Různý vzhled souhvězdí
Různý vzhled souhvězdí
V ruznych zdrojich na internetu jsou hviezdy v konstelacich odlisne prepojeny. Treba blizenci, nasel jsem hned 3 ruzne obrazky. Je to chyba nebo to neni ustalene?
- Jiri_Skalsky
Různý vzhled souhvězdí
Na tento dotaz Ti doporučuji toto: Podívej se na to,jak se spojují hvězdy v případě Pegasa,kde je spojení hvězd jednoznačné-vidíš předek koně,otočený hlavou dolů.
Pak se podívej na to,jak se spojují hvězdy v případě souhvězdí Lyra.
Vyjdi ven,šikovně se postav někam do tmy a chvíli se na Lyru koukej. A pokud máš jen trochu představivosti,uvidíš malou harfu jak vyšitou.
To,co máš nakreslené ve většině moderních map,Ti v případě některých souhvězdí nepomůže vzor uvidět. Nádherné souhvězdí je třeba Panna,ale musíš si hvězdy správně spojit. Také Beran a Býk/ten je velice věrný/ jsou krásné.
Díval jsem se párkrát na Discovery Channel a na prehistorické obrázky-malby z jeskyní v jižní Francii. Jedna archeoložka a archeoastronomka v 70.-80. letech přišla s teorií,že se tam jedná o znázornění hvězdné oblohy,protože řada zvířat následuje vedle sebe podobně jako na zvířetníku na obloze. Tenkrát ji jeji práci vědci rozcupovali na kousky,ale kdoví.
Pokud seženeš někde odkazy na hvězdné mapy Hevelia nebo jiných starých astronomů,podívej se,jak to mysleli. Najdeš i souhvězdí,která nebyla přijata.
J.S.
Pak se podívej na to,jak se spojují hvězdy v případě souhvězdí Lyra.
Vyjdi ven,šikovně se postav někam do tmy a chvíli se na Lyru koukej. A pokud máš jen trochu představivosti,uvidíš malou harfu jak vyšitou.
To,co máš nakreslené ve většině moderních map,Ti v případě některých souhvězdí nepomůže vzor uvidět. Nádherné souhvězdí je třeba Panna,ale musíš si hvězdy správně spojit. Také Beran a Býk/ten je velice věrný/ jsou krásné.
Díval jsem se párkrát na Discovery Channel a na prehistorické obrázky-malby z jeskyní v jižní Francii. Jedna archeoložka a archeoastronomka v 70.-80. letech přišla s teorií,že se tam jedná o znázornění hvězdné oblohy,protože řada zvířat následuje vedle sebe podobně jako na zvířetníku na obloze. Tenkrát ji jeji práci vědci rozcupovali na kousky,ale kdoví.
Pokud seženeš někde odkazy na hvězdné mapy Hevelia nebo jiných starých astronomů,podívej se,jak to mysleli. Najdeš i souhvězdí,která nebyla přijata.
J.S.
Různý vzhled souhvězdí
V ruznych zdrojich na internetu jsou hviezdy v konstelacich odlisne prepojeny. Treba blizenci, nasel jsem hned 3 ruzne obrazky. Je to chyba nebo to neni ustalene?Vzhled (spojovací čáry) souhvězdí nejsou ustáleny. Mohou se lišit země od země a i v rámci jedné země mohou podle autora atlasu různé...
Upravil jsem název vlákna.
Upravil jsem název vlákna.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Různý vzhled souhvězdí
Ustálené tvary nejsou. Ustálený a přesně definovaný je ale počet všech souhvězdí a jejich hranice (definováno na sjezdu IAU už v r. 1930).
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Různý vzhled souhvězdí
Pěkně jsou udělané mapky souhvězdí s figurálním provedením s pospojováním hlavních hvězd dále mapa s vymezením ohraničení jednotlivých souhvězdí a fotografie:
http://www.hvezdnouoblohou.wz.cz/
Habl
http://www.hvezdnouoblohou.wz.cz/
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC