Prosím o radu...................
Né, je to ověřené a funkční. Dobson je nejčastěji používaný dalekohled pro pozorování jak planet, tak DSO. Určitě si ale něco prostuduj. Je dobré vědět, co kupuješ. V každém případě za stejné peníze nic výkonějšího s dobrou kresbou neseženeš. Do auta se vejde.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
No není to žádný drobeček, ale to mi zas tak nevadí. Možná se ptám blbě, ale zajímalo by mě jak se pohybuji jemně po obloze když je tak velký? 

No a koukám, že má 25kg. Nicméně mě určitě zaujal
.

Podstavec má asi 12kg a tubus 7kg. Když srovnáš hmotnost podstavce s paralaktickou montáží se stativem a protizávažími, tak to vyjde zhruba nastejno. Při stejné hmotnosti bude ovšem stativ o dost méně stabilní a dostatečně stabilní stativ bude zase už těžší..
Vřele doporučuji sehnat tady na fóru nějakého kolegu z okolí a zajet na společné pozorování. Vyzkoušíš si, jestli ti ovládání Dobsona vyhovuje a jestli náhodou nebudeš rovnou šetřit na větší rouru
Vřele doporučuji sehnat tady na fóru nějakého kolegu z okolí a zajet na společné pozorování. Vyzkoušíš si, jestli ti ovládání Dobsona vyhovuje a jestli náhodou nebudeš rovnou šetřit na větší rouru

SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
Díky za rady, ale ještě jsem se nedozvěděl jak že se s ním pohybuji po obloze? No nejde o to šetření, ale spíš o to jestli chci tolik utrácet
.
Našel jsem tento:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1435759964

Našel jsem tento:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1435759964
No, lepší než slova bude v tomhle případě UTFG... :
https://www.youtube.com/watch?v=XLgPe_f-QCc
Nebo si to taky můžeš přečíst v jednom z desítek vláken tady na fóru, kde byly tytéž otázky zodpovězeny zástupům tazatelů před tebou ::)
https://www.youtube.com/watch?v=XLgPe_f-QCc
Nebo si to taky můžeš přečíst v jednom z desítek vláken tady na fóru, kde byly tytéž otázky zodpovězeny zástupům tazatelů před tebou ::)
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
Ahoj astronadšenci Mám teleskop Bresser Messier AR 90/900 s okulárom Plossl 26mm. Samozrejme mám záujem využiť jeho maximálne využiteľné zväčšenie (180x) a preto by som chcel skúsenejších poprosiť o radu, resp. ako by ste si ho vy prispôsobili (vytuningovali ), keby ste ho mali doma? Zakúpiť nejaké vhodné okuláre (osvedčené a s akým násobkom) alebo Barlowovu šošovku (akú značku, typ), prípadne nejakú dobrú kombináciu... Ocením každú radu. Ďakujem a prajem všetkým príjemné pozorovanie letnej nočnej oblohy.
Teleskop Bresser Messier AR 90/900 EXOS 1
Možná bych začal na trošku ještě menším zvětšení, třeba 150x. Barlow bych nekupoval, spíše vhodný okulár kolem těch 5-6mm. No a jaký, to záleží mj. na financích 

SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Přečti si ještě jednou svůj příspěvek a propočítej si, co vlastně doporučuješ.Pak snad smažeš ten otazník
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Myslel jsem to tak, že bych s takovým dalekohledem nešel za každou cenu do 180+ ale spíš kolem těch 150x ("třeba"), či maximálně někde mezi ("kolem těch 5-6mm"). Opravdu jsem nechtěl doporučovat ohnisko 5mm k získání 150ti násobné zvětšení Uf, asi to horko 

SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Ono je to spíš opačně, ne ? Když bych na ten dalekohled nedal zv. 180x ( a to já bych určitě nedal
) , tak snad nemohu doporučovat okulár 5 mm.
Tak alespoň jsem chápal příspěvek od vla
Okulár mezi 5 a 6 mm neznám ( nevylučuji ale, že existuje), tak snad by doporučení mělo být 6 mm a výše. A pokud ne, tak je to tak, jak píše vla

Tak alespoň jsem chápal příspěvek od vla
Okulár mezi 5 a 6 mm neznám ( nevylučuji ale, že existuje), tak snad by doporučení mělo být 6 mm a výše. A pokud ne, tak je to tak, jak píše vla
lepší rada žádná než špatná
Zkusím to trošku shrnout, ať tu nejsou jen naše dohady. K tomuto dalekohledu bych za sebe volil okulár 8mm, pro větší zvětšení. (snad případně 7 mm, pokud bych byl ovládán touhou po co největším zvětšení) Použitelný bude na planety, kulovky, planetárky a další menší objekty. Nesnažil bych se jít na zvětšení 150x a více. A pak mě ještě napadá nějaký okulár na menší zvětšení a větší zorné pole, pro vyhledávání, případně přehlídky oblohy. Tam bych volil plossel 32mm. otázkou je, je li to potřebné. Do 2" okulárů bych asi nešel, sice by se s nimi dosáhlo ještě větší zorné pole, ale v této cenové kategorii by cena hravě převálcovala cenu dalekohledu. A pokud bych byl dost při penězích koupil bych nějaký širší UHC filtr, teď v létě by se hodil na objekty ve Střelci, Labuti atd. 

tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Bresser Messier AR 90/900 s okulárom Plossl 26mm. ... (180x) ...vytuningovali ...akú značku, typ... Ocením každú radu.
Ak by som vyberal pre seba tak by som začal najväčším uhlom pohľadu.
Číže:
1. 32-40 mm Plossl dá cca 1,8°, poteší ho mať.
2. 90mm/2 dá zväčšenie 45x teda 20mm, tu by som išiel do širšieho okuláru napr. 68°, lebo si myslím, že to bude základný okulár.
3. z=D teda 90x , to je 10 mm, poteší, ale nie je nutný.
4. z=1,5xD to je 135x, tu navrhujem 6,7mm Explore Scientific 82°
5. max - len pre to odskúšanie - 2xD 180x teda 5mm by som nekupoval, požičal by som si ho, pripadne z bazáru nie aký Planetary, aby som videl, že lepšie to už nebude.
Nakoniec budeš používať dva okuláre. A to 20 mm a 6,7. Tie ostatne raz za čas, ale poteší ich mať.
Máš 26 mm. Ten rozdiel k 20 mm nie je veľký, len keď si uvedomíš, že to je Tvoje najviac používané zväčšenie, začneš uvažovať o širšom pohľade tak potom prejdi na 20mm 68°, prípadne viac °.
Ak by som vyberal pre seba tak by som začal najväčším uhlom pohľadu.
Číže:
1. 32-40 mm Plossl dá cca 1,8°, poteší ho mať.
2. 90mm/2 dá zväčšenie 45x teda 20mm, tu by som išiel do širšieho okuláru napr. 68°, lebo si myslím, že to bude základný okulár.
3. z=D teda 90x , to je 10 mm, poteší, ale nie je nutný.
4. z=1,5xD to je 135x, tu navrhujem 6,7mm Explore Scientific 82°
5. max - len pre to odskúšanie - 2xD 180x teda 5mm by som nekupoval, požičal by som si ho, pripadne z bazáru nie aký Planetary, aby som videl, že lepšie to už nebude.
Nakoniec budeš používať dva okuláre. A to 20 mm a 6,7. Tie ostatne raz za čas, ale poteší ich mať.
Máš 26 mm. Ten rozdiel k 20 mm nie je veľký, len keď si uvedomíš, že to je Tvoje najviac používané zväčšenie, začneš uvažovať o širšom pohľade tak potom prejdi na 20mm 68°, prípadne viac °.
tu navrhujem 6,7mm Explore Scientific 82°
Tak to je skoro cena toho dalekohledu... To má smysl pouze jako investice do budoucna, pokud v dohledné době uvažuje o nějakém pořádném dalekohledu. ;D
Tak to je skoro cena toho dalekohledu... To má smysl pouze jako investice do budoucna, pokud v dohledné době uvažuje o nějakém pořádném dalekohledu. ;D
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Samozrejme da sa pouzit 7 mm Planetary, cca 1/3 ceny a 58°.