Prosím o radu...................
Zdravím, rozmyslam nad Barlow clenom je lepsi TS barlow 2x alebo Omegon 2x ?
či v tejto cenovej kategorii (30e) je to jedno ?
či v tejto cenovej kategorii (30e) je to jedno ?
Dobson SW 8",ts 9mm, Auriol 10x50
level: Osobní zkušenost nemám. Možná to jedno bude. Proč ho ale potřebuješ? Máš zvětšení 133x a další větší zvětšení bys potřeboval asi okolo 180x-200x. Ještě větší zvětšení bych řešil později, protože se často nepoužívá.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
okrem toho mam aj 25mm okular 48x s barlow by som sa dostal na 96x.
viem ze 266x nevyuzijem casto, posluzilo by mi to ako idealne riesenie pokial kúpim lepsie okuláre
viem ze 266x nevyuzijem casto, posluzilo by mi to ako idealne riesenie pokial kúpim lepsie okuláre
Barlow je užitečný hlavné u hodně velkých zvětšení. U Newtona 200/1200 jsou to zvětšení asi 300x a víc, kde už maj některé okuláry krátkou výstupní pupilu.
Užitečná zvětšení na především planety 150-200-250x je většinou lepší řešit jen samotnejma okulárama. Když budeš pak mít ten barlow 2x, tak ta velká zvětšení docílíš snadno a ve velkém rozsahu. Velké použítí ale moc nečekej. Za dobrého seeingu někdy na Marsu a dvojhvězdách. Taky trochu na Saturnu.
Žádna pravidla v tom moc nejsou. Každý to má trochu jinak. Já třeba barlow nepoužívám vubec, někdo zase často.
.
Užitečná zvětšení na především planety 150-200-250x je většinou lepší řešit jen samotnejma okulárama. Když budeš pak mít ten barlow 2x, tak ta velká zvětšení docílíš snadno a ve velkém rozsahu. Velké použítí ale moc nečekej. Za dobrého seeingu někdy na Marsu a dvojhvězdách. Taky trochu na Saturnu.
Žádna pravidla v tom moc nejsou. Každý to má trochu jinak. Já třeba barlow nepoužívám vubec, někdo zase často.
.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Pochytil som myšlienku, ze co ak to budu vyhodene peniaze ? .. hoci natom by som o vela penazi neprisiel pri predavani
edit: mam v pláne 15mm lepsi okular, s barlow clenom to uz bude aj na planety
edit: mam v pláne 15mm lepsi okular, s barlow clenom to uz bude aj na planety
Jistě to tak můžeš udělat. Stejně budeš pak ale kupovat určitě další a to kratší ohniska. Zvětšení asi 200až 250x jsou celkem důležitá, pokud chceš pozorovat planety. Všechno záleží na peněžence. Ta určí co a kdy koupíš. Prostě na planety jsou nejdůležitější zvětšení asi 150x až 250x. Jsou to zvětšení na trochu horší seeing a trochu lepší seeing. Je na tobě, čemu dáš přednost.
15mm okulár dá zv. 80x (plus barlow 160x) bude dobrý na DSO. Hodilo by se širší zor. pole, ale to zase pak nemusí být dobré na planety. Bude záležet na kvalitě okuláru.
15mm okulár dá zv. 80x (plus barlow 160x) bude dobrý na DSO. Hodilo by se širší zor. pole, ale to zase pak nemusí být dobré na planety. Bude záležet na kvalitě okuláru.
dakujem ti Artaban, asi to skúsim.. okulare tak skoro kupovať nebudem
Ahoj,
prosímo radu,jak vložit do profilu typ dalekohledu a příslušenství mám SW Dobsona 250/1200,(zatím bez okuláru-sháním ho)mám ho tři dny z druhé ruky,v dobrém stavu.
Díky Radek. :-[
prosímo radu,jak vložit do profilu typ dalekohledu a příslušenství mám SW Dobsona 250/1200,(zatím bez okuláru-sháním ho)mám ho tři dny z druhé ruky,v dobrém stavu.
Díky Radek. :-[
Radek
SW Dobson 254 /1200
SW Dobson 254 /1200
otevři si svůj profil - v profilu dej - upravit profil, zadej znovu heslo .. pak si ten profil procházej, vždycky dej uložit a postupně se dostanež až do položky kde je místo pro tvé profilové foto a pak je tam kolonka podpis - vedle napravo je místo, kde můžeš psát to co se pak zobrazí v profilu ..
A gratuluji k výběru 250ky !
A gratuluji k výběru 250ky !
Děkuju moc za všechny rady,po počáteční lehké nedůvěře jsem se tu přesvědčil,že jste tu chlapi jak se patří a machři! 
Ahoj a všem přeju Jasné jiskřivé noci! ::)
Radek
Ahoj a všem přeju Jasné jiskřivé noci! ::)
Radek
Radek
SW Dobson 254 /1200
SW Dobson 254 /1200
Proč není dalekohled typu Dobson vhodný pro fotografování, jak se obvykle uvádí v popisech zažízení, je tedy určen především pro pouhé pozorování?
Lze vyměnit nestabilní hliníkový stativ (třeba u Newtona BKP 130_900EQ2 SkyWatcher) za pevnější typ; je uchycení montáže stejné (vel. závitu) jako u fotopřístrojů?
Díky za rady.
Lze vyměnit nestabilní hliníkový stativ (třeba u Newtona BKP 130_900EQ2 SkyWatcher) za pevnější typ; je uchycení montáže stejné (vel. závitu) jako u fotopřístrojů?
Díky za rady.
Pokud se jedná o Dobson bez pohonu, tak neumožňuje delší expozice, protože díky otáčení Země dochází k rozmázání hvězd. Pokud se jedná o Dobson s pohonem - třeba i GoTo, tak i tam je omezena délka expozice tím, že sice střed obrazu je na stejném místě, ale dochází k otáčení hvězdného pole.
M:736 750 113
Vřelý dík, už to chápu - kmet jeden dementní - vůbec mě nenapadlo, že je hvězdný systém stále v pohybu, tudíž fotit např. mlhoviny (s aparátem bez pohonu) dík nedostatku světla vlastně nelze dík velké délce exposice, ještě tak Měsíc, řekl bych.
To je dilema; buď Newtona s EQ montáží (za cenu nestability a poněkud horší kvality zobrazení), nebo Dobsona bez fotek, babo raď...
To je dilema; buď Newtona s EQ montáží (za cenu nestability a poněkud horší kvality zobrazení), nebo Dobsona bez fotek, babo raď...