Newton 135mm,F4,2+korekční deska, Drbohlav.

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
amil
Věk: 87
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amil »

Mám tento Newton a rád by jsem se spojil-kdo má stejný.Jedná se mi o kvalitu snímků a velikost hvězd.Díky./www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz/,stránky pro porovnání.Zatím jsem již v kontaktu s Davidem Vodeckým.
Dobson300/F6 Drbohlav,Newton fotokom. 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav, dělostřel. binar 10x80 Meopta r.1956,450Da Mmys,ASI 120 MM mini,ASI 533 Pro,
,NEQ6 Pro ,TV guid. MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz
David_Vodecky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od David_Vodecky »

Zdravím, tuším, že jich bylo prodáno 4 kusy z toho jedna je 200mm. Takže doufám, že časem se  aspoň někdo přihlásí se svými příspěvky.
 Prozatím byla prezentována jenom tato fotokomora a tyto fotografie:
http://www.hvezdarnicka.sk/?menu=266&lang=1
Newton-čočková fotokomora135/550mm.Mak.127/1500mm. HD Celestron 203/2000/1400mm
Newton 300/1200,, Ref.120/1800.Canon EOS 400D.Lunt Solar SystemsLS 60TH-alfa.Spektrograf domácí výroby 1400č/mm. Rozlíšení 0,5A.DVDmřížka. EQ6.
Jiri_Skalsky

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

A má ten dalekohled Newton korekční desku nebo korektor- dublet?

J.S.
David_Vodecky
Kontaktovat uživatele:

Ano, samozřejmě se jedná o korekční dublet. Spojka, rozptylka a myslím, že hyperbolické zrcadlo. Ale nevím to jistě jestli se jedná o hyperbolické zrcadlo, pro mně to není až tak důležité.
Chybička se vloudila. ;)
Newton 300/1200,, Ref.120/1800.Canon EOS 400D.Lunt Solar SystemsLS 60TH-alfa.Spektrograf domácí výroby 1400č/mm. Rozlíšení 0,5A.DVDmřížka. EQ6.
Jiri_Skalsky

To David : Bohužel tvar zrcadla,který je použit a vzdálenost dvojčočkového korektoru od primárního zrcadla mohou mít zásadní význam pro kompenzaci mimoosových vad dalekohledu.
Zda má soustava anastigmatická - bez komy a astigmatismu s dokonale vykompenzovaným polem třeba 6-8 stupňů nebo jenom aplanatická - s kompenzovanou /mimoosovou vadou/ komou a v tom případě máte "jen" dokonalé pole 1-2 stupně.
Já sám mám názor :  Když už se brousí a leští,tak bych zvolil to,co je nejlepší a ignoroval bych i otázku kompaktnosti či možnosti upevnit sekundár za díry v čočkách korektoru.
Opačný názor způsobil značné komplikace u výrobců SCT,když se v 90. letech objevily detektory o centimetrových úhlopříčkách a 7-10 mikronových pixelech. Proto ten humbuk s RCX. Aspoň vidíte,co u těchto dalekohledů dovede udělat reklama - do rána byly nejlepší dalekohledy nepoužitelné a tyinovované,které se objevily,měly na krajích pr.20mm pole najednou až 8-10 krát menší spoty.
Jak je to možné?
Tím nechci srážet kvalitu SCT na kolena,ale platí : Když jde navrhnout něco lépe,tak proč ne.

Zdraví J.S.

P.S. Tuto informaci mám ověřenou z několika důvěryhodných a nezávislých zdrojů.
Kdysi jeden vysoký pracovník jedné firmy omylem otočil ceny za sférická a paraboloidická zrcadla. Ty paraboloidy vyšly strašně levně. Než to jeden zákazník shodil,dostával denně na paraboloidy desítky objednávek,takže si nemohl od telefonu ani odskočit na malou chvilku.
To je rozdíl,když se změní asféričnost zrcadla z nuly na -1.
David_Vodecky
Kontaktovat uživatele:

Ano, samozřejmě máte pravdu. Ale já jsem jen uživatel optiky a né optik. A ani o optickou teorii se moc nezajímám. jen okrajově, a tak dalece abych mněl teoretické povědomí.
Při koupi komory mně jen zajímala světelnost a zorné pole. Je korigovaná aby vykreslila políčko 21X15mm. To že vykreslí i víc jsem se dověděl až později. Ale stejně to nemám jak vyzkoušet, protože foťák který má větší čip nemám. ;)
Jiri_Skalsky

Rozumím Davide,
hlavně když se s ní dělají pěkné obrázky.
Jenom Ti řeknu, že taková dobře navržená hračka v rozumných rozměrech dovede nahradit Schmidtovu komoru.
Ty máš rozměry,průměr a světelnost komory takové,že by se s ní dalo i vizuálně koukat.
Kdyby někdo s takovou korekcí vad chtěl navrhnout jako čočkový objektiv,musel by použít hodně čoček a drahá skla.
Komora má jednu nevýhodu : nejlepší obrazy kreslí na plochu o poloměru křivosti rovné zhruba její ohniskové vzdálenosti.
Možná,že těď Ti to moc nevadí,ale kdybys chtěl fotit na větší formát a s menšími pixely,musel bys ten rovnač pole v komoře použít.
Vpodstatě by stačila jednoduchá plankonvexní spojka o správné spočítané ohniskové vzdálenosti,ale musela by být co nejblíž ohniska. Ideální by bylo i přidělat rovnou na chip před hradící filtry.
Tloušťka čočky by měla být tak 1mm-2mm a měla by být dokonale vyleštěná bez škráb. Ideálně s AR vrstvami.
Jinak tomu dvojčočkovému korektoru se říká korektor Volosova,který o něm v 1943 napsal svou práci.

Dívám i na Tvé pokusy se spektrem a všechna čest. Letos v květnu jsem se na ohňostroj skrz malý triedr s malým objektivním hranolem a všem bych to přál vidět. Škoda,že nefotím.
Ty hořčíkové náplně obsahují stroncium,baryum,sodík,cesium ...a jejich čáry společně s hořčíkovými září. Úplný spektrální blázinec.

Zdar a sílu J.S.
David_Vodecky
Kontaktovat uživatele:

Přesně tak, tahle jsem to také od začátku bral, že je to vynikající náhrada Schmidtové komory, kterou jsem kdysi taky chtěl koupit. Jenomže pro digitální fotoaparáty je Schmidta celkem k ničemu, tak jsem volil raději tuto verzi. Samozřejmě je to i dobrý vizuální dalekohled a běžně s ním koukám přes širokoúhlý okulár na plošné objekty. Ještě kolem zvětšení 100x je obraz přijatelný. Vlastně takový velký monár.
 Co se týká spekter, děkuji za uznání. Je to splnění mých klukovských snů. Vždycky jsem toužil mít na hvězdárně funkční spektrograf, ale odrazovala mě ohromná cena. Až teprve loni jsem se odvážil modifikovat Litrovův spektrograf, aby byl vyrobitelný i ve velmi primitivním uspořádání a za možná nejnižšší peníze. Myslím, že se mi podařilo v amatérských podmínkách vyrobit slušný přístroj na hranici technických a optických možností. Na Slunce je vynikající, na hvězdy je to už trochu horší. Musel bych ho od základu předělat. Ale podle rady pana Jaška jsem se spokojil, že ho mohu využívat v bez štěrbinovém uspořádání, které dává menší disperzi, ale větší dosah.
Taky mnoho úspěchů v leoretické optice :-)
Odpovědět