Přechod Venuše přes slunce

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
mamol

Příspěvek od mamol »

Vím, že trochu předbíhám, ale pro ty co se již těší tu mám zajímavý odkaz o přechodu Venuše přes sluneční kotouč 8.6.2004: http://www.transitofvenus.org/obs2004.htm
Jak je vidět, opět máme štěstí a úkaz bude pozorovatelný i z našeho území :bounce: , pokud tedy vyjde počasí 8)
Luky

Příspěvek od Luky »

No trošku předčasně to asi bylo ;)... Asi budu pozorovat z mého oblíbeného místa - hvězdárna ve ValMezu :-). Jsem zvědavý, jak to bude vypadat. jak bude zřetelná atmosféra Venuše, atd...

Jako asi většina lidí tady jsem totiž neměl možnost sledovat přechod Venuše přes Slunce v roce 1882  ;D ;D.

No ale ještě je to docela daleko. Jinak díky za docela zajímavý odkaz  ;)

Lukáš
johnik

Příspěvek od johnik »

Jo, ValMez.Když jsem to slyšel poprvé, myslel jsem že je to nějaké exotické místo :)
Luky

Příspěvek od Luky »

johnik napsal: Jo, ValMez.Když jsem to slyšel poprvé, myslel jsem že je to nějaké exotické místo :)
Valašské Meziříčí  :). Už jsem se zde na fóru o tamější hvězdárně zmiňoval víckrát, tak jsem myslel, že už můžu psát zkratkou - ValMez :-)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Já myslím Luky že johnik vi co je ValMez, a myslim že to víme všici ne? Mimochodem nikdy sem u vás nebyl ale aktivních lidí je tam dost a to je fajn
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
johnik

Příspěvek od johnik »

Co je ValMez vím jen pár měsíců, když jsem si psal s ňákou kočkou přes ICQ.Říkala že je z valmezu, musela mi to vysvětlit.Už se ale neozvala :(
jcz

Příspěvek od jcz »

Luki,
ValMez mi zrovna jako idealni pro pozorovani
nepripada, katastrofalni svetelne znecisteni.
I kdyz na slunce to nevadi.Letos jsem byl na
hvezdarne ve Val.Mezu 1x a nadlouho naposledy.
Skus nekdy pozorovat z Radhoste nebo jineho
kopecku, v okoli je jich okolo mraky.
Agsolutne s ValMezem nesrovnatelne.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Celý čas rozmýšlam čím mi je to ValMez také známe?
A až po tomto príspevku ma to napadlo.
V jednej knihe sú popísané druhy vhodnosti osvetlenia na nočnú oblohu. ValMez - opísané ako úplne beznádejný prípad.
Teraz mám tú knihu pred sebou a pozerám na fotku toho mesta. Tak sa nesvieti ani v Las Vegas!!!
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
jcz

Příspěvek od jcz »

jo to mas pravdu, pokud je nekdo z okoli
ValMezu skuste si nekdy za pekneho pocasi
vyjet na Velkou Lhotu, zastavte vedle farmy
co je na zacatku vesnice a bezte se podivat na
ValMez - neuveritelny pohled (bohuzel smutny
pro astronoma) za takove ozarene mesto a pano-
rama se nemusi stydet ani NewYork nebo LasVegas.
Naskytne se vam pod vami asi takovy vyhled jako
z mrakodrapu na osvetlene velkomesto pod vami.
vla

Příspěvek od vla »

Skoro mám z těchto příspěvků a názvu rubriky pocit, že ValMez už brzy přejde přes slunce.Zdraví Vla.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
johnik

Příspěvek od johnik »

vla má pravdu, koukejte opravit název na přechod ValMezu přes Slunce ;)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

To máte stejné jako když manželé Tichý srovnávali Boston s Budějovicema. Co myslíte že nechápali ... :o
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Luky

Příspěvek od Luky »

No je pravda, že noční obloha se tam moc pozorovat nedá. Měl jsem problém najít v létě tím jejich Coudé dalekohledem M31. No a když jsem ji našel, tak to teda bylo nicmoc. Je to dáno i světelností dalekohledu, ale myslím, že to bude hlavně světelným zněčištěním. Hvězdárna se tam ale spewcializuje hlavně na Slunce. Noční oblohu tam pozoruje asi akorát Ladislav Šmelcer (proslavil se hlavně známou hvězdou V838 MON  :)), který pozoruje proměnné hvězdy a zákryty hvězd s Měsícem...

Tady v Rožnově (15 km od ValMezu) je to lepší, ale taky docela nicmoc. Občas se v létě poštěstí a jde dobře vidět Mléčná dráha a někdy i M31 pouhým okem... Ale většinou nicmoc. Tímto bych uzavřel diskusi o ValMezu, protože by se zde asi mělo povídat především o přechodu Venuše přes Slunce  :) :)
GaN

Příspěvek od GaN »

V Neratovicích jsou podmínky tak mizerné, že uvažuji o pořízení radioteleskopu! Na přechod Venuše přes Slunce se těším. Snad uvidím efekt atmosféry planety po jejím vstupu a výstupu před Sluncem.
Prda

Příspěvek od Prda »

Ahoj,
tak úplně první kontakt jsem neviděl, protože jediný mrak, který byl z mého stanoviště vidět, byl zrovna tam, kde neměl  :( Naštěstí tam byl jenom pár minut... Díky počasí a malému zvětšení byl obraz perfektní. Pak to ale přišlo - redukci pro uchycení web kamery mám udělanou ze silonu. V noci je vše OK, ale ve dne přes ten silon proleze tolik světla, že je celá sestava nepoužitelná! Naštěstí jsem měl po ruce dvojitý plátěný měch, který jsem nasunul zezadu na dalekohled. Konec dobrý, všechno dobré. Na webu je toho víc, ale žádný HTML luxus tam nehledejte :)

Odpovědět