Dalekohled pro pozemní pozorování

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Obávám se , že se tady motá moc pojmů, kterými si vzájemně nebudeme rozumět.
1/ dalekohled nemá žádný zoom. Jediný smysluplný údaj je v tomto případě jeho ohnisková vzdálenost.
2/ obávám se, že na 99% nepůjde tenhle foťák použít na fotografování za okulárem dalekohledu ( tzv. afokální focení), a to kvůli vnitřní stavbě superzoomu foťáku
3/ skutečná ohnisková délka u foťáku je 150 mm. To je číslo , s kterým budeš při jakýchkoliv výpočtech počítat.

Doporučuji vzít jakýkoliv dalekohled - např. i triedr, a zkusit co uvidíš, dáš-li za jeho okulár fotoaparát a budeš při tom zoomovat. V lepším případě uvidíš uprostřed kolečko s obrazem, v horším něco neostrého
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Fuji

Příspěvek od Fuji »

Děkuji za perfektní vysvětlení !! :)
Jaký by jste mi tedy doporucil dalekohled, na který se dá napojit zrcadlovka? Se zoome 80 + tedy ohnisková vzdálenost 150mm+
Máme doma starý rozbitý dalekohled v něm jde něco malo vidět, ale moc toho není :)
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Kdyz koukam na ten tvuj Mesic (pri ekvivalentnim ohnisku 900mm), tak myslim ze ti zadny dalekohled nepomuze.

Teoreticky samozrejme pomuze jakykoliv dalekohled zvetsujici vice nez 1x (nebot vysledne zvetseni se nasobi), ale narazis na problemy s kompozici, ostrenim, stabilitou celeho systemu, i pripadnym neklidem v prizemni vrstve atmosfery.

IMHO nema cenu na pozemni foceni nastavovat dalekohledem fotoaparat, ktery ma eq ohnisko nekam k metru. Tohle ma smysl pro male kompakty, ktere maji 3-5x zoom. Navic je tam problem o kterem pise MilAn. Cim vetsi je objektiv fotoaparatu, tim mensi je pravdepodobnost, ze to okular dalekohledu vykresli bez vinetace.

U fotek Mesice ci planet je to jina, tam se snimaji velke serie snimku pri pozdejsim PC zpracovani se vybiraji ty povedenejsi a skladaji se k sobe pro eliminaci chveni v atmosfere...
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Jaký by jste mi tedy doporucil dalekohled, na který se dá napojit zrcadlovka? Se zoome 80 + tedy ohnisková vzdálenost 150mm+Zrcadlovka se da "napojit" temer na jakykoliv astronomicky dalekohled, ktery ma dostatecne solidni konstrukci a moznost vymenych okularu. Nicmene pro foceni prirody si myslim ze je mnohem lepsi reseni prislusny teleobjektiv pripadne s 1,4-2x telekonvertorem.

U objektivu za jednotky tisic bude ale problem s tim, ze celkova kresba nebude za svetla z DSLR  lepsi nez u tveho kompaktu (na nizke ISO).   :-/

Proste na dalekohledy i teleobjektivy okolo tebou idane ceny klidne zapomen. Tim si prakticky nepomuzes. Sveho casu mne na denni foceni celkem pozitivne prekvapil Samyang 500/8 ED (tam by ta cena byla dosazitelna). Ale zda by s nim byl ten MEsic lepsi to si nejsem jist.
Pavel Vabrousek
vla

Příspěvek od vla »

Nechci zoom na velké vzdálenosti, ale na detailnější fotky například ze 100 metrů.Takové foto se řeší pomocí digiscopingu, a je to docela náročná disciplina. Prvotní foto uděláš když dáš kompakt za zaostřený okulár dalekohledu a exponuješ. Prodávají se různé držáčky kompaktů, které práci usnadňují. Ze svých pokusů bych řekl, že hlavní problém pro takové focení je opravdu pevný stativ. Kombinací různých okulárů a zoomu kompaktu můžeš dosáhnout až zrůdných přiblížení (nebo zvětšení- jak je libo to nazvat). Zadej si vyhledat "digiscoping" a dostaneš spoustu odkazů. Slušnější fotky chtějí, ještě jednou opakuji, superpevný stativ a klidné ovzduší, což je ráno těsně po východu Slunce, případně teplotně vyrovnaný zatažený den atd. Jakékoli míchání teplého a studeného vzduchu obraz silně degraduje, stejně jako když se díváš třeba přes oheň. Proto se pozorovací dalekohledy vyrábějí se zvětšení 20-60x, za ideálních podmínek lze použít 60x, pokud ti třeba na rybníku vysvitne Slunce za chvilku jsi rád, když něco uvidíš na vzdálenost třeba 200m při zvětšení 20x.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Fuji

Příspěvek od Fuji »

Děkuji všem za perfektní názory, vidím, že asi nemá cenu nic kupovat. Ultrazoom bude muset stacit Jen bych doplnil, že ten měsíc byl focen bez stativu, jupiter sice ultrazoomem nevyfotim, ale to mě tak netizi :)
Jeste vyzkousim nejaky kamenny obchod a ověřím si, zda-li tu představu co mám nepůjde nějak zrealizovat.

Jeste jednou vsem mockrat dekuji.
Strapal

Příspěvek od Strapal »

Zdravím.
Chtěl bych zde oslovit někoho, kdo by mi poradil, jaký dalekohled použít pro pozorování pozemských cílů. Moje představa je zhruba taková, že na vzdálenost min 1km pohodlně rozpoznám ptáka na stromě, přečtu SPZ na autě a podobně.

Včera jsem měl možnost vyzkoušet dalekohled níže a naprosto mně to nadchlo. ALE! Laicky vzato mně nejvíce vadilo při použití převracející čočky (x 1,5) s okulárem 20mm nemožnost přesně zaostřit. To je dáno levnou konstrukcí? Menší okuláry se prakticky nedaly na pozorování použít, protože obraz byl tmavý (světelnost=průměr čočky?) a najít okem správný bod bylo kritické. Moje uspokojivé maximum bylo použití pouze 20mm okuláru bez převracející čočky, ovšem se ztrátou břiblížení. Taky bych asi chtěl nějaký adaptér abych se mohl dívat přímo a né shora.

http://www.moty.cz/hvezdarske-dalekohle ... 0mm/1181/3

Jsem naprostý amatér a nemám tušení, co bych si měl na tyto účely pořídit. Chtěl bych nákup nějakého dalekohledu (hvězdářského ?) limitovat cenou cca 10.000,- Kč. Fotit nehodlám.
Díky za radu.
mitovka

Příspěvek od mitovka »

Máš SZ.
mitovka
Bill

Příspěvek od Bill »

a vzdálenost min 1km pohodlně rozpoznám ptáka na stromě, přečtu SPZ na autě a podobně.
Takhle to bohužel na naší Zemi nefunguje - atmosféra se díky nerovnoměrnému ohřevu vzduchu vlní a znemožňuje využití tak velkého zvětšení.
M:736 750 113
Strapal

Příspěvek od Strapal »

Ok, vypozoroval jsem znatelne zlepseni v pripade, kdy zaslo slunce a nejak se to stabilizovalo, to ano. Netusil jsem, ze to ma takovy vliv.

Matne si vzpominam, ze jsem nekde v TV v nejakem dokumentu videl zaber na louku a kamera pomalu najizdela na objekt na louce, ze ktere se vyklubala kupka sena a koncilo to detailem jehly na šití, ktera byla zapichnuta v jednom steblu slamy... Tak k tomu bych se chtel priblizit obrazne receno, ikdyz tohle byl asi technicko-financni extrem.
Bill

Příspěvek od Bill »

tomu bych se chtel priblizit

No ono těžko říct, jak byla kamera daleko :-)
vla

Příspěvek od vla »

Rozumný bude nějaký pozorovací dalekohled v ED provedení.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Bill

Příspěvek od Bill »

Zkus mrknout tady:

http://posec.astro.cz/index.php/clanky/ ... astronomii

Edit - sorry, to je cenově trošku mimo :-(
Strapal

Příspěvek od Strapal »

Zajimavy clanek, diky. Bohuzel se vsak vubec neorientuju v tom, jake chci zvetseni, prumer cocky, ohniskovou vzdalenost a podobne.
Strapal

Příspěvek od Strapal »

Nedavno jsem mel v ruce tento -

http://dalekohledy.heureka.cz/exakta-20-60x70/

Ovsem to mne vubec neoslovilo. Pripadlo mi to, ze divadelni kukatko ma podobny "priblizovaci vykon". A tim bohuzel me prakticke srovnani konci.
Odpovědět