Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
micska

Příspěvek od micska »

No, chtělo by to nějakou mapu, ideálně takovou, aby obsahovala s malou rezervou všechno, co můžeš vidět ve svém hledáčku. Přecijen skákat po hvězdách rovnou 250mm dalekohledem není nejefektivnější (moc hvězd i úzké zorné pole). Dají se koupit (pro začátek třeba tohle http://www.supra-dalekohledy.cz/publika ... -1080.html), stáhnout (třeba http://www.uv.es/jrtorres/triatlas.html) nebo existují různé programy, kde si vytiskneš to, na co se ten večer chystáš.
K mapě pak červenou lampičku :)
RC 150/1397 okuláry: SP 10mm, 25mm, Celestron OMNI 32mm, WO SWA 20mm 72°, ES 14mm 82°, ES 8,8mm 82°, ES 6,7mm 82°, ES 4,7mm 82°/ Baarlow Celestron Ultima 2x; triedr 7x50
Regulus

Příspěvek od Regulus »

No, chtělo by to nějakou mapu, ideálně takovou, aby obsahovala s malou rezervou všechno, co můžeš vidět ve svém hledáčku. Přecijen skákat po hvězdách rovnou 250mm dalekohledem není nejefektivnější (moc hvězd i úzké zorné pole).Ale taky to jde V hledáčku se najdou nejbliží, které jdou vidět očima a pak už hop-hop-hop dobnsnem Akorát to chce nějaký delší okulár na to vyhledávání, s 10mm seťákem to půjde blbě...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
shepherd

Příspěvek od shepherd »

Mám takový problém.

Se svým 10" Dobsonem nejsem schopen zaostřit hvězdy tak, aby byly vidět, jako bod. Ať ostřím, jak ostřím, vždy je ten bod tak nějak rozpitý, jakoby roztřesený. Tak nevím, je to normální? Je na vině špatný seeing? To by u mě ale byl špatný vždy. Anebo je kolimace v háji?
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Kolimace, temperace, seeing - muzes si vybrat (a pak jeste malo pravdepodobna varianta spatne optiky)
Zkus svuj problem popsat podrobnejs. Co, kde a jak pozorujes, jak dalekohled pripravujes, jaka zvetseni pouzivas... jak vypada rozostrena hvezda?
shepherd

Příspěvek od shepherd »

Dík za reakci. Špatnou temperaci mohu vyloučit. U Dobsona ohniskové délky 1250mm používám většinou setový okulár s ohniskovou délkou 10mm, tzn. zvětšení 125x. Pozoroval jsem Jupitera, Saturna, cosi viděl, nějaké ty pásy, ale bylo to tak nějak dost neostré. U Saturna jsem sice rozeznal v prstenci tmavší pás v jeho první třetině, ale... No ty hvězdy prostě nelze zaostřit, kdybych se posr. Přičítám to setovému okuláru, který je z těch nejlevnějších, takže co od něj čekat? Plánuji koupit MEADE UWA 5000 a jestli ani pak to nebude dobré, pak prodám dalekohled a koupím rybářský prut. ;D
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

. Přičítám to setovému okuláru, který je z těch nejlevnějších, takže co od něj čekat?  Tak tohle můžeš celkem úspěšně vyloučit. - chyba je na 90% na tvojí straně.
Jak skladuješ dalekohled, jak je dlouho venku a jak dlouho je venku oddeklovaný, odkud pozoruješ, jak je vysoko objekt nad terénem ? Co dělá obraz hvězdy při zaostřování? ( a nemusíš sem psát, že stojí za ...).
Když se podíváš ve dne do okulárového výtahu bez okuláru, co a jak tam vidíš ?
Dalekohled jsi nějak seřizoval ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
shepherd

Příspěvek od shepherd »

Ale jo, vždyť já připouštím, že by to mohlo být kolimací. Dalekohled byl dneska venku celý den. Zakrytý, samo sebou. Odkud pozoruji? Z terasy na horské chatě 5m nad zemí, nadmořská výška 700m. Do okulárového výtahu jsem, přiznám se bez mučení, moc nekoukal. Dalekohled jsem nikdy nijak neseřizoval. Věřil jsem výrobci.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Pokud byl celý den venku a přikrytý, tak zdaleka před 21 hodinou nebude vytemperovaný. Potřebuje pořádně provětrat, než se budeš dívat. Temperace na sluníčku není zrovna ideální :)
O kolimaci jsem tedy nepsal, mě by zajímalo, jak vypadá obraz hvězdy, když zaostřuješ - respektivě když přejíždíš při zaostřování přes ohnisko.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 057455/0#0][splithere][/link][splithere_end]
Rothor

Příspěvek od Rothor »

Ale taky to jde  :) V hledáčku se najdou nejbliží, které jdou vidět očima a pak už hop-hop-hop dobnsnem  :) Akorát to chce nějaký delší okulár na to vyhledávání, s 10mm seťákem to půjde blbě...
Na to mám dvoupalcovej 36 mm okulár... s tím se vyhledává docela dobře... Spíš jsem chtěl jen poradit konkrétní objekty k pozorování, zatím mám za sebou jen mlhovinu v orionu zhruba 230 metrů nad mořem skoro ve městě, ta byla jednoduchá, dále M13, M81 a M82 zhruba 700 metrů nad mořem 15km od města, ale kromě M42 jsem nevěděl zdali ty ostatní budou vůbec tím dobsonem vidět... Hledal jsem těch DSO zhruba 30, ale viděl jich jen 4, těch 26 je asi pro dobsona nepozorovatelných... Například M109, její nalezení by mělo být jednoduché, ale já tu galaxii prostě neviděl... Proto se ptám, nevím totiž co je vidět, a co ne :)
Rothor

Příspěvek od Rothor »

To micska: Tu mapku mám v plánu koupit, ale ty mapy z toho webu mi přijdou jak stvořený pro paraliktiku...
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Na to mám dvoupalcovej 36 mm okulár... s tím se vyhledává docela dobře... Spíš jsem chtěl jen poradit konkrétní objekty k pozorování, zatím mám za sebou jen mlhovinu v orionu zhruba 230 metrů nad mořem skoro ve městě, ta byla jednoduchá, dále M13, M81 a M82 zhruba 700 metrů nad mořem 15km od města, ale kromě M42 jsem nevěděl zdali ty ostatní budou vůbec tím dobsonem vidět... Hledal jsem těch DSO zhruba 30, ale viděl jich jen 4, těch 26 je asi pro dobsona nepozorovatelných... Například M109, její nalezení by mělo být jednoduché, ale já tu galaxii prostě neviděl... Proto se ptám, nevím totiž co je vidět, a co ne  :)
Vsechno co ma M-cislo je desetipalcovym dalekohledem bez problemu pozorovatelne. A taky stovky dalsich objektu, ale necekej ze na tebe vsechno vybafne jako M42ka :)
Samozrejme cim tmavsi obloha, tim lepe. A taky jak bude nabirat zkusenosti, tak to pujde lepe a lepe, protoze se naucis divat a budes vedet co a jak.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

to Rothor: opravdu to chce dobry atlas. Muj oblibeny je Pocket Sky Atlas, ale nevim, jestli ho jeste v Cechach sezenes. Je maly (A5) a ma dost hvezd, tak akorat doskakat pomoci nich v hledacku (9x50).

Nebo druha moznost je Karkoska, je v nem spoustu vyhledavacich podrobnych mapek, podle nich by to taky melo jit. S knihou budes mit zaroven navod, co pozorovat.

Jinak volba objektu z Messierova katalogu je taky pro zacatek dobra. Vsechny objekty by na tmave obloze nemely byt v 250mm dobsonu problem. M109 je trochu narocnejsi (hlavne na podminky, chce prece jenom trochu tmavou oblohu), ale sla v 250mm Newtonu videt zretelne i z Rican. Pouzij co nejmensi zvetseni ma totiz docela malou plosnou jasnost. Pri 60x vypadala jako docela velky, ale slaby oblak. Pri 110x uz temer nesla videt.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Rothor

Příspěvek od Rothor »

Tu mapku si objednám, i s lampičkou, posledně jsem ji zapomněl koupit, a příšte zkusím ještě jednou všechny ty Mka, který se mi nepodařilo vidět. Děkuji všem, a přeji čisté nebe :)
Rudohor

Příspěvek od Rudohor »

Shepherd, Milan: Tiez som zacal mat pochybnosti, ci je mozne, ze odkedy sa zlepsilo pocasie, je vzdy seeing katastroficky. Pozorujem vecer, dalekohlad vyberam z miestnosti tesne pred zapadom slnka. Do 22:00 sa to neda do poriadku. Neviem, ako neskor, niekedy musim aj spat. Moze to byt prudkym ochladenim po zotmeni?
Odpovědět