Prosím o radu...................
U místění newtonova dalekohledu na jakoukoli montáž určitě nemá za následek zhoršení kvality zobrazení, někdy jde říci zhoršení komfortu pozorování, ale kvalita zobrazení je určitě stejná. 

tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 36
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jsi zručný, můžeš si pod dobsona postavit poncetku/paralaktický stolek (nebo jej i koupit). Poté bys mohl fotit i planety a detaily na povrchu Měsíce. S takovou sestavou se dá trochu fotit s velmi krátkými expozicemi i hodně jasné DSO. Nedojde k rozmazání hvězd stočením pole a skládací programy to zvládnou složit.
Pro inspiraci snímek Aquariuse:
Co tě láká víc? Focení nebo pozorování?
Pro inspiraci snímek Aquariuse:
Co tě láká víc? Focení nebo pozorování?
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
Zdravím všechny, škoda, že se toto vlákno dávno přetrhlo. Jsem začátečník v astronomii i ve fóru. Na noční obloze se vcelku dobře orientuji, nedá se to však říct o spoustě zkratek, používaných "mazáky", a to i ve vláknech vyloženě začátečnických. Nedalo by se s tím něco dělat? Neexistuje v tomto ohledu nějaký "slovník"?
Díky.
Díky.
- Stanislavxyz
Jarda4: Čti AF (AstroForum:)), články na internetu, dostupnou literaturu a uvidíš že čím víc toho budeš znát, tím míň bude "tajemných zkratek". Měl jsem to stejně- zprvu jsem vůbec nechápal- ale časem se to zlepšuje. Pár roků u astronomie a budeš v tom jako doma.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Kromě gůglu či odborné literatury bych doporučil ještě totok:
http://www.astro.cz/adict/
Je ale pravda, že ani jeden zdroj nemusí obsahovat některé pojmy z hantýrky, tak nejlepčí budu se zeptat rovnou tady v tomto vlákně
http://www.astro.cz/adict/
Je ale pravda, že ani jeden zdroj nemusí obsahovat některé pojmy z hantýrky, tak nejlepčí budu se zeptat rovnou tady v tomto vlákně

SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Díky za rychlé odpovědi i nasměrování na správné vlákno. Fakt, trpělivost je nezbytná už od začátku a čas je lépe šetřit jinde.
Ahoj, dostal se mi do ruky Karkoschkův astronomický atlas (3. vydání z roku 2007) v PDF tak sem ho vytisknul, ale je v angličtině... Takže teď do něj čučim jak z jara :o Některé věci v tabulkách jsou mi tak nějak jasné, ale mrzí mě že si nepřečtu úvod tohoto atlasu kde je rozepsáno co a jak... :-[ (díky mé znalosti angl.)
Nevíte někdo o nějakých stránkách na internetu, kde alespoň trochu přibližují použití tohoto atlasu?
Hlavně mě nebičujte, že jsem si ho nekoupil :-/
Nevíte někdo o nějakých stránkách na internetu, kde alespoň trochu přibližují použití tohoto atlasu?
Hlavně mě nebičujte, že jsem si ho nekoupil :-/
Triedr - Bresser 8x60 (Lidl), Celestron SkyMaster 20x80 + Stativ Baader Nature & Astro
A nezkoušel jsi to přeložit v googlu ? Umí to slušně
... jasně proženu to tim
.... jen mě zajímalo jestli o tom neni na netu někde nějakej popisující seriálek ::)

Triedr - Bresser 8x60 (Lidl), Celestron SkyMaster 20x80 + Stativ Baader Nature & Astro
No asi moc nepomůžu, ale .... on ten úvod atlasu zas tak důležitý není... To se dá zjistit i odjinud. Hlavní jsou ty mapy a přiloženými tabulkami a popisem Hlavní funkcí atlasu je najít objekt v dalekohledu a k tomu v podstatě stačí jen ty mapky.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Ahoj,
rad bych zda nemate nejake triky jak predpovedet pocasi na pozorovani oblohy(aplikaci nebo www)?
Muj problem, ze jsem v Praze, ale dalekohled mam stabilne na vesnici cca 100km od Prahy, takze pozorovat muzu jen pres vikendy a obcas jsem zklamany kdyz si myslim ze bude hezky, mapaluni cestu a ono pak je hnusne
V soucasnosti pouzivam Aladin model na chmu.cz a predpoved oblacnosti... nemate jeste nejaky lepsi napad?
rad bych zda nemate nejake triky jak predpovedet pocasi na pozorovani oblohy(aplikaci nebo www)?
Muj problem, ze jsem v Praze, ale dalekohled mam stabilne na vesnici cca 100km od Prahy, takze pozorovat muzu jen pres vikendy a obcas jsem zklamany kdyz si myslim ze bude hezky, mapaluni cestu a ono pak je hnusne
V soucasnosti pouzivam Aladin model na chmu.cz a predpoved oblacnosti... nemate jeste nejaky lepsi napad?
Newton 200/1200 dobsnova montáž, Canon 550D
Aladin není špatný - ale v zimě s tou inverzní oblačností to občas nevyjde. Ještě používám meteoblue.com a medard-online.cz.
Když všechny ukazují stejné počasí, tak to snad vyjde
Když všechny ukazují stejné počasí, tak to snad vyjde

M:736 750 113
Moje OSOBNÍ zkušenost s medardem je špatná, protože nevím jak u vás, ale u mě se trefí prostě v 1 případu z 10, i když ukazuje jasno, tak někdy klidně prší, také používám aladina u CHMU a pak také koukám na aktuální stav tady
http://portal.chmi.cz/files/portal/docs ... gview.html
http://portal.chmi.cz/files/portal/docs ... gview.html
Meade Lightbridge 1524/305, Bresser 700/70, Bresser 8X56,Nikon d3200+18-55mm, folie AstroSolar
okulary: PL26mm řada 5000, ts-planetary-hr-5mm, celestron-93424-xcel-lx-12mm
Filtr UHC Astronomik PROFI
Sedy filtr na Slunce a Mesic
okulary: PL26mm řada 5000, ts-planetary-hr-5mm, celestron-93424-xcel-lx-12mm
Filtr UHC Astronomik PROFI
Sedy filtr na Slunce a Mesic
- Peter Polakovic
Skuste toto: Astronomical seeing
Spolahlivost porovnatelna s Aladinom a nejake tie astro parametre navyse
Spolahlivost porovnatelna s Aladinom a nejake tie astro parametre navyse

GSO RC8, Takahashi FSQ85, Borg 77ED / ATIK VS60, ATIK One9, SX H694 / Všetko na Mac OS X, domácnosť bez Windows 

(Nejen) moje dlouholetá zkušenost je taková, že úspěšnost předpovědi (hlavně oblačnosti, která se ze všech předpovědních prvků předpovídá nejobtížněji) závisí hodně na lokalitě. Jsou místa, pro která funguje dobře jeden model, a pro jiná místa funguje dobře zase jiný. (Z toho pak pramení ty věčné spory, kdy jeden uživatel nadává na všechny ostatní modely, kromě toho jediného "zaručeného a spolehlivého", a ostatní uživatelé nechápou...)
Takže bych sám za sebe nedoporučoval jeden konkrétní model, ale spíš dlouhodobě si pro svou lokalitu srovnávat úspěšnost předpovědí z různých modelů, a na základě takto získané zkušenosti se pak rozhodovat v budoucnu.
Takže bych sám za sebe nedoporučoval jeden konkrétní model, ale spíš dlouhodobě si pro svou lokalitu srovnávat úspěšnost předpovědí z různých modelů, a na základě takto získané zkušenosti se pak rozhodovat v budoucnu.