Sky-Watcher GoTo Dobsony
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Psion:
Promiň, vzpomínám žes o tom psal, ale mě to nedošlo...
Oba:
No teda hoši, jestli ta ''Ikea'' bude nejen po stránce připojení, ale taky mechanicky upointovatelná, tak se snad dám na modlení, protože to by byl ten nejdokonalejší low costovej foto systém s apreturou jako krá.. .
Já totiž jenom sundám plachtu, zatahám za trubky, otočim trochu kolimační šrouby (teď ješte navíc nastavit pointační hvězdu) a jedu.
Zdraví a za podněty a pomoc děkuje
Pavebo
Promiň, vzpomínám žes o tom psal, ale mě to nedošlo...
Oba:
No teda hoši, jestli ta ''Ikea'' bude nejen po stránce připojení, ale taky mechanicky upointovatelná, tak se snad dám na modlení, protože to by byl ten nejdokonalejší low costovej foto systém s apreturou jako krá.. .
Já totiž jenom sundám plachtu, zatahám za trubky, otočim trochu kolimační šrouby (teď ješte navíc nastavit pointační hvězdu) a jedu.
Zdraví a za podněty a pomoc děkuje
Pavebo
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Držím palce v dalších pokusech. Mě se nějak zatím nepodařilo rozchodit ty rozšířené RS232 příkazy, ty standardní chodí bezproblémů přes terminál.
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Psion:
Hilfe!!! Nemohl bys prosím zkusit na Tvém bojleru tu komunikaci přes RS232 dle údajů MMys? Obávám se, že v tomhle ohledu je důvěra ve mě vložená vysloveně neprosíravá...
Edit:
Jako vždy je moje reakce ExPost->píšu si ve tmě u dalekohledu...
Znamená to, že by přes MaxDL pointace ALTAZ nechodila?
Díky
Pavebo
Hilfe!!! Nemohl bys prosím zkusit na Tvém bojleru tu komunikaci přes RS232 dle údajů MMys? Obávám se, že v tomhle ohledu je důvěra ve mě vložená vysloveně neprosíravá...
Edit:
Jako vždy je moje reakce ExPost->píšu si ve tmě u dalekohledu...
Znamená to, že by přes MaxDL pointace ALTAZ nechodila?
Díky
Pavebo
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Zkoušel jsem ty příkazy co popisuje Martin tento týden, ale montáž na to nereaguje, možná se to musí dělat jinak. Zkusím to ještě znovu s jiným terminálem.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Nejspíš ti to došlo, ale jen pro jistotu. Ty kódy jsou binárně tedy ASCII kódy (i ta rychlost), tedy ne tam poslat znak '1' ale znak s ASCII kódem 0x01 . Prostě tam kde je chr (něco) musíš poslat znak s ASCII kódem to něco. Normální terminál to nedokáže, ty znaky jsou řídící, ne tisknutelné. Pouze to úvodní P je mysšleno jako znak P a předpokládám že se posílá bez těch uvozovek.
Zkus tenhle terminál:
http://www.hw-group.com/products/hercules/index_en.html
resp. http://new.hwg.cz/download/sw/version/h ... _3-2-4.exe
v těch dolních třech řádcích na záložce Serial se dají zapsat příkazy i v dekadickém či hexa tvaru. Je tam i návod...
Ono je možné, že Skywatcher má ten Celestroňácký protokol dost ořezaný. No uvidíte...
Zkus tenhle terminál:
http://www.hw-group.com/products/hercules/index_en.html
resp. http://new.hwg.cz/download/sw/version/h ... _3-2-4.exe
v těch dolních třech řádcích na záložce Serial se dají zapsat příkazy i v dekadickém či hexa tvaru. Je tam i návod...
Ono je možné, že Skywatcher má ten Celestroňácký protokol dost ořezaný. No uvidíte...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Já jsem použil Advanced Serial Port Terminal, který má přímo ASCII mod. Niméně přímo v návodu pro SynScan jsou řídící kódy popsány jinak pouze jako řada čísel např. Azm tracking: 80,3,16,6,1,224,0,0 tedy trackrate = 480. Podle mě se tedy bude muset poslat převedené na "16 bit angle ASCII hexadecimal" jak píší doslova v návodu.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Já jsem použil Advanced Serial Port Terminal, který má přímo ASCII mod. Niméně přímo v návodu pro SynScan jsou řídící kódy popsány jinak pouze jako řada čísel např. Azm tracking: 80,3,16,6,1,224,0,0 tedy trackrate = 480. Podle mě se tedy bude muset poslat převedené na "16 bit angle ASCII hexadecimal" jak píší doslova v návodu.
Ale ty řešíš špatné příkazy, tzv. variable tracking rate. Ty jsou pro změnu tracking rychlosti, která se tam zadává jako 16 bitové číslo.
Pro pointaci je míněno použít tzv. Fixed tracking rate přikazy, kde je rychlost zadávána jako 8 bitové číslo 1-9 (a přednastavené poevné rychlosti odpovídají rychlostem 1-9 na ručce).
Viz přelom stran 3 až 4 v tom mnou linkovaném dokumentu. Ale je možné, že ani toto chodit nebude. :'(
A kódy jsou stejné. 80 je ASCII kód znaku P, a 3,16,6 je tam také.
Nicméně zde je podle mě potřeba použít řetězce:
80,2,16,36,x,0,0,0 pro AZ či RA+
80,2,16,37,x,0,0,0 pro AZ či RA-
80,2,17,36,x,0,0,0 pro ALT či DE+
80,2,17,37,x,0,0,0 pro ALT či DE-
kde x nabývá ASCII hodnot 0-9 (binárně, tedy znaky s ASCII 0 až 9). Jednička by měly být nejpomalejší korekce.
tedy v ASCII kodech je to (pokud by třeba terminál vyžadoval názvy řídících ASCII kódů):
P STX DLE $ rychlost NULL NULL NULL
P STX DLE % rychlost NULL NULL NULL
P STX DC1 $ rychlost NULL NULL NULL
P STX DC1 % rychlost NULL NULL NULL
zkus to, já jdu zas pracovat...
Ale ty řešíš špatné příkazy, tzv. variable tracking rate. Ty jsou pro změnu tracking rychlosti, která se tam zadává jako 16 bitové číslo.
Pro pointaci je míněno použít tzv. Fixed tracking rate přikazy, kde je rychlost zadávána jako 8 bitové číslo 1-9 (a přednastavené poevné rychlosti odpovídají rychlostem 1-9 na ručce).
Viz přelom stran 3 až 4 v tom mnou linkovaném dokumentu. Ale je možné, že ani toto chodit nebude. :'(
A kódy jsou stejné. 80 je ASCII kód znaku P, a 3,16,6 je tam také.
Nicméně zde je podle mě potřeba použít řetězce:
80,2,16,36,x,0,0,0 pro AZ či RA+
80,2,16,37,x,0,0,0 pro AZ či RA-
80,2,17,36,x,0,0,0 pro ALT či DE+
80,2,17,37,x,0,0,0 pro ALT či DE-
kde x nabývá ASCII hodnot 0-9 (binárně, tedy znaky s ASCII 0 až 9). Jednička by měly být nejpomalejší korekce.
tedy v ASCII kodech je to (pokud by třeba terminál vyžadoval názvy řídících ASCII kódů):
P STX DLE $ rychlost NULL NULL NULL
P STX DLE % rychlost NULL NULL NULL
P STX DC1 $ rychlost NULL NULL NULL
P STX DC1 % rychlost NULL NULL NULL
zkus to, já jdu zas pracovat...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
-
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Martine, kdyby to chodilo, byl by jsi schopen vyrobit mezikus mezi standardní guide port a to PC RS 232 rozhranní ? Byla by to paradicka , guidovat henty celestronni bazmeky pomocí jakéhokoliv guideru
,,,, to bych si to snad poridil taky 

Sky-Watcher GoTo Dobsony
Karneades:
Jó, bylo by to opravdu prima, ale trochu se bojím toho, že vlastní pohyb pohonu je dost nerovnoměrný (krok pohonu je pod 1''- pokud si dobře vyhodnocuji informaci od výrobce) a ty korekce se budou dít rychlostí 1x siderického pohonu (vem si, že u EQ6 máš možnost korekcí až 0,125 x sider.) a v azimutu hejbáš celou hmotou (bez spodního dílu - 65kg?) a v elevaci asi cca 35 kg. Ty setrvačné hmoty budou asi problémem. Dále u EQ6 jsou korekce většinou z ''jedné strany'' - RA buď brzdí nebo postrkuje a stav, kdy se to pere z jedné strany na druhou je nežádoucí (bývá na meridiánu, kdy se projeví vůle). V De - je minimum korekcí. A tady si myslím, že to bude trochu zběsilejší ... a v obou osách.
Bude-li dneska jenom trochu ''děravo'', zkusím pointaci přes MaxDL.
Zdraví
Pavebo
Jó, bylo by to opravdu prima, ale trochu se bojím toho, že vlastní pohyb pohonu je dost nerovnoměrný (krok pohonu je pod 1''- pokud si dobře vyhodnocuji informaci od výrobce) a ty korekce se budou dít rychlostí 1x siderického pohonu (vem si, že u EQ6 máš možnost korekcí až 0,125 x sider.) a v azimutu hejbáš celou hmotou (bez spodního dílu - 65kg?) a v elevaci asi cca 35 kg. Ty setrvačné hmoty budou asi problémem. Dále u EQ6 jsou korekce většinou z ''jedné strany'' - RA buď brzdí nebo postrkuje a stav, kdy se to pere z jedné strany na druhou je nežádoucí (bývá na meridiánu, kdy se projeví vůle). V De - je minimum korekcí. A tady si myslím, že to bude trochu zběsilejší ... a v obou osách.
Bude-li dneska jenom trochu ''děravo'', zkusím pointaci přes MaxDL.
Zdraví
Pavebo
-
Sky-Watcher GoTo Dobsony
mozna by slo primet motory k mikrokrokovani, ale tam jsou zrejme stejnosmerne motory s optickymi enkodery-nebo se pletu ?
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Čjort znajeť!
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Já řeším trackrate z důvodu nastavení správné rychlosti motorů dalekohledu. Těmi příkazy co píšeš se nastaví rychlost dalekohledu v předvolených stupních, ale pointovat tím nepůjde protože ta změna je příliš velká. Tím tracking rate by to podle mě šlo daleko lépe, akorát musíš následně vyslat kod ke zpomalení.
Pro napsání do terminálu je potřeba zadávat kody v hexa :
50 03 10 06 00 60 00 00 00 (nastavení TRACKRATE = 60)
Tohle je kod pro +AZ s rychlostí 15 arcsec/sec. Funguje to pěkně, ovladač vždy kod potvrdí - v mém případě je to #. Určitě by šel k tomu naprogramovat i malý ruční ovladač, kterým by se dala korigovat rychlost obou motorů v osách AZ a ALT po 1 arcsec/sec.
Já řeším trackrate z důvodu nastavení správné rychlosti motorů dalekohledu. Těmi příkazy co píšeš se nastaví rychlost dalekohledu v předvolených stupních, ale pointovat tím nepůjde protože ta změna je příliš velká. Tím tracking rate by to podle mě šlo daleko lépe, akorát musíš následně vyslat kod ke zpomalení.
Pro napsání do terminálu je potřeba zadávat kody v hexa :
50 03 10 06 00 60 00 00 00 (nastavení TRACKRATE = 60)
Tohle je kod pro +AZ s rychlostí 15 arcsec/sec. Funguje to pěkně, ovladač vždy kod potvrdí - v mém případě je to #. Určitě by šel k tomu naprogramovat i malý ruční ovladač, kterým by se dala korigovat rychlost obou motorů v osách AZ a ALT po 1 arcsec/sec.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Tak jsem to teď otestoval na Měsíci a ten tracking rate funguje v pohodě a dá se tím velmi slušně rychlost motorů vyladit. Zřejmě Číňan počítá souřadnice objektů na 2 desetinná místa 
Ještě doplním, že tím fixed rate by na nejnižší rychlost šlo asi taky pointovat, chce to vyzkoušet.

Ještě doplním, že tím fixed rate by na nejnižší rychlost šlo asi taky pointovat, chce to vyzkoušet.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Nojo, jenže u těch variable trackrate příkazů se to nevrátí samo do původního tracking stavu. A aktuální trackrate nejde bohužel žádným příkazem zjistit. Takže nebudu vědět, když korekční změnu skončím, co tam má poslat, aby se to vrátilo do režimu sledování objektu. Jelikož je to AZ montáž, bude to záviset na tom, kam to zrovna míří. Aby to šlo, musel bych už řešit kompletní rovnice pro tracking objektu na AZ montáži a vlastně plně dublovat funkci ručky.
Jaká je vlastně ta nejmenší rychlost pro fixed rate nastavené na hodnotu 1. 1x siderická, tedy nějakých 15 arcsec/s ?
Ono by to možná šlo. TVguider dokáže dělat i krátké korekční pulsy. Tedy nějaká korekce kolem 1" i méně by neměla být nereálná, pokud ovšem stihne elektronika za tu nějakou 1/15 sec, mezi dvěma příkazy vůbec zareagovat.
No uvidíme. Kdybych to měl doma, je vyzkoušení v reálu otázka chvilky. Třeba na to dojde. Uvidíme, jak Pavel uspěje s pointací přes MaxIm.
Ještě mě napadá jeden způsob. Jsou tam příkazy:
Get precise AZM-ALT a GOTO precise AZM-ALT
ty fungují ve 24 bitovém režimu a píše se:
the precise commands offer a precision of 1/16777216 * 360 * 60 * 60 = about 0.08 arcseconds per unit (only the upper 24 bits are used).
Ono by tedy mohlo jít vyčíst polohu, zvětšit(zmenšit) o požadovanou korekci a udělat GOTO precise na novou polohu.
Můžeš zkusit vyčíst terminálem nějakou aktuální polohu, číslo o nějaký inkrement zvětšit a poslat to tam zpátky a podívat se, jestli se to pohne ?
Příkazy jsou triviální. Pošleš tam znak "z", vrátí to dvě čísla v hexa tvaru, oddělené čárkou. Modifikuješ je, a pošleš tam znak "b" následovaný těmi čísly v hexa tvaru, opět oddělenými čárkou. Je to hned na straně 1.
Jaká je vlastně ta nejmenší rychlost pro fixed rate nastavené na hodnotu 1. 1x siderická, tedy nějakých 15 arcsec/s ?
Ono by to možná šlo. TVguider dokáže dělat i krátké korekční pulsy. Tedy nějaká korekce kolem 1" i méně by neměla být nereálná, pokud ovšem stihne elektronika za tu nějakou 1/15 sec, mezi dvěma příkazy vůbec zareagovat.
No uvidíme. Kdybych to měl doma, je vyzkoušení v reálu otázka chvilky. Třeba na to dojde. Uvidíme, jak Pavel uspěje s pointací přes MaxIm.
Ještě mě napadá jeden způsob. Jsou tam příkazy:
Get precise AZM-ALT a GOTO precise AZM-ALT
ty fungují ve 24 bitovém režimu a píše se:
the precise commands offer a precision of 1/16777216 * 360 * 60 * 60 = about 0.08 arcseconds per unit (only the upper 24 bits are used).
Ono by tedy mohlo jít vyčíst polohu, zvětšit(zmenšit) o požadovanou korekci a udělat GOTO precise na novou polohu.
Můžeš zkusit vyčíst terminálem nějakou aktuální polohu, číslo o nějaký inkrement zvětšit a poslat to tam zpátky a podívat se, jestli se to pohne ?
Příkazy jsou triviální. Pošleš tam znak "z", vrátí to dvě čísla v hexa tvaru, oddělené čárkou. Modifikuješ je, a pošleš tam znak "b" následovaný těmi čísly v hexa tvaru, opět oddělenými čárkou. Je to hned na straně 1.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Druhá možnost je udělat do TVGuideru normální PI regulátor. Vstupem by byla odchylka polohy hvězdy, výstupem trackrate pro obě osy. TVGuider by prostě v nějakém intervalu snímal odchylku a periodicky posílal do montáže hodnoty trackrate, čímž by jemně ladil rychlosti. Na začátku by mu asi chvíli trvalo, než by se synchronizoval na rychlost, ale pak by to mělo jet.
Tohle by ale vyžadovalo mít ten dalekohled u sebe, a vyladit parametry regulátoru tak, aby to fungovalo bez překmitů. Nicméně tato metoda by se mi líbila daleko víc, protože by poskytovala plynulejší sledování, nikoli skokové korekce.
Tohle by ale vyžadovalo mít ten dalekohled u sebe, a vyladit parametry regulátoru tak, aby to fungovalo bez překmitů. Nicméně tato metoda by se mi líbila daleko víc, protože by poskytovala plynulejší sledování, nikoli skokové korekce.