Prosím o radu...................
No a co pouzit plastovy sroubek?
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
-
- Kontaktovat uživatele:
Lze HEQ-5 Pro ovládat přes stelarium, nebo přes nějaký jiný podobně jednoduchý program? Pokud ano, jak?
Díky
Díky
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Zkus si nejprve pročíst tohle krátké vlákno, a zodpovědět si otázku proč to potřebuješe přes PC. . Myslím, že Stellárium ne
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 181160/0#0
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 181160/0#0
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ahojte potreboval by som poradiť od skúsenejších. Mám dobsona 200/1200 a chcel by som začať fotit. Neviem sa rozhodnúť či kúpiť len montáž alebo radšej menší ďalekohlad
Dobson Maede 300/1500, SkyWatcher SWA-58 6mm, Hyperion 17mm,31mm
Ono záleží co chceš fotit a taky kolik na to máš peněz 

SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Z čím to bude jednoduchšie. Cenovo to vychádza asi rovnako. Ten menší ďalekohlad ED 80/600
- Honza Ebr (honza42)
Nechci zmensovat ucinnost malych dalekohledu, ale s 8cm toho moc nevyfotis, byt tebou, tak vyhledam nejakou odbornou pomoc a prestavim toho dobsona, ale jak se tu ptaji, zalezi co chces taky fotit.
To snad nemůžeš myslet vážně. Jak si vůbec můžeš dovolit nekomu radit, když evidentně nevíš o problematice vůbec nic?
To snad nemůžeš myslet vážně. Jak si vůbec můžeš dovolit nekomu radit, když evidentně nevíš o problematice vůbec nic?
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Zatím vůbec nevíme co chce fotit :) Třeba na planety a Měsíc jakžtakž stačí i ten dobson.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 613405/0#0][splithere][/link][splithere_end]
Odstranil jsem nesmyslné rady našeho mladého kolegy. Pro uživatele Matyas: Pokus se podobných "rad" vyvarovat. Nepochybuji, že to myslíš dobře, uvědom si ale, že ještě stále nemáš potřebné znalosti ani zkušenosti. A narůstajícím počtem takových příspěvků si je nezvýšíš.
Odstranil jsem nesmyslné rady našeho mladého kolegy. Pro uživatele Matyas: Pokus se podobných "rad" vyvarovat. Nepochybuji, že to myslíš dobře, uvědom si ale, že ještě stále nemáš potřebné znalosti ani zkušenosti. A narůstajícím počtem takových příspěvků si je nezvýšíš.

Chcel by som fotit hlavne galaxie a hmloviny.
Pokud jsi opravdu přesvědčen o tom že tě to bude bavit, tak se podívej po již zminovaném ED80. K tomu budeš potřebovat paralaktickou montáž minimálně třídy HEQ5 + kameru (DSLR nebo CCD) a pointer. Tahle setava je podle mne naprosto idalní pro vážný začátek s focením, a buď tě to bude bavit a posuneš se dál, nebo ji můžeš využít i pro vizual.. Ale nejprve prostuduj ještě forum, na veškeré budoucí dotazy zde najdeš odpovědi ...
Do začátku klidně stačí jen ta montáž. A ke stávajícímu dalekohledu stačí přikoupit kruhy s lištou a lze jej připojit k montáži.
Do začátku klidně stačí jen ta montáž. A ke stávajícímu dalekohledu stačí přikoupit kruhy s lištou a lze jej připojit k montáži.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Nic proti ED-čku, na rozsáhlejší mlhoviny je po doplnění o rovanč pole případně reduktor-rovnač výborné.
Ale na ty galaxie to chce spíš větší průměr a ohnisko. Většina jich je úhlově malých. Tady by se ten newton 200/1200 hodil. Ale pro začátečníka je to hup rovnýma nohama do problémů, protože ten dalekohled na foto úplně bezproblémový nebude. Zpočátku tě to asi limitovat nebude, ale časem dojde na tunning, to poznáš sám. Pokud si věříš, že to nevzdáš, tak tedy klidně i toho newtona, ale v tom případě je jediná rozumná montáž z ještě střední cenové kategorie EQ6. A k tomu newtonu stejně budeš potřebovat pointační daleklohled. Ideálně to ED80, případně něco menšího lehčího, ale hodilo by se, aby to bylo také vhodné na foto, a podle typu objektu ty dalekohledy střídat. Univerzální dalekohled na focení všeho toiž neexistuje.
Ale na ty galaxie to chce spíš větší průměr a ohnisko. Většina jich je úhlově malých. Tady by se ten newton 200/1200 hodil. Ale pro začátečníka je to hup rovnýma nohama do problémů, protože ten dalekohled na foto úplně bezproblémový nebude. Zpočátku tě to asi limitovat nebude, ale časem dojde na tunning, to poznáš sám. Pokud si věříš, že to nevzdáš, tak tedy klidně i toho newtona, ale v tom případě je jediná rozumná montáž z ještě střední cenové kategorie EQ6. A k tomu newtonu stejně budeš potřebovat pointační daleklohled. Ideálně to ED80, případně něco menšího lehčího, ale hodilo by se, aby to bylo také vhodné na foto, a podle typu objektu ty dalekohledy střídat. Univerzální dalekohled na focení všeho toiž neexistuje.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ďakujem za odpovede kupujem ED
Zdravím. Jsem Astronom začátečník. Včera jsem byl poprvé pozorovat se svým desetipalcovým dobsonem na horách a skvěle jsem si to tam užil... Začal jsem Saturnem a postupně jsem se dostal až k mému zatím největšímu zvětšení 200X. Viděl jsem vše krásně ostré, jen mě překvapilo, že Saturn asi někdo natřel na bílo :) ... Dále jsem pokračoval
hledáním M81 a M82, ke kterým jsem se dopotácel asi po půl hodině, a hurá moje první galaxie v životě. Dále se mi podařilo zamířit na M13, to byla nádhera... Ale to je asi tak všechno co jsem stačil za 4 hodiny pozorování najít... Snažil jsem se najít M109, M57, M51, M56, M63, NGC6960, ale marně... Jelikož nevím, co jde vidět zmiňovaným dalekohledem a co nejde, můžete mi prosím někdo poradit, co si mám na příští noc s dobrým seeingem naplánovat k pozorování?? Případně doporučit nějaký okulár k dokoupení...Doma používám stelarium a v terénu google sky map... okuláry mám 36mm 2 palce, 25mm, 10mm a 6mm 1,25palce. Předem děkuji.
hledáním M81 a M82, ke kterým jsem se dopotácel asi po půl hodině, a hurá moje první galaxie v životě. Dále se mi podařilo zamířit na M13, to byla nádhera... Ale to je asi tak všechno co jsem stačil za 4 hodiny pozorování najít... Snažil jsem se najít M109, M57, M51, M56, M63, NGC6960, ale marně... Jelikož nevím, co jde vidět zmiňovaným dalekohledem a co nejde, můžete mi prosím někdo poradit, co si mám na příští noc s dobrým seeingem naplánovat k pozorování?? Případně doporučit nějaký okulár k dokoupení...Doma používám stelarium a v terénu google sky map... okuláry mám 36mm 2 palce, 25mm, 10mm a 6mm 1,25palce. Předem děkuji.