Quadrantidy 2011
Quadrantidy 2011
To camillio: kolem půlnoci se dá už začít, sinh=0,5, bude tedy vidět polovina (teoreticky) celkové frekvence. Určitě to nemá cenu kolem 8 SEČ, člověka to akorát může znechutit...
No, až tak jsem to ani nemyslel, na to je nedobrá roční doba. Ale díky za tu dodatečnou informaci o frekvenci.
No, až tak jsem to ani nemyslel, na to je nedobrá roční doba. Ale díky za tu dodatečnou informaci o frekvenci.
SW Newton 200x1200 (Dobson), GOES db, ostříží zrak 
- Honza Ebr (honza42)
Quadrantidy 2011
Jelikož jsem sabotoval GEM, tak QUA bcyh rád viděl, chystám se tedy někam vyjet, zatím nemám moc početnou družinu - a pzoorovat meťasy sám, to vim přesně, jak dopadá
) Takže kdo se kam a jak chystáte?
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Quadrantidy 2011
Rozhodování kam a jestli vůbec ponechám na zítřek tak na 20:00 SEČ, vzhledem k situaci (např. teď sem dokončil první interval, je tu celkem slušně). Předběžně to vypadá na severní Rakousko nebo střední Slovensko...ale předpověď bude zítra předpokládám absolutně odlišná, takže rozhodování bude podle skutečné situace a vývoje...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Quadrantidy 2011
Severní Rakousko, nebo střední Slovensko? Tak to abych si vzal na úterek dovolenou 
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
Quadrantidy 2011
Tiež mi to príde dosť obetavé dochádzať 200km za meteormi ;)
Ja si beriem dovolenku na zatmenie a za tým dúfam ďaleko netreba ísť.
Ja si beriem dovolenku na zatmenie a za tým dúfam ďaleko netreba ísť.
SkyWatcher 254/1200
26mm setovy SkyWatcher 52°, 13mm Hyperion 68°, 6mm SkyWatcher Planetary WA 58°, Polarizacny filter, Farebne filtre #12,21, BAADER AstroSolar™ folia
26mm setovy SkyWatcher 52°, 13mm Hyperion 68°, 6mm SkyWatcher Planetary WA 58°, Polarizacny filter, Farebne filtre #12,21, BAADER AstroSolar™ folia
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Quadrantidy 2011
Dnes v noci se na 3 hodiny nad ránem vyjasnilo (v KM), celkem zaznamenáno 11 Quadrantid, na kameře jsou 3:-)
ZHR tedy vychází mezi 5-10 pro minulou noc...
To TomasSVK: 200 km po dálnici je 1,5 hodiny, už tu byly i akce 400 km do Maďarska kvůli Leonidám:-)
ZHR tedy vychází mezi 5-10 pro minulou noc...
To TomasSVK: 200 km po dálnici je 1,5 hodiny, už tu byly i akce 400 km do Maďarska kvůli Leonidám:-)
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Quadrantidy 2011
No jo, za Kvadrantidami letos nemohu, ale an meteorický déšť jsem jel ze severu Čech až na jih Slovenska.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Quadrantidy 2011
uz sa neviem dockat kedy pojdem spat, o 1:45 budik, o 2 som na stanovisti v martine mame polooblacno - ale je viac oblacnosti, ako jasnej oblohy, sem tam sa to trha, na kratke chvilky, uvidim.. je sanca, ze nieco odfotim.
Quadrantidy 2011
Tak jsem letos nakonec prece jen vyrazil lovit ty QUA, QUA neco tidy...
Nevyrazil bych z Melnika, kdyby mi nevolal kamarad bydlici 4 km od nas a cca o 100m n.m. vyse, cestou z hospody, na kterem ze jsem to kopci, kdyz je tak nadherne jasno. Tou dobou jsem byl v posteli...
Kdyz mi popsal jaka vidi zakladni souhvezdi, tak jsem se rozhodl mu verit, prestoze u nas na Melniku byla totalni mlha a deka, pripravil si veci do vozidla a po navratu manzelky domu okolo 22:30 jsem prece jen vyrazil.
Celou cestu jsem jel v mlze ktera se castecne rozplynula az ve vysce 450m na Vratenske hore. Nechal jsem cvakat FF DSLR se sirokacem 14mm z pevneho stativu 30s expozice na vysoke ISO. Pocitam ze mam tak 2hodiny expozic mezi 23.30 a 02.30. V predmetne oblasti mezi hlavou Draka a oji Velkeho vozu (niz nad obzor mi branil kopec a les) byla tak z 60% expozicniho casu vysoka oblacnost. Po 3ti rano se finalne zatahlo a ja zacal balit fidlatka...
Pri rychle prohlidce na LCD fotaku jsem nasel pouhe 2 meteory :-[
Pokud to vubec nejak zpracuji tak z toho bude "krasne" time lapse video s prechazejici oblacnosti...
Tak uvidime zda to zitrejsi maximum nenabidne podstatne vice, jestli bude vubec prihodne pocasi v dosahu.
Paralelne jsem si hral s NB, ATIKem 16IC v roli pointeru a CG5ADV a bohuzel zase neuspesne, kamera proste nejak stavkovala... (samej USB error) az se k tomu dostanu zkusim pozadat o radu v jinem vlakne.
Dobrou noc.
Nevyrazil bych z Melnika, kdyby mi nevolal kamarad bydlici 4 km od nas a cca o 100m n.m. vyse, cestou z hospody, na kterem ze jsem to kopci, kdyz je tak nadherne jasno. Tou dobou jsem byl v posteli...
Kdyz mi popsal jaka vidi zakladni souhvezdi, tak jsem se rozhodl mu verit, prestoze u nas na Melniku byla totalni mlha a deka, pripravil si veci do vozidla a po navratu manzelky domu okolo 22:30 jsem prece jen vyrazil.
Celou cestu jsem jel v mlze ktera se castecne rozplynula az ve vysce 450m na Vratenske hore. Nechal jsem cvakat FF DSLR se sirokacem 14mm z pevneho stativu 30s expozice na vysoke ISO. Pocitam ze mam tak 2hodiny expozic mezi 23.30 a 02.30. V predmetne oblasti mezi hlavou Draka a oji Velkeho vozu (niz nad obzor mi branil kopec a les) byla tak z 60% expozicniho casu vysoka oblacnost. Po 3ti rano se finalne zatahlo a ja zacal balit fidlatka...
Pri rychle prohlidce na LCD fotaku jsem nasel pouhe 2 meteory :-[
Pokud to vubec nejak zpracuji tak z toho bude "krasne" time lapse video s prechazejici oblacnosti...
Tak uvidime zda to zitrejsi maximum nenabidne podstatne vice, jestli bude vubec prihodne pocasi v dosahu.
Paralelne jsem si hral s NB, ATIKem 16IC v roli pointeru a CG5ADV a bohuzel zase neuspesne, kamera proste nejak stavkovala... (samej USB error) az se k tomu dostanu zkusim pozadat o radu v jinem vlakne.
Dobrou noc.
Pavel Vabrousek
Quadrantidy 2011
dosiel som pozorovania.. mlieko, blbost. odstahujem sa na SAHARU. maju tam sice 0% vody a 0% jedla, ale 100% oblohu
- denis.marc
Quadrantidy 2011
Takže ty letošní QUA nevypadají nic moc. V mizerných podmínkách jsem odpozoroval zhruba 3,75 hodin čistého času a to na několik pokusů a při tom 37 QUAds celkem. Pokud nastal výrazný peak, pak to bylo pravděpodobně někdy mezi 1:30 a 4:50 SEČ, v tu dobu jsem měl zataženo, ale po 4:50 SEČ jsem za prvních 15 minut měl 7 QUA, takže za těch velmi špatných podmínek to vypadá na vysokou aktivitu, ale pak to zase rychle kleslo. MHV 4,9-5,4, přecházející oblaka a slabá mlha. :-/
Quadrantidy 2011
no já jsem měl asi štěstí, večer kolem 21:30 koukám na zimní objekty kolem Orióna, prosvištěl mi tam jeden pěknej kousek od Persea směrem dolů; ráno jsem vstal, koukl z okna na Venuši a mezi 6:26-6:30 mi tam proletěly dva meteory, a to bylo skoro zataženo vysokou oblačností či co to je za sajrajt
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Quadrantidy 2011
Vyjeli jsme s kamarádem na Kozákov u Semil (cca 00:30), deka co se tu a tam protrhla a na chvíli byla vidět obloha (kam až LP dovolilo). Viděli jsme pár jasných kousků, ale celkově byl výsledek spíše chabší - když už jsme viděli hvězdy delší dobu, tak nespadlo víceméně nic, když se zatáhlo, tak tu a tam něco bliklo...
Suma sumárum - výlet za špatným počasím a 6 meteory ::)
Suma sumárum - výlet za špatným počasím a 6 meteory ::)
SW Newton 200x1200 (Dobson), GOES db, ostříží zrak 
Quadrantidy 2011
Letošní Kvadrantidy bych popsal takto:
1:25 - 2:25 UT - 49 QUA, z toho 10 jasnost 0 a jasnější!
pak jsem přestal zapisovat, neb mne mrzly prsty, dojmově se zdálo že frekvence klesá, až tak cca v 3:30 UT došlo k menší spršce, kdy jsme po několikaminutové pauze viděli 10 meteorů za 1 minutu !!!!
Poté jsme pozorovali ještě jednu slabší spršku o pár minut později a chvíli poté jsem definitivně kapituloval, protože mi dokonale umrzly nohy.
Počasí kombinované jasno s občasným přechodem mlh, což vyřadilo během chvíle veškeré dalekohledy a poměrně brzy i nás.
1:25 - 2:25 UT - 49 QUA, z toho 10 jasnost 0 a jasnější!
pak jsem přestal zapisovat, neb mne mrzly prsty, dojmově se zdálo že frekvence klesá, až tak cca v 3:30 UT došlo k menší spršce, kdy jsme po několikaminutové pauze viděli 10 meteorů za 1 minutu !!!!
Poté jsme pozorovali ještě jednu slabší spršku o pár minut později a chvíli poté jsem definitivně kapituloval, protože mi dokonale umrzly nohy.
Počasí kombinované jasno s občasným přechodem mlh, což vyřadilo během chvíle veškeré dalekohledy a poměrně brzy i nás.
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
Quadrantidy 2011
dosiel som pozorovania.. mlieko, blbost. odstahujem sa na SAHARU. maju tam sice 0% vody a 0% jedla, ale 100% oblohu
Pozor na to, já na Sahaře (trojmezí Tunisko-Libye-Alžírsko) byl a i když by člověk čekal, že tam musí být obloha naprosto super, tak ve skutečnosti je pravdou pravý opak. On tam totiž skoro pořád fouká vítr, který neustále víří písek, takže obloha je tam v noci dost značně zakalená. Ve výsledku mi to nakonec přišlo, že je tam díky tomuto zákalu vidět tolik co u nás na chalupě těsně za Prahou :-[
Pozor na to, já na Sahaře (trojmezí Tunisko-Libye-Alžírsko) byl a i když by člověk čekal, že tam musí být obloha naprosto super, tak ve skutečnosti je pravdou pravý opak. On tam totiž skoro pořád fouká vítr, který neustále víří písek, takže obloha je tam v noci dost značně zakalená. Ve výsledku mi to nakonec přišlo, že je tam díky tomuto zákalu vidět tolik co u nás na chalupě těsně za Prahou :-[
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da