Tak jsem konečně ulovil měsíce Marsu :). V noci z 20-21.7. jsem tomu věnoval dobrou půlku noci. Při porovnání mezi půlnocí do cca 02.30 byl naprosto zjevný jejich posun (v druhé půlce už bohužel dost rušil Měsíc). K predikci poloh jsem použil
http://space.jpl.nasa.gov/, ale stejně tak lze použít i CdC s doinstaloanym modulem Planet satelites (
ftp://ftp.funet.fi/pub/astro/progs/pc/w ... csatxy.exe).
Deimos byl pozorovatelný mým 254mm zrcadlem v době maximální výchylky celkem bez problémů, u Phobose rušil Mars.
K tomu, abych mohl pozorovat oba měsíce a to i mimo jejich maximální výchylku (dokonale je přezařuje Mars svým kotoučkem) jsem si vyrobil jednoduchý přípravek.
Pro objektiv s f´=1250mm je nutno v centrální části zastínit zorné pole cca 30". Tomu odpovídá clona 0,18-0,2mm (pro 1m ohniskové vzdálenosti to je cca 0,15mm). Na její výrobu jsem použil černý papírový prstýnek jimž jsem provlékl a napnul začerněné kovové vlákno vhodné tloušky. (Je ho nutno nastříkat matnou černou lazurou, v nejhorším zředěnou matnou černou barvou). V případě málo černé barvy lze sekudární odrazy od vlákna omezit dvojicí kruhových clonek. Vlákno je umístěno v ohniskové rovině okuláru (prostě jsem papírový prstýnek zasunul do tubusku 25mm okuláru a zafixoval tak, aby vlákno bylo ostře viditelné).
Při pozorování otáčením okuláru schovám za tuto "rysku" kotouček Marsu, takže neruší při pozorování jeho okolí. V případě, že jsou oba měsíce na jedné straně, je možno použít obdobně přichycenou např. žiletku.
Z.Ř.