Saturn a Titan

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
JZ

Saturn a Titan

Příspěvek od JZ »

Měsíce Jupiteru jsou jasné, ale vůbec se nechytám na Titan u Saturnu. Viditelný by měl být, ale nemá někdo radu jak jej poznat nebo najít? Má být v rovině prstence, ale takové objekty tam jsou asi 4. Je vůbec rozeznatelný nebo je potřeba nejdříve z mapy vyčíst, kde se nachází a potom jej teprve hledat. Neví někdo?
Paaja

Saturn a Titan

Příspěvek od Paaja »

Ja osobne bych kouk na mapu a podle ni hledal, pak mas jistotu.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
MaG
Kontaktovat uživatele:

Saturn a Titan

Příspěvek od MaG »

Jasně že se můžeš kouknout na mapu.

Jinak ale pokud poznáš, jak vypadá hvězda 8. magnitudy tvým dalekohledem, nemůžeš si Titan většinou s ničím splést. Pokud vidíš další slabší hvězdičky, což bys měl, tak to je nejspíš Tethys a Rhea. Ty sou vidět snad vždy. Hůře pak bývá vidět ještě Dione. Jednou v životě jsem třicítkou viděl i Mimas a Enceladus.

Na přesné pozice doporučuji ročenku nebo Cartes du Ciel. Nebo prostě cokoli :-)

Nezapomeň že měsíčky jsou sice kolem rovníku, ale to teď znamená, že jsou každý někde jinde - nahoře či dole kolem planety...

Já to mám samozřejmě s triedrem jednodušší. Nic jiného než Titan totiž u Saturnu nevidím, takže se nemohu splést. Viděl jsem jej takto snad vždy, když jse se na něj v triedru díval. Možná jsem měl štěstí, že byl vždy dál od planety. :hi:
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Medved

Saturn a Titan

Příspěvek od Medved »

Ideální je Hvězdářská ročenka.
V rovině prstenců je, ale protože je vůči nám momentálně dosti skloněná tak se dráhy měsíců Saturnu a jejich pohyb nepromítají do "přímky" (rozuměj přibližně jedné linie) jako u Jupiteru, ale opisují ovál a od planety se nachází v nejrůznějších postaveních (vlevo vpravo, nad, pod, apod.). Titan by měl být k zahlédnutí i triedrem (pokud není těsně u planety a pokud člověk ví kde hledat).
Jo a u té ročenky pozor, obraz je tam nakreslen pro převracející dalekohled. Ostatní měsíčky jsou vidět co mám vyzkoušené monarem 25x70 - za velmi dobrých podmínek (bezměsíčno, jasno, malé tetelení vzduchu).

Zdar. :hi:
Toš tak na světě...
koca

Saturn a Titan

Příspěvek od koca »

Pro rychlý přehled zkus toto: http://skyandtelescope.com/observing/ob ... 1136_1.asp#

JZ napsal: Měsíce Jupiteru jsou jasné, ale vůbec se nechytám na Titan u Saturnu. Viditelný by měl být, ale nemá někdo radu jak jej poznat nebo najít? Má být v rovině prstence, ale takové objekty tam jsou asi 4. Je vůbec rozeznatelný nebo je potřeba nejdříve z mapy vyčíst, kde se nachází a potom jej teprve hledat. Neví někdo?
JZ

Saturn a Titan

Příspěvek od JZ »

No to je super. Dík. Neví jště někdo náhodou jestli se to nedá uložit jako prográmek aby se to dalo spustit i off-line mě se to nepovedlo.
FunTomas

Saturn a Titan

Příspěvek od FunTomas »

JZ napsal: ...Neví jště někdo náhodou jestli se to nedá uložit jako prográmek aby se to dalo spustit i off-line mě se to nepovedlo.Ak pouzivas MSIE, tak ti neviem poradit. Nema totiz tu moznost co ma napr. Opera.
Ak pouzivas Operu alebo nieco ine, skus toto.
Otvor si ten panel s vypoctami. Potom klikni do menu na File-Save with images as... a vyber si nejaky adresar, do ktoreho sa ti to ma ulozit. V adresari budes mat vsetko potrebne na spustanie Off-Line.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas

Saturn a Titan

Příspěvek od FunTomas »

Ak by si nevedel nijako inak, tak ti to mozem poslat zbalene na emailovu adresu...
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Odpovědět