter on NW200/800&BaaderMPCC; SBIG ST8300M&FW5 on Vixen80/600+BorgDGL 0,85x ;EQ mount G41&Pulsar.
Stavba newtona
Zdravím
Jestli máte kolimační šrouby na maximum to znamená zrcadlo vysunuté maximálně do tubusu a nestačí to , potom bych si z nabízených variant vybral výrobu delších šroubků.
Je to nejmenší zásah do dalekohledu (vlastně žádný v případě potřeby lze vrátit ty původní).
Ale nejsem odborník, spíš na to koukám z pohledu obraběče kovů
Spozdravem Olda Pokorný
Jestli máte kolimační šrouby na maximum to znamená zrcadlo vysunuté maximálně do tubusu a nestačí to , potom bych si z nabízených variant vybral výrobu delších šroubků.
Je to nejmenší zásah do dalekohledu (vlastně žádný v případě potřeby lze vrátit ty původní).
Ale nejsem odborník, spíš na to koukám z pohledu obraběče kovů
Spozdravem Olda Pokorný
Stavba newtona
Ahoj, já bych si předně zkusil, zda doměnka o poloze fokusu je psrávná (stačí bílá destička, na kterou si promítneš obraz vycházející z tubusu). Nádledně bych vymontoval celý držák primáru, okulárový výtah bych vysunul do polohy kde ho chci mít při focení (aby nezasahoval do cesty paprsků a nevytvářel nepěkné artefakty na hězdách). Následně ně nasadit kameru s rovnačem tak jak budou při focení. Namířit dalekohled do nekonečna (na pouliční lampu nebo komín v dálce...), vsunout celý primár do tubusu a zaostřit pohybem primáru dovnitř/ven. Tam kde bude zaostřeno bych si udělal na tubusu značku, následně vše rozebrat, udělat nové tři díry v tubusu na uchycení primáru a pak složit a vyzkoušet. Stejně jsem postupval když jsem stavěl svůj AG 200mm, a vyšlo to na 1* 
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Stavba newtona
Dlouhé šrouby mohou mít nevýhodu, že se budou "kácet" pod vahou zrcadla, když to položíš do šikmé až vodorovné polohy. Tedy pokud to máš primárně na focení, může být problém s rozkolimováním. Při f/4 je to docela dost kritické. Snad bych raději ufiknul tubus. Jenomže ono pak zjistíš, že MPCC skor při f/4 nestačí, že pavouk je málo tuhý, plechový tubus že pruží, a ve finále ti z toho plecháče zbyde fokusér a optika a všechno ostatní vyměníš.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Stavba newtona
Vlastním Meade Lightbridge 10" f5
"Přiblížení" primáru již řeším nějakou dobu. Nechal jsem si vytočit nové kolimační šrouby(M7!), takže jsem zrcadlo zatím posunul cca o 8mm,
Komakorektor na vizuál už je ve fokusu, ale pro připojení zrcadlovky je to pořád málo. A bojím se, že když to vypodložím a dotáhnu na celou rezervu nových šroubů - 40mm bude to pořád málo.
Leda nízkoprofilový výtah, ale ta cena :-/
"Přiblížení" primáru již řeším nějakou dobu. Nechal jsem si vytočit nové kolimační šrouby(M7!), takže jsem zrcadlo zatím posunul cca o 8mm,
Komakorektor na vizuál už je ve fokusu, ale pro připojení zrcadlovky je to pořád málo. A bojím se, že když to vypodložím a dotáhnu na celou rezervu nových šroubů - 40mm bude to pořád málo.
Leda nízkoprofilový výtah, ale ta cena :-/
Meade 10"/1270 mm
Stavba newtona
Ahoj,
aj keď som nedostal jednoznačný návod na dosiahnutie približovania sa k fókusu, asi najviac sa prikláňam k pokusu o skrátenie tubusu od primára.
Ešte by som sa rád opýtal na problém zúženia svetelného lúča pri vstupe do 2"-vej výťahovej šachty:
1. výťahová 2"-vá časť pri zatočení na doraz (tj. keď objímka MPCC už ďalej nedovoľuje zasunutie smerom k sekundáru) pomerne veľmi zasahuje do vnútra tubusu (nemeral som presne, ale asi tak 4-5cm). Je to veľký problém? Treba tú "trubku" skrátiť , aby nedeformoval obraz, alebo sa to vyrieši flat-snimkami?
2. I keď momentálne neuvažujem z finančných dôvodov vymeniť MPCC od Baadera, jestvuje na trhu kómakorektor s nižším profilom na DSLR? Mám na mysli, že šošovková časť je prevážne v hĺbke 2" šachty a len okraj s adaptérom na DSLR vyčnieva nad okrajom výťahu .
S poďakovaním za doterajšie príspevky
sajmon
aj keď som nedostal jednoznačný návod na dosiahnutie približovania sa k fókusu, asi najviac sa prikláňam k pokusu o skrátenie tubusu od primára.
Ešte by som sa rád opýtal na problém zúženia svetelného lúča pri vstupe do 2"-vej výťahovej šachty:
1. výťahová 2"-vá časť pri zatočení na doraz (tj. keď objímka MPCC už ďalej nedovoľuje zasunutie smerom k sekundáru) pomerne veľmi zasahuje do vnútra tubusu (nemeral som presne, ale asi tak 4-5cm). Je to veľký problém? Treba tú "trubku" skrátiť , aby nedeformoval obraz, alebo sa to vyrieši flat-snimkami?
2. I keď momentálne neuvažujem z finančných dôvodov vymeniť MPCC od Baadera, jestvuje na trhu kómakorektor s nižším profilom na DSLR? Mám na mysli, že šošovková časť je prevážne v hĺbke 2" šachty a len okraj s adaptérom na DSLR vyčnieva nad okrajom výťahu .
S poďakovaním za doterajšie príspevky
sajmon
C350Dm+UV/IR-clip filter on NW200/800&BaaderMPCC; SBIG ST8300M&FW5 on Vixen80/600+BorgDGL 0,85x ;EQ mount G41&Pulsar.
Stavba newtona
4-5 cm je moc, z toho nevybruslíš žádnou clonou a bude nehezky kreslit jasnější hvězdy, difr. obrazec bude mít stín na nějakou stranu. Kdyby to bylo jen trochu, lze to řešit zacloněním, ale tohle nejspíš ne. Flaty tohle nevyřeší.
MPCC patří podle mne skoro k těm nejkratším korektorům. Lepší jsou obvykle ještě delší.
Pro vizuál ti to mlže být jedno, ale na focení nic moc. Martin má opět pravdu. Pokud jej budeš chtít upravit na focení, zjistíš, že Ti z něj nakonec zbyde jen optika
MPCC patří podle mne skoro k těm nejkratším korektorům. Lepší jsou obvykle ještě delší.
Pro vizuál ti to mlže být jedno, ale na focení nic moc. Martin má opět pravdu. Pokud jej budeš chtít upravit na focení, zjistíš, že Ti z něj nakonec zbyde jen optika
Stavba newtona
To není o tom, jak je korektor mechanicky dlouhý, ale jak je řešen opticky. Parakor od TV by problém možná vyřešil. Ale pokud nechceš investovat zkrať trochu tubus. Pokud je to o několik cm, zkontroluj si nejdřív velikost sekundáru, jestli ještě zvládne šířku svazku pro potřebné vykreslené pole. Pokud by došlo k omezení, bylo by asi vhodné zkrátit tubus jen tak, aby šlo zaostřit a zkrátit také trubku výtahu aby nezasahovala do tubusu. Taky lze samozřejmě zvětšit sekundár, ale to už je o penězích. Ohledně jednoznačnosti řešení, dostal jsi několik možností jak problém vyřešit, který je pro tebe optimální si musíš zvolit sám. 
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Stavba newtona
Jsou tu dva velmi podobné dotazy, ale myslím, že odpovědi pasují pouze na dotaz od sajmona, který chce provozovat dalekohled na paralaktice na focení. Ten se musí připravit na to, co píše Martin 
Pokusím se odpovědět Koppik-ovi, i když tady to asi moc neuspokojí.
Pokud jsem dobře pochopil, chceš používat Dobsona.
Můžeš uvést důvod , proč na něj chceš dát zrcadlovku ?
1/ Dobson ti s tímhle ohniskem umožní dělat expozice hvězd a DSO maximálně do 0,2 až 0,3 sec dlouhé, a i tak už budou hvězdy protáhlé. To je maximum
2/ na focení planet a Měsíce použiješ spíše planetární kameru či afokální focení - ne tedy zrcadlovku v přímém ohnisku .Na to je moc krátké ohnisko. Navíc pro focení těchto objektů bych určitě nedoporučoval tam nechat tenhle komakorektor - velké pole nepožaduješ a na ose je lepší obraz bez korektoru než s tímhle.
3/ Nevím, jaký máš komakorektor, ale pokud nemáš Paracorr, radši bych se na vizuál obešel bez komakorektoru. Na velká pole ještě ano, na detailní pozorování poblíž osy bych ho ale určitě vynechal.
........
Takže si myslím, že bys měl začít využívat tenhle pěkný stroj a nenechat se dotlačit do neuvážených úprav. Ale rozhodni se sám, jestli to stojí za to.
Pokusím se odpovědět Koppik-ovi, i když tady to asi moc neuspokojí.
Pokud jsem dobře pochopil, chceš používat Dobsona.
Můžeš uvést důvod , proč na něj chceš dát zrcadlovku ?
1/ Dobson ti s tímhle ohniskem umožní dělat expozice hvězd a DSO maximálně do 0,2 až 0,3 sec dlouhé, a i tak už budou hvězdy protáhlé. To je maximum
2/ na focení planet a Měsíce použiješ spíše planetární kameru či afokální focení - ne tedy zrcadlovku v přímém ohnisku .Na to je moc krátké ohnisko. Navíc pro focení těchto objektů bych určitě nedoporučoval tam nechat tenhle komakorektor - velké pole nepožaduješ a na ose je lepší obraz bez korektoru než s tímhle.
3/ Nevím, jaký máš komakorektor, ale pokud nemáš Paracorr, radši bych se na vizuál obešel bez komakorektoru. Na velká pole ještě ano, na detailní pozorování poblíž osy bych ho ale určitě vynechal.
........
Takže si myslím, že bys měl začít využívat tenhle pěkný stroj a nenechat se dotlačit do neuvážených úprav. Ale rozhodni se sám, jestli to stojí za to.
lepší rada žádná než špatná
Stavba newtona
To Milan:
Díky. Je mi jasné, že tohle není astrofoto stroj a ani k tomu tak nepřistupuju. Zkracovat tyče určitě nehodlám, i těch cca 8mm navíc bylo podle mě akorát na škodu.
Mám však v rozpracu poncetovu plošinu,(i kamerkou Meade LPI je průlet planety zorným polem tak za 20s) ale chtěl jsem si pak zkusit střihnout i nějaké jasnější DSO zrcadlovkou.
- to jen tak na bonus ale. Protože moc pointovatelné to stejně nebude.
Ten hlavní důvod proč jsem chtěl zrcadlovku do hlavního ohniska, bylo slunce a měsíc. Zatím to jde jen s 2x barlowem, a pak musím skládat mozaiku ze 4 snímků a to už mě nebaví. Navíc při dvojnásobném ohnisku už si přisazuje seeing. A těch 254mm průměru by mohlo dát už dostatečné rozlišení i v primárním ohnisku.
Komakorektor mám tento: http://www.supra-dalekohledy.cz/prislus ... -4390.html -levně z druhé ruky. časem bych chtěl nějaký široký dlouhoohniskový přehlídkový okulár, tak tam by se to hodilo.
-už ten 25mm okulár má znatelnou deformaci ke krajům. Ale je to obyč SW seťák
Jelikož montáže třídy EQ6 jsou pro mne poněkud v jiných cenových relacích, zkusím postavit přes zimu lehkého trubkového 150mm za pár kaček a nahodit to časem na "second hand" EQ5 - podaří-li se mi. A začít malými krůčky.
Dobsonovu 27 kg "obludu" nechám na koukání - parádní pokoukání. Tam taky patří
Díky. Je mi jasné, že tohle není astrofoto stroj a ani k tomu tak nepřistupuju. Zkracovat tyče určitě nehodlám, i těch cca 8mm navíc bylo podle mě akorát na škodu.
Mám však v rozpracu poncetovu plošinu,(i kamerkou Meade LPI je průlet planety zorným polem tak za 20s) ale chtěl jsem si pak zkusit střihnout i nějaké jasnější DSO zrcadlovkou.
- to jen tak na bonus ale. Protože moc pointovatelné to stejně nebude.
Ten hlavní důvod proč jsem chtěl zrcadlovku do hlavního ohniska, bylo slunce a měsíc. Zatím to jde jen s 2x barlowem, a pak musím skládat mozaiku ze 4 snímků a to už mě nebaví. Navíc při dvojnásobném ohnisku už si přisazuje seeing. A těch 254mm průměru by mohlo dát už dostatečné rozlišení i v primárním ohnisku.
Komakorektor mám tento: http://www.supra-dalekohledy.cz/prislus ... -4390.html -levně z druhé ruky. časem bych chtěl nějaký široký dlouhoohniskový přehlídkový okulár, tak tam by se to hodilo.
-už ten 25mm okulár má znatelnou deformaci ke krajům. Ale je to obyč SW seťák
Jelikož montáže třídy EQ6 jsou pro mne poněkud v jiných cenových relacích, zkusím postavit přes zimu lehkého trubkového 150mm za pár kaček a nahodit to časem na "second hand" EQ5 - podaří-li se mi. A začít malými krůčky.
Dobsonovu 27 kg "obludu" nechám na koukání - parádní pokoukání. Tam taky patří
Meade 10"/1270 mm