Okular pro Firstscope + TV barlow 2x
Ahoj, pekný večer, jaký si myslíte, že by byl vhodný okulár pro moji sranda sestavu? Prý by obyčejný plossel neuspěl. Planetary verze od Skywatcher je pro tudle konstrukci lepčí? Děkuji, a tu pěknou oblohu přeji.
Zdravím, proč by neměl být plossl použitelný? Když koukám firstscopem se seťáky z dobsona (což jsou údajně nějaké kellnery), je to pohled podstatně lepší než s jeho původními seťáky. Na rozdíl od nich to kreslí pěkně i v krajích pole, které je navíc podstatně větší..
Dále jsem pozoroval s SW "planetary" 2,5mm, ale tady už mám dojem, že takové zvětšení firstscope moc nezvládá, zdá se mi že to nejde kloudně zaostřit.. Časem ještě zkusím planetary 5mm, ale teď ho bohužel nemám u sebe (Firstscope mám na privátě a většího Dobsona doma)
Naposledy předevčírem jsem cvičně na Firstscope nasadil Hypíka 8mm a taky jsem neshledal žádný problém
Dále jsem pozoroval s SW "planetary" 2,5mm, ale tady už mám dojem, že takové zvětšení firstscope moc nezvládá, zdá se mi že to nejde kloudně zaostřit.. Časem ještě zkusím planetary 5mm, ale teď ho bohužel nemám u sebe (Firstscope mám na privátě a většího Dobsona doma)
Naposledy předevčírem jsem cvičně na Firstscope nasadil Hypíka 8mm a taky jsem neshledal žádný problém

SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
Někde jsem myslím četl, ža by ty klasické plossly při světelnosti Firstscopu mohly trochu zlobit. Objednal jsem ten planetary 6 mm. Dík za postřehy