Podnet som dostal asi pred 2 mesiacmi, ked ma v knihach NSOG prekvapil komentar: Deepsky a UHC filtre podstatne zvysia kontrast medzi g. a pozadim.
Tak som to prvykrat vyskusal v praxi, ten vecer po prechode studeneho frontu, ked kazdy hladal /a fotil/ pri horizonte Merkur.
Galaxia bola odhadom tak 50 st. nad obzorom, najdena uz zametanim. Zvacsenie 40x, 1,5 st.
Bez UHC uz asi kazdy vie ako vyzera, taka slaba skvrna, ktora bocnym videnim okolo pekne rozrastie, spiralovu strukturu som nejako moc nevidel /tymto dalekohladom som ju pozoroval prvykrat/.
Po tom, co sa zasvietilo a o chvilu zhaslo v kuchyni svetlo, ktore aj ked rozptylene evidentne pri pozorovani vadilo, nasadil som UHC filter.
A pohlad sa zlepsil. Predovsetkym ztmavlo pozadie, kontrast sa o nieco vylepsil. Jasnost galaxie prakticky ostalo nezmenena. Aj ked nepojde o velku vyraznu zmenu, doporucujem vyskusat. Ze by sa to dalo vyuzit aj pri foteni, to uz nie je otazka pre mna. ???
Uz som zvedavy, co to spravi, ked bude v zenite. Snad z toho nieco vytazim. Ako rozhodujuce sa mi zda v okoli poriadna tma -ziadne aj ked minimalne rozptylene svetlo, ktore by sa dostalo do okularu /niekedy pockam do polnoci na vypnutie verejneho osv./ a dlhsia adaptacia oci na tmu a samozrejme bocny pohlad. Snad sa podari aj celkom slusne zazriet spiralovu strukturu.