Zjistil jsem, že dalekohled, který má výborné výsledky v "opravdové" astronomii (mimo jiné je z něj několik článku v Nature, protože pozouje GRBy), je na dělání pěkných obrázků naprosto nahouby.
Není pointace, nefunguje závěrka, což je dohromady vražedný. (Kdybych moh dělat delší expozice, tak se tolik neprojeví, že při každym vyčtení se každá hvězda naexponuje trochu do celýho sloupce, jak se to posouvá s otevřenou závěrkou). Nemám k tomu flat a ani dark (i když ten by se dal možná s trochou úsilí sehnat).
Samzořejmě si všimnete těch deformovaných hvězd, zkrátka se tam něco prohýbá, protože ve výtahu visí hrozivé soupřístrojí. Navíc je tam prý nějaký korektor a není dodržená vzdálenost od čipu. No Sodoma Gomora Kdyby to byl objekt severní oblohy tak potom, co bych tohle ukázal, by mi tu zrušili účet ... ale schválně, kdo má lepší Tarantuli?
Na druhou stranu takový snímek umí dalekohled (v principu, tento tak pořízen nebyl) pořídit na příkaz "vyfoť mi NGC2070", i když jste zrovna na druhé straně zeměkoule (já nejsem a zatim by to moc nešlo, protože spojení pořád neni moc dobrý, ale v principu!)