Astronomická literatura v PDF

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to PPos :
Opravdu si myslíš , že je naprosto normální porušovat autorská práva a kopírovat současně vydávané publikace ? Navíc od nejvýznamějšího vydavatele astro literatury ? Živíš se výrobou optiky a kradeš k tomu literaturu............
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
PPos

Příspěvek od PPos »

MilAN napsal: to PPos :
Opravdu si myslíš , že je naprosto normální porušovat autorská práva  a kopírovat současně vydávané publikace ? Navíc od nejvýznamějšího vydavatele astro literatury ? Živíš se výrobou optiky a kradeš k tomu literaturu............Z casti mas pravdu ale nechapem preco si sa ozval az tak neskoro. Ked si tuto diskusiu celu prelistujes, tak zistis kolko je tu linkov na astronomicku literaturu rozneho druhu. Skoro nic z toho nieje volne siritelne, ale volne sirene. Pevne verim ze ty neporusujes ziadne autorske prava.  ;)
Ozlik

Příspěvek od Ozlik »

Nějaké věci z meteorologie a astronomie jsou volně ke stažení na webu Amatérské prohlídky oblohy v sekci "Ke stažení" (http://www.astronomie.cz/modules.php?name=Downloads).

V té astronomické části to jsou zpravodaje Bílý trpaslík a v té meteorologické pak různé příručky (klasifikace oblaků, halové jevy, meteo přístroje atd.).
Twitter – http://twitter.com/Ozlik
Pozorovací deník – http://markuvdenik.blogspot.cz
VK

Příspěvek od VK »

PPos napsal: Pri hladani knih s tematikou vyroby a merania optiky som narazil na dalsiu vinikajucu knihu. Je zamerana aj na mimose systemy ako aj ich navrh. 8)

http://www.adk.hr/index.php?option=com_ ... a44cdce1dd

Dufam ze aj dalsie knihy s podobnou tematikou, s vasou pomocou, tu uz coskoro budu. ;)
Tuto knihu vysoce hodnotí i dr. Polášek z Astrofyziky vysokých energií z AsÚ AV ČR, jinak spoluautor knihy Gajdušek, V. - Kozelský, F. - Poláček, C.: Technologie výroby amatérské astronomické optiky a mechaniky, Ondřejov 1997, 2006. Na internetu

http://zeus.asu.cas.cz/astrooptika/Gajd ... zelsky.pdf

Je také editorem knihy Jednoapůlstoletý osmipalcový objektiv Alvana Clarka hvězdárny Astronomického ústavu Akademie věd České republiky v Ondřejově u Prahy (z r. 1859). Na internetu

http://zeus.asu.cas.cz/astrooptika/AC8p1859.pdf (2. vydání)

V. K.
putzig

Příspěvek od putzig »

Cid napsal: Před časem jsem naskenoval známou knihu bratří Erhartů "Amatérské astronomické dalekohledy". Stáhnout si ji můžete zde: http://cid.wz.cz/AAD.pdf. Velikost je asi 22MB. Ukázalo se, že kvalita zobrazení se mírně liší počítač od počítače, ale myslím, že čitelné je to dobře. Dovolil jsem si ji takto zveřejnit proto, že na trhu již dostupná není, tak mě snad nebude nikdo kamenovat :)
Dá sa to stiahnuť aj niekde inde, lebo mne to nejde
Dík
VK

Příspěvek od VK »

Kdyby to vůbec nešlo, tak si místo toho stáhni toho Gajduška-Kozelského, neuděláš chybu.  ;)

V. K.
putzig

Příspěvek od putzig »

VK napsal: Kdyby to vůbec nešlo, tak si místo toho stáhni toho Gajduška-Kozelského, neuděláš chybu. ;)

V. K.

Dík za tip, už som si to stiahol a máš pravdu je to veľmi dobré čteníčko Už by to chcelo len vytlačiť, len keby tie cartridge do tlačiarni neboli také drahé.

:(
PPos

Příspěvek od PPos »

putzig napsal:

DíkMam to naskenovane ale chcelo by to previest do pdf a potom by som ti to niekam zavesil.  ;)
Je to dost dobre citanie a je tam viac obrazkov ako v knihe od Matouska, aj ked sa ta kniha nezameriava konkretne len na vyrobu zrkadiel ale aj na vyrobu mechanickych casti, .... 8)
PPos

Příspěvek od PPos »

Nie je tu niekto, kto by mi vedel poradiť ako spojiť hromadu jpeg-ov do pdf?
borg

Příspěvek od borg »

PPos napsal: Nie je tu niekto, kto by mi vedel poradiť ako spojiť hromadu jpeg-ov do pdf?
Adobe acrobat by to mal zvladnut. Alebo Acrobat distiller. jeden z nich ale take pdf bude dost velke, ak tych obrazkov je vela. bolo by lepsie pouzit OCR funkciu potom v Acrobate na znizenie velkosti.
PPos

Příspěvek od PPos »

borgcube napsal:

Adobe acrobat by to mal zvladnut. Alebo Acrobat distiller. jeden z nich ale take pdf bude dost velke, ak tych obrazkov je vela. bolo by lepsie pouzit OCR funkciu potom v Acrobate na znizenie velkosti.
K adobe acrobat sa viem dostať ale kamarát s tým nevie nič robiť a ja som na tom podobne. To OCR urobiť viem, dokument má 300dpi čo je na to najvhodnejšie. Skenovanie je veľmi čisté.
Niečo skúsim ale to konvertovanie do pdf ma zabije >:(
borg

Příspěvek od borg »

PPos napsal:

K adobe acrobat sa viem dostať ale kamarát s tým nevie nič robiť a ja som na tom podobne. To OCR urobiť viem, dokument má 300dpi čo je na to najvhodnejšie. Skenovanie je veľmi čisté.
Niečo skúsim ale to konvertovanie do pdf ma zabije >:(

v Adobe acrobat je to celkom jednoduche. Plati pre AA 7:
File->Create PDF->From Multiple Files -> otvori sa dialog -> klik na Browse (v sekcii Add Files) -> vybrat subory ktore sa maju konvertovat -> klik na ok.

to je vsetko :)
KoMar

Příspěvek od KoMar »

Pokud máš scaner od HP, tak tam jde nastavit uložení do PDF přímo v ovládacím programu (mě to funguje i u stařičkého modelu 2200).
Jinak pokud nemáš plnou verzi Acrobata (obyčejný Acrobat Reader to neumí) je možno použít některou z utilit které ti nainstalují virtuální tiskárnu (pak stačí dát tisk z libovolného programu a driver vytvoří pdf soubor). Já používám pdf995 z www.pdf995.com - její výhoda je, že umí emulovat i rozměry papíru A0 což se hodí pro tisk projektů. Pak už stačí najít libovolný program, který umí tisknout fotky jako vícestránkový dokument, v případě nouze lze naskládat obrázky na jednotlilivé stránky v textovém editoru.
Radous

Příspěvek od Radous »

putzig napsal:

Dík
Mám to někde doma. V pátek ti to zkusím hodit na rapidshare.de

Radim
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
putzig

Příspěvek od putzig »