Prosím o radu...................
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... sp?idk=235 - tam nájdeš Karkoschku.
http://www.binox.cz/okulary-sky-watcher-swa-plossl/ - tam zasa nájdeš okuláre SWA.
A preštuduj si Fórum pro začátečníky
http://www.binox.cz/okulary-sky-watcher-swa-plossl/ - tam zasa nájdeš okuláre SWA.
A preštuduj si Fórum pro začátečníky
Zdravim na foru. Kde jste se docetla, ze tenhle dalekohled je vhodny pro zacatecniky? Na DSO se da asi celkem uspesne zapomenout. Spis pozoruj pomalu zapadajici Jupiter a pomalu vychazejici Saturn a pak taky Mesic.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Myslím že DSO by s ním malo byť viditelné M42,Androméda,Plejády,Hyjády a ešte zopár ďalších....
Kdyz vezmu, ze Plejády a Hyády jsou nejhezčí v triedru, tak nám zbývá už opravdu jen hrstka z DSO.
Newton 203/1200, dobson
Lenže pri takom malom zväčšení aké dá tento teleskop s 25mm okulárom budú úplne v pohode.......Najlepšia rada je aby si začala šetriť peniažky na nový....
Děkuji za příspěvky, o možnosti stáhnutí Stellarium jsem vůbec nevěděla, díky moc.
To Lukina: i Vám děkuji, doufala sem že uvidím co nejvíce, no první pozorování mě teprve čeká tak snad to dopadne dobře.
Děkuji Vám. Pokud Vás ještě něco napadne, tak písněte.
To Lukina: i Vám děkuji, doufala sem že uvidím co nejvíce, no první pozorování mě teprve čeká tak snad to dopadne dobře.
Děkuji Vám. Pokud Vás ještě něco napadne, tak písněte.
začátečnice, Bresser Galaxia 114/900
ten dalekohled bude asi lepší než "slavný lidlskop"...
záleží kolik stál, zde je běžná nabídka:
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... -8-J-.html
Okuláry typu kelner jsou dobré, stínění je ca 21,5%, bude bez barevné vady, nové typy jsou parabolizované...
Věř tomu, že dávní astronomové by záviděli...
Podle mého názoru, ač o něm vím jen parametry a nedíval jsem se jim, uvidíš pod tmavou oblohou všechny Messieorovy objekty, slušně planety i Měsíc. Tak hodně zkoumání a radosti...
doplněno:
citát člena Lukina o přístroji s průměrem objektivu 70mm před cca týdnem:
"Lidlskop je v cenove relaci 2000 kč stale nejlepsi volba (kdyz chci mit vse, co potrebuji pro pozorovani). Bohuzel se trosku pohorsil, ale neni to hracka, s drobnymi vyhradami je to dobry pristroj. Ono kazdy nemusi jezdit po meste v mercedesu, nekomu porad staci favorit."
citát člena Lukina o přístroji s průměrem objektivu 114mm z dneška:
"Zdravim na foru. Kde jste se docetla, ze tenhle dalekohled je vhodny pro zacatecniky? Na DSO se da asi celkem uspesne zapomenout. Spis pozoruj pomalu zapadajici Jupiter a pomalu vychazejici Saturn a pak taky Mesic."
má odpověď však není doporučením koupi, když už je koupeno ať jej z něj radost!
záleží kolik stál, zde je běžná nabídka:
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... -8-J-.html
Okuláry typu kelner jsou dobré, stínění je ca 21,5%, bude bez barevné vady, nové typy jsou parabolizované...
Věř tomu, že dávní astronomové by záviděli...
Podle mého názoru, ač o něm vím jen parametry a nedíval jsem se jim, uvidíš pod tmavou oblohou všechny Messieorovy objekty, slušně planety i Měsíc. Tak hodně zkoumání a radosti...
doplněno:
citát člena Lukina o přístroji s průměrem objektivu 70mm před cca týdnem:
"Lidlskop je v cenove relaci 2000 kč stale nejlepsi volba (kdyz chci mit vse, co potrebuji pro pozorovani). Bohuzel se trosku pohorsil, ale neni to hracka, s drobnymi vyhradami je to dobry pristroj. Ono kazdy nemusi jezdit po meste v mercedesu, nekomu porad staci favorit."
citát člena Lukina o přístroji s průměrem objektivu 114mm z dneška:
"Zdravim na foru. Kde jste se docetla, ze tenhle dalekohled je vhodny pro zacatecniky? Na DSO se da asi celkem uspesne zapomenout. Spis pozoruj pomalu zapadajici Jupiter a pomalu vychazejici Saturn a pak taky Mesic."
má odpověď však není doporučením koupi, když už je koupeno ať jej z něj radost!
To je trochu prehnané.....rozhdone ním neuvidí všetky Messierove objekty keď ja ich nebidím 150-kou ale na začiatok jej to stačiť bude..... 
To je trochu prehnané.....rozhdone ním neuvidí všetky Messierove objekty keď ja ich nebidím 150-kou ale na začiatok jej to stačiť bude.....
S tím rozhodně nesouhlasím. Ve 114 mm newtonu je v pohodě vidět celý messierův katalog. Celý jsem ho viděl i v triedru 15x70 v průběhu roku. Nevím v jakých podmínkách pozoruješ, ale asi v dost špatných. Jasně, v dnešní době už jsou ty 114 mm newtony málo, na těch levných paralaktikách se klepou a za nějakých 7 tisíc se dá už koupit 200mm dobson, což ale byla před deseti lety utopie. Pokud už ho ale pisatelka koupila, co se dá dělat. Objekty messierova katalogu uvidí za slušných podmínek všechny minimálně jako slabé mlhavé skvrnky, uvidí navíc dost otevřených hvězdokup, kulovek, planetárek a pár galaxií z ngc a ic katalogu. Ještě to není tak dávno, co si musel zájemce o astronomii vlastní zrcadla vybrousit....
S tím rozhodně nesouhlasím. Ve 114 mm newtonu je v pohodě vidět celý messierův katalog. Celý jsem ho viděl i v triedru 15x70 v průběhu roku. Nevím v jakých podmínkách pozoruješ, ale asi v dost špatných. Jasně, v dnešní době už jsou ty 114 mm newtony málo, na těch levných paralaktikách se klepou a za nějakých 7 tisíc se dá už koupit 200mm dobson, což ale byla před deseti lety utopie. Pokud už ho ale pisatelka koupila, co se dá dělat. Objekty messierova katalogu uvidí za slušných podmínek všechny minimálně jako slabé mlhavé skvrnky, uvidí navíc dost otevřených hvězdokup, kulovek, planetárek a pár galaxií z ngc a ic katalogu. Ještě to není tak dávno, co si musel zájemce o astronomii vlastní zrcadla vybrousit....
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Děkuji za nové příspěvky, alespoň trochu mi to zas zvedlo naději:)..nemůžu se dočkat jasné oblohy:)
Podľa teleskop-express má tento teleskop limit 12,1 mag čo už je aj tak asi pritiahnutý údaj za vlasy tak sa mi nechce veriť že by s ním zbadala objekty s mag 11, 11.5......Pár krát som už pozoroval v dobrých podmienkach a aj v dosť dobrej nadmorskej výške a zrak mám v poriadku. 
Podľa teleskop-express má tento teleskop limit 12,1 mag čo už je aj tak asi pritiahnutý údaj za vlasy tak sa mi nechce veriť že by s ním zbadala objekty s mag 11, 11.5
Naopak je to podhodnocený údaj. Běžně sem se se 114 mm dostával na 13 mag. I s tím triedrem se dostanu na 11,5 mag, někdy až k těm 12 mag. To ale platí pro bodové zdroje - tzn hvězdy. Plošné objekty samozřejmě do 13 mag neuvidí, nicméně do těch 11 mag by to podle mých zkušeností šlo. Taky záleží na konkrétním případu objektu. U miniaturní a téměř stelární planetárky se může dostan výše než na 11 mag, u rozlehlých fleků jako je třeba ic342(8,8mag) se naopak nemusí chytit vůbec kvůli nízké plošné jasnosti.
Naopak je to podhodnocený údaj. Běžně sem se se 114 mm dostával na 13 mag. I s tím triedrem se dostanu na 11,5 mag, někdy až k těm 12 mag. To ale platí pro bodové zdroje - tzn hvězdy. Plošné objekty samozřejmě do 13 mag neuvidí, nicméně do těch 11 mag by to podle mých zkušeností šlo. Taky záleží na konkrétním případu objektu. U miniaturní a téměř stelární planetárky se může dostan výše než na 11 mag, u rozlehlých fleků jako je třeba ic342(8,8mag) se naopak nemusí chytit vůbec kvůli nízké plošné jasnosti.
Asi to možné je ale musí mať veľmi dobré pozorovacie podmienky....čo sa týka planetárnych hmlovín tak tie sú v pohode zasa na druhej strane z hmlovinou v Labuti mám samé problémy s mojím väčším teleskopom... :-/
Jelikož jsem opravdu veliký začátečník, při mém prvním pozorováním si troufnu jen na měsíc a když tak venusi .. myslím že při prním pozorováním to bude až dost na mé znalosti. Ale časem bych chtěla vidět a znát víc ...
No teď je večer vidět jupiter a měsíc vychází až kolem 1:30 nad ránem. Zkuste ale třeba m42 v orionu, je vidět i okem. Nebo třeba plejády v býku, taky jsou vidět okem. Můžete zkusit i dvojitou hvězdokupu v perseovi. Jsou to objekty vhodné pro začátečníky. Používejte při hledání okulár 25mm, budete mít větší zorné pole a bude se vám líp hledat. Před pozorováním si ještě seřiďte hledáček, třeba na nějaké vzdálené lampě, aby v hlavním dalekohledu i v hledáčku byly uprostřed zorného pole stejné objekty. ;)