Barva dalekohledu
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Barva dalekohledu
Doufám žes nemyslel papírovou tapetu. S temi plastovými problém není. Co jsi viděl že dělá plastová samolepicí folie, určená třeba pro reklamy, na tubusu ? Mě tedy nic, a to ji mám už přes 4 roky. Je prakticky jako nová.
Máš asi tak tři možnosti:
1. vytmelit - nastříkat plničem, (pokud není povrch dokonale rovný), vybrousit a nastříkat barvou doma. Ale to moc nevydrží. To už je ta folie mockrát lepší.
2. to samé, ale místo stříkání to odnést do práškové lakovny a nanést vypalovací barvu (Komaxit). Je to docela tvrdé a odolné. Povrch bude tak dobrý, jak dobrý je podklad. Sametku lepit pochopitelně až potom, vypalování by nepřežila.
3. Polepit to tou folií. Když se to umí, je povrch výborný a odolnost velmi slušná. Pokud se smíříš s jedním spojem folie po obvodu (tam, kde se překryjí konce), není s tím žádný problém.
Máš asi tak tři možnosti:
1. vytmelit - nastříkat plničem, (pokud není povrch dokonale rovný), vybrousit a nastříkat barvou doma. Ale to moc nevydrží. To už je ta folie mockrát lepší.
2. to samé, ale místo stříkání to odnést do práškové lakovny a nanést vypalovací barvu (Komaxit). Je to docela tvrdé a odolné. Povrch bude tak dobrý, jak dobrý je podklad. Sametku lepit pochopitelně až potom, vypalování by nepřežila.
3. Polepit to tou folií. Když se to umí, je povrch výborný a odolnost velmi slušná. Pokud se smíříš s jedním spojem folie po obvodu (tam, kde se překryjí konce), není s tím žádný problém.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Barva dalekohledu
Ježiš Martine, to by mě ani nenapadlo, papírovejch mám plnej sklad... 
Plastová folie se začal odlepovat nejdřív u rohů lepení pak ve "švu" přelepení a pak krabatit, byla to klasická samolepící, lesklá, bílá tapeta. To vše za necelý rok a půl pozorování na Newtonu 200/1000. Já fakt podorobnosti o typu nemám, ale kolik jich může být?
Možnost dvě se mě osbně zamlouvá nejvíc. Musím zkonzultovat!
Děkuji
Plastová folie se začal odlepovat nejdřív u rohů lepení pak ve "švu" přelepení a pak krabatit, byla to klasická samolepící, lesklá, bílá tapeta. To vše za necelý rok a půl pozorování na Newtonu 200/1000. Já fakt podorobnosti o typu nemám, ale kolik jich může být?
Možnost dvě se mě osbně zamlouvá nejvíc. Musím zkonzultovat!
Děkuji
Lectorem iustus...
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Barva dalekohledu
Tak to nechápu, asi jsi koupil nějakou mizernou. Moje drží. Značku už bohužel nezjistím.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Barva dalekohledu
Mozna je rozdil v tapete a reklamni folii. A take - pokud se folie da na cely tubus, tak pres rohy je potom navleceny ten kovovy kruh (u Newtona). Tudiz se odlepovat ani nemohou...
Jsem zacatecnik, ale lecim se 
- Martin Vyskočil
- Věk: 45
Barva dalekohledu
Už jsem Martinvi odpovídal soukromou zprávou, ale napíšu to sem i pro ostatní:
Ostříží oko má na povrchu bílý komaxit. Povrch vypadá velmi dobře, polotovarem byla duralová trubka z Alupy, na jejímž povrchu nebyly prováděny žádné další operace (jen vrtání šesti děr).
Uvnitř je tubus vylepen černou sametkou. Mám tam dvě duralové clonky nastříkané černou matnou barvou. Jsou vyrobené přesně, v tubusu jsou držené jen tloušťkou té sametky a je to pojištěné Chemoprénem.
Po dvou letech provozu jsou na tubusu lehoučké škrábanečky, ale ne až na kov. Celkově mi to připadá dost odolné. Pokud by povrch časem zmatněl a škrábanců by bylo víc, asi to vyřeší nějaká leštěnka na auta (Tempo atd). Tubus mám zabalený v dece, kterou v době pozorování válím všude možně a pouze ji před zabalením dalekohledu vyklepu. Až dokončím plánovanou přestavbu dalekohledu, chtěl bych si nechat ušít nějaký látkový futrál na míru.
Sametka zatím drží velmi spolehlivě a nejsou sebemenší náznaky, že by tomu mělo být v nejbližších letech jinak.
Clonky taky drží. Kdyby nedržely, pravděpodobně by to bylo slyšet.
Ostříží oko má na povrchu bílý komaxit. Povrch vypadá velmi dobře, polotovarem byla duralová trubka z Alupy, na jejímž povrchu nebyly prováděny žádné další operace (jen vrtání šesti děr).
Uvnitř je tubus vylepen černou sametkou. Mám tam dvě duralové clonky nastříkané černou matnou barvou. Jsou vyrobené přesně, v tubusu jsou držené jen tloušťkou té sametky a je to pojištěné Chemoprénem.
Po dvou letech provozu jsou na tubusu lehoučké škrábanečky, ale ne až na kov. Celkově mi to připadá dost odolné. Pokud by povrch časem zmatněl a škrábanců by bylo víc, asi to vyřeší nějaká leštěnka na auta (Tempo atd). Tubus mám zabalený v dece, kterou v době pozorování válím všude možně a pouze ji před zabalením dalekohledu vyklepu. Až dokončím plánovanou přestavbu dalekohledu, chtěl bych si nechat ušít nějaký látkový futrál na míru.
Sametka zatím drží velmi spolehlivě a nejsou sebemenší náznaky, že by tomu mělo být v nejbližších letech jinak.
Clonky taky drží. Kdyby nedržely, pravděpodobně by to bylo slyšet.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Barva dalekohledu
Taky jsem měl na hledáčku z duralové trubky proveden bílý komaxit a musím též sdělit, že povrchová úprava je velmi trvanlivá jen byla choulostivější proti odření od stavěcích šroubků, takže jsem měl pro tento účel nalepeny dvě tvroplastové distanční objímky na tubusku s drážkou pro dotažení a justaci. Vnitřek tubusku jsem měl vytřen černou tabulovou matovou barvou a osazeny dvě duralové clonky s úpravou černým eloxem. Okulár měl zaostření pomocí šroubovice v okulárové přírubě se stoupáním 2 mm s vložkou. OKulár byl opatřen vláknovým křížem.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
- Martin Vyskočil
- Věk: 45
Barva dalekohledu
Není ten elox na clonky příliš lesklý?
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Barva dalekohledu
Nebyl, a pokud byly slabé reflexy tak to sloužilo i jako mírné nasvětlení vláknového kříže v hledáčku od druhé clonky...
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Barva dalekohledu
Přátelé,
teď se budu zabývat vyčerněním, tedy druhou stranou barvy dalekohledu. Padlo zde to, že tabulová černá je pro tento účel dobrá, bude odolná, když je na dřevo? Nebyla by lepší syntetická na kov? Možná školácká otázka... :-X
teď se budu zabývat vyčerněním, tedy druhou stranou barvy dalekohledu. Padlo zde to, že tabulová černá je pro tento účel dobrá, bude odolná, když je na dřevo? Nebyla by lepší syntetická na kov? Možná školácká otázka... :-X
Lectorem iustus...
Barva dalekohledu
Tabulovka není špatná. Já naposled použil email syntetický vnitřní.
http://www.mjfinal.cz/barvy-a-laky/barv ... 96-detail/
P.S. Doporučuju počkat, až barva pořádně vyschne. Aspoň 2-3 dny. Výpary by mohly ulpět na optice.
http://www.mjfinal.cz/barvy-a-laky/barv ... 96-detail/
P.S. Doporučuju počkat, až barva pořádně vyschne. Aspoň 2-3 dny. Výpary by mohly ulpět na optice.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Barva dalekohledu
Pokud nemáš odpovídající vybavení, dojdi do nejbližší práškové lakovny ( tam tě s kusovkou nebudou mít možná až tak rádi), nebo spíš do první autolakovny a nech si nastříkat tubus. A máš na výběr buď uni -barvu nanášenou na základ/plnič v několika vrstvách, nebo vícevrstvou (+ base + lak) nebo metalizovanou či perleťovou. Odolnost je taková, jako na současných autech ( omlátit a poškrábat se dá samozřejmě všechno.)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Barva dalekohledu
to samé, ale místo stříkání to odnést do práškové lakovny a nanést vypalovací barvu (Komaxit). Je to docela tvrdé a odolné. Povrch bude tak dobrý, jak dobrý je podklad.Sametku lepit pochopitelně až potom, vypalování by nepřežila. Jaká by měla být příprava pro lakování, co ten lak který je z výroby? Ten bude asi vadit, jesli to je o tom jaký je podklad, nakonec jsi psal vytmelit a vybrousit...
P.S: jako nejschůdnější se jeví snad i ta tapeta, je to jednoduché stojí to nejméně taková řešení jaká mám rád. Ale těžko říct, jak to bude s trvanlivostí, jak by se to dalo porovnat s barvou...
Jinak lakovny mi moc vstříc nevyšli, již jsem kontaktoval 4 a ani jedna po mě ani neštěkla. Možná zkusit tu autolakovnu.
P.S: jako nejschůdnější se jeví snad i ta tapeta, je to jednoduché stojí to nejméně taková řešení jaká mám rád. Ale těžko říct, jak to bude s trvanlivostí, jak by se to dalo porovnat s barvou...
Jinak lakovny mi moc vstříc nevyšli, již jsem kontaktoval 4 a ani jedna po mě ani neštěkla. Možná zkusit tu autolakovnu.
Lectorem iustus...
Barva dalekohledu
Pokud nepotřebuješ na tubusu dělat nějaké opravy (tmelit důlky, doplňovat a tmelit odprýsklé kusy barvy), ale chceš jen změnit odstín , tak to neřeš. S tím si v lakovně poradí ( úprava povrchu zmatovatěním, nánosem podkladu ....).
lepší rada žádná než špatná