Dalekohled pro pozemní pozorování
to Lesák: zvětšení 60x vím, co si mám představit pod zorným úhlem 1 nebo 5
to Regulus: dobrý foto, ale tak daleko nejsou vidět nýty ;D
to Stana: mohli by stačit, CCCP 7x50 mám tak do 50 m
to Regulus: dobrý foto, ale tak daleko nejsou vidět nýty ;D
to Stana: mohli by stačit, CCCP 7x50 mám tak do 50 m
příspěvek č.42 dole na str.3 - jaký je Váš názor?
Nýty vidět nejsou ale jen jsem chtěl přiblížit co to asi tak je zvětšení 50x. Jak píše Stana, už je to solidní přiblížení a na terč by stačit mělo bohatě. Jinak mě přijde zbytečné platit za naváděnou montážičku, to bych radši ten už tak omezený rozpočet využil co nejvíce na kvalitní/větší optiku nebo příslušenství nebo normální stativ....
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
to Lesák: zvětšení 60x vím, co si mám představit pod zorným úhlem 1 nebo 5
Rozlišovací schopnost oka je cca 1' (jedna úhlová minuta), 5' je 5x tolik. Abys něco viděl musíš si úhel, pod kterým objekt pozoruješ, zvětšit tak, aby byl min. 1' - pak to vidíš jako např. tečku na terči.
Jestli myslíš ten Meade - šel by taky, ale je to, tuším, achromát. Při zvětšení větším jak cca 70x se bude projevovat barevná vada a to na planetách vadí (ostatně to mají i refraktory co sme ti tu nadhodili). Jestli nejde naklápět ten okulár, tak bude mířit při pozemním pozorování neustále nahoru a budeš se muset zvedat. Pokud chceš obstojně pozorovat planety tak vem to, co doporučuje Regulus, 75x zvětšení stačí i na planety
.
P.S. Jak velký je ten terč když střílíš bez optiky?
Rozlišovací schopnost oka je cca 1' (jedna úhlová minuta), 5' je 5x tolik. Abys něco viděl musíš si úhel, pod kterým objekt pozoruješ, zvětšit tak, aby byl min. 1' - pak to vidíš jako např. tečku na terči.
Jestli myslíš ten Meade - šel by taky, ale je to, tuším, achromát. Při zvětšení větším jak cca 70x se bude projevovat barevná vada a to na planetách vadí (ostatně to mají i refraktory co sme ti tu nadhodili). Jestli nejde naklápět ten okulár, tak bude mířit při pozemním pozorování neustále nahoru a budeš se muset zvedat. Pokud chceš obstojně pozorovat planety tak vem to, co doporučuje Regulus, 75x zvětšení stačí i na planety

P.S. Jak velký je ten terč když střílíš bez optiky?
Pokud chceš obstojně pozorovat planety tak vem to, co doporučuje Regulus, 75x zvětšení stačí i na planety Wink.
Na obstojné pozorování planet potřebuju jiné zvětšení.
Na obstojné pozorování planet potřebuju jiné zvětšení.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
No jo, ale za daných okolností...
Okolnosti nejdou skloubit, mít Kč tak to koupím zvlášť.
To Lesák: celý terč 60x60, ale potřebuji trefit kruh do 12 cm
Cením si vaší snahy a pojedu se podívat do supra a binox, je to sice z ruky, ale když jsem ještě nenakoukl do okuláru...
To Lesák: celý terč 60x60, ale potřebuji trefit kruh do 12 cm
Cením si vaší snahy a pojedu se podívat do supra a binox, je to sice z ruky, ale když jsem ještě nenakoukl do okuláru...
to Lesák: SZ
Ahojky, chci si pořídit druhý dalekohled převážně na pozemní pozorování a nějaké to pozorování oblohy (měsíc, planety) a do oka mi padl dalekohled http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... dlove.html a mám na Vás dotaz, jakou montáž či stativ k němu dokoupit. Díky za rady Miloš. Jedná se o dalekohled TSC/SKY MAKSUTOV 127/1500mm OTA
SW 254/1200 dobson, binokulár 20x80 UHC, okuláry: Nagler 7mm, Nagler 9mm, Nagler 13mm, Panoptic 24mm, Hyperion 5mm, Powermate 2,5x průměr 1,25“, SP 10, 25, měsíční filr, laserový kolimátor.
Na pozemní pozorování se hodí azimutální montáž. Na Měsíc a planety (budeš asi pozorovat při velkém zvětšení) zase spíš paralaktická, protože jak se Země otáčí, budou ti objekty utíkat ze zorného pole. Při zvětšení nad 100x už se to dost projevuje. V každém případě je ale potřeba, aby montáž/stativ byla dostatečně tuhá.
Prodejci někdy nabízejí dalekohled v kombinaci přímo s montáží. Ta montáž je ale příliš slabá, což se projeví tak, že se chvěje. To vadí zvláště při velkém zvětšení. Přesto to ale takhle prodejci nabízejí, protože montáž je potom lehčí a levnější, tedy lépe prodejná, a zákazník má pocit, že dobře nakoupil. Až do prvního pozorování. Potom už ten pocit tak dobrý nemá. Takže raději větší a silnější stativ (montáž) i za cenu vyšší ceny a hmotnosti.
Skoro by bylo možná nejlepší, kdyby ses zeptal samotného prodejce, u kterého si ten stativ chceš koupit. Protože ten ti může nabídnout konkrétní kus. Když mu řekneš, že potřebuješ, aby montáž byla dostatečně tuhá (raději bytelnější), já myslím, že se dohodnete.
Prodejci někdy nabízejí dalekohled v kombinaci přímo s montáží. Ta montáž je ale příliš slabá, což se projeví tak, že se chvěje. To vadí zvláště při velkém zvětšení. Přesto to ale takhle prodejci nabízejí, protože montáž je potom lehčí a levnější, tedy lépe prodejná, a zákazník má pocit, že dobře nakoupil. Až do prvního pozorování. Potom už ten pocit tak dobrý nemá. Takže raději větší a silnější stativ (montáž) i za cenu vyšší ceny a hmotnosti.
Skoro by bylo možná nejlepší, kdyby ses zeptal samotného prodejce, u kterého si ten stativ chceš koupit. Protože ten ti může nabídnout konkrétní kus. Když mu řekneš, že potřebuješ, aby montáž byla dostatečně tuhá (raději bytelnější), já myslím, že se dohodnete.
Jo, ale ten TSC Maksutov dává převrácený obraz. Takže na pozemní pozorování budeš potřebovat nějakou převracecí soustavu.
Jo, ale ten TSC Maksutov dává převrácený obraz. Takže na pozemní pozorování budeš potřebovat nějakou převracecí soustavu.
Ty Maky se dodávají se zenitovým hranolem, takže obraz bude pouze stranově převrácený ale vzpřímený, takže na pozemní pozorování vpohodě.
Ty Maky se dodávají se zenitovým hranolem, takže obraz bude pouze stranově převrácený ale vzpřímený, takže na pozemní pozorování vpohodě.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Přesunuto...
Používejte prosím odpovídající již existující vlákna, děkuji moderátor.
Používejte prosím odpovídající již existující vlákna, děkuji moderátor.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Díky moc za odpovědi. Jen jsem se chtěl jěště zeptat, jestli se i tyto dalekohledy kolimuji a jak je to složité. Nemám s timto typem dalekohledu žádnou zkušenost a tak si nechám poradit od někoho, kdo do toho vidí.
SW 254/1200 dobson, binokulár 20x80 UHC, okuláry: Nagler 7mm, Nagler 9mm, Nagler 13mm, Panoptic 24mm, Hyperion 5mm, Powermate 2,5x průměr 1,25“, SP 10, 25, měsíční filr, laserový kolimátor.
Kolimují, ale myslím to nebude třeba. Měl jsem Maka 127 a 3 roky jsem na něj nemusel šáhnout, co se kolimace týká. Pokud se pamatuju jsou na to na zadní straně nějaké šroubky.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná