Okular pro Firstscope + TV barlow 2x

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
marsz

Příspěvek od marsz »

Ahoj, pekný večer, jaký si myslíte, že by byl vhodný okulár pro moji sranda sestavu? Prý by obyčejný plossel neuspěl. Planetary verze od Skywatcher je pro tudle konstrukci lepčí? Děkuji, a tu pěknou oblohu přeji.
gunaroid

Příspěvek od gunaroid »

Zdravím, proč by neměl být plossl použitelný? Když koukám firstscopem se seťáky z dobsona (což jsou údajně nějaké kellnery), je to pohled podstatně lepší než s jeho původními seťáky. Na rozdíl od nich to kreslí pěkně i v krajích pole, které je navíc podstatně větší..
Dále jsem pozoroval s SW "planetary" 2,5mm, ale tady už mám dojem, že takové zvětšení firstscope moc nezvládá, zdá se mi že to nejde kloudně zaostřit.. Časem ještě zkusím planetary 5mm, ale teď ho bohužel nemám u sebe (Firstscope mám na privátě a většího Dobsona doma)
Naposledy předevčírem jsem cvičně na Firstscope nasadil Hypíka 8mm a taky jsem neshledal žádný problém ;)
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
marsz

Příspěvek od marsz »

Někde jsem myslím četl, ža by ty klasické plossly při světelnosti Firstscopu mohly trochu zlobit. Objednal jsem ten planetary 6 mm. Dík za postřehy :)
Odpovědět