http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... uetet.html
Pokud je to tady tento seťák 25mm, tak by měl mít 52° ...
Jo velmi pravděpodobně je to tento. Myslím si, že všechno má svůj čas a koupím si jenom ten planetární. Díky za rady, které jste mi po celou dobu poskytovali, a když začnu uvažovat o něčem dalším , tak se nejprve poradím s Vámi
No nevím to jistě, ale je to Plossl, takže asi kolem 50 stupňů.
Na začátek
Koukat se s tím jistě dá, ale kdybys kouk aspoň tím Hypíkem 24mm, tak ten seťák už nebudeš potřebovat. Nejlepší to někde vyzkoušet a budeš mít jasno hned.
Jo velmi pravděpodobně je to tento.Přeci je zbytečné se dohadovat o tom, co je to za okulár. Něco na něm snad napsané je, ne ?
Pokud tam je napsané SUPER, je to s největší pravděpodobností typ obráceného Kellnera ( RK nebo MDA ), pokud to má být Plössl, tak to na něm bude napsané. Měnit Plössla za Hyperiona má význam pouze, pokud požaduješ o trochu větší pole, kvůli kresbě asi ne.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Zkusit si něco takového musí být super a možná se mi to v blízké době podaří, protože jsem poznal člověka, který má s tím již větší zkušenosti (je to ředitel hvězdárny) a má i menší přenosné dalekohledy, tak doufám, že se seznámím s lepším vybavením abych mohl všechno lépe zvážit.
luki007: A proč okulár 7mm na planety? Zvětšení 107x je na planety málo. Vhodnější je 5mm zvětšení 150x.
Okulár 3,5mm zvětšení 214x by byl na lepší seeing a Jupiter dobrý. Takové ohnisko se ale špatně shání. Buď není moc kvalitní, nebo naopak je hodně kvalitní, (např. Pentax) ale stojí ranec pěněz. Z těch levných by to mohl snad být TS Planetary HR 3.2mm. Sice to není moc velká sláva, ale použitelný bude. Má širší zorné pole 60st. a je příjemný na pozorování. Zvětšení 234x bude už potřebovat u Jupiteru dobrý seeing. Hodně použitelný bude na Saturn a Mars. Zdravím. Dneska jsem pozoroval nad ránem Jupiter při zvětšení 150 krát a nic. Asi mám špatnou představivost a jen doufám, že to bude při 214X lepší .
Dneska jsem pozoroval nad ránem Jupiter při zvětšení 150 krát a nic. Asi mám špatnou představivost a jen doufám, že to bude při 214X lepšíSmiley .
To zaleží na několika faktorech, jako je seeing, kolimace, zkušenost atd. Zkoušej dál a přeju hodně štěstí
PS: Zvětšení 150x je dostatečné na pozorování hodně detailů.
Zdravím. Dneska jsem pozoroval nad ránem Jupiter při zvětšení 150 krát a nic.
Určite si pozoroval Jupiter ? Já pri 120x vidím detailov obrovské množstvo. Neviem ktorý skôr zakresliť. Takže pri zv. 150x musí vyzerať Jupiter parádne.
Možno si mal zlý seeing. Ale i tak. Já som videl pri seeingu 5/5 dva hlavné pásy.
Pořád se mi zdá, že tam mám hodně světla, a proto jdou ty pásy vidět jen nezřetelně (a přitom jsem pozoroval s částečně zacloněným objektivem). Když zvětším obraz, tak by měl Jupiter trochu ztmavnout, jen doufám, že nebudu litovat toho okuláru .
PS: Máte nějakou fintu jak poznat na první pohled seeing? Když jsem pozoroval, tak byla obloha absolutně čistá na rozdíl od včerejší noci, kdy už byl ,,opar" . Nevím moc co je lepší
luki007: Můžeš si pořídit třeba šedý filtr používaný k pozorování Měsíce http://www.supra-dalekohledy.cz/prislus ... y/mesicni/
Myslím, že to je ale u 150mm dalekohledu úplně zbytečný. Jupiter se běžně pozoruje i 250mm dalekohledem bez filtru. Tvůj problém bude spíš malá zkušenost. Seeing může být horší a hned je problém. O seeingu tu je vlákno.
Možná by bylo dobré napsat co přesně vidíš atd. Né sem, ale do vlákna o Jupiteru. Tam to můžem víc probrat.
No ono keď oči si navyknú na tmu a potom sa pozrieš do toho okuláru na Jupiter tak je to trošku nepríjemné. :/ Preto aj ja, keď idem pozorovať planétu, sa snažím nie až tak moc adaptovať si oči na tmu. Toto sa tu už niekde rozoberalo...
Na astrofóre som vystupoval aj pod menami Lentak a Katnel, bohužiaľ, prístupy k týmto účtom som stratil.
SW 254/100, SW 150/750, ortho 5mm, SW UWA 6mm, Baader 8mm, 10mm a 20mm setové, 28mm setový 2", nejaké triedre
PS: Máte nějakou fintu jak poznat na první pohled seeing? Když jsem pozoroval, tak byla obloha absolutně čistá na rozdíl od včerejší noci, kdy už byl ,,opar" . Nevím moc co je lepší ;)To je celkem jednoduche - kdyz hvezdy hodne "blikaji", tak je to spatne znameni. Naopak, kdyz moc neblikaji (ani niz nad obzorem), tak se da ocekavat seeing dobry.
Jestli je obloha absolutne cista neni pro seeing az tak podstatne, naopak, kdyz je vylozene kristalove cista noc treba po prechodu fronty, tak byva seeing dost mizerny.
Dale uz se prosim drzme tematu, to co se netyka vyberu okularu patri do jinych vlaken.
Pro max zorné pole bych doplnil seťáky ohniskem 35-40mm s větším zorným polem, to ovšem znamená, že musíš mít 2" okulárový výtah i 2" filtr na potlačení světelného znečistění, nebo zvýraznění struktury mlhovin. Pak bych doplnil nějaký planetární okulár tak 5-6 mm. Pokud bys nechtěl 2" můžeš pořídit nějaký širokoúhlý okulár kolem 20-25mm, to bude maximum omezené průměrem 1,25". K tomu pak stačí menší a tedy levnější filtr na mlhoviny. Filtry mám na mysli nejlépe UHC. Ten bude asi nejuniverzálnější.
S tím 2'' bych byl opatrný. Vloni jsem kupoval okuláry pro 153/1200 a bylo mi řečeno (tedy jestli jsem to správně pochopil), že kvůli malému rozměru sekundárního zrcadla nelze 2'' plně využít. Mám 27, 12, 7 + seťáky 25a 10. Spokojenost.