Jižní Čechy a oblačnost

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
Kami
Věk: 48

Jižní Čechy a oblačnost

Příspěvek od Kami »

Ahoj. :)
V sobotu jsem se vrátil z dovolené v Jižních Čechách ze Staňkova u Třeboně.Podle mapy světelného znečištění,nádherně tmavá oblast.
Vzal jsem sebou svůj Newton 170mm a doufal v excelentní pozorování.Bohužel počasí bylo proti mě.Buď přišla brzo po západu oblačnost,nebo bylo úplně zataženo. :'( K tomu ještě ke konci týdne dorůstající Měsíc. Takže z týdeního pozorování a otestování zdejší oblohy,téměř sešlo.Když už se to téměř dařilo a Měsíc šel spát za les,přihnala se zase fronta. Takže výsledek byl v necelé dva pokusy o pozorování s max dosahem do 9-10 mag.,díky Měsíci. >:(
Trochu se mi zase potvrdil názor na postupující oblačnost.V 98 jsem sloužil na vojně u Rokycan a tam velmi často přicházela fronta hned po západu Slunce.Tudíž nebylo co pozorovat.Ješte horší to bylo v Mariánských Lázních.
U nás v Chocni mám většinou tak 2-3 hodiny po západu klid,než něco přijde.
Docela by mě zajímalo vaši zkušenost,hlavně co se týká pozorování na východě,Morava-Slovensko. ???

Samozřejmě,že tato oblačnost nechodí takhle pokaždé,ale jsou v tom značné rozdíly mezi pozorovacími místy. :(

Dík za odezvu. :hi: Kami

SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Myzer

Jižní Čechy a oblačnost

Příspěvek od Myzer »

Povedal by som, ze je to pekna historka. ;D Ale nie, nevidim v tom nejaku suvislost, mozno zhodu nejakych nahod.

Co sa mojho pozorovacieho miesta tyka /co bude na vychod od teba/, oblacnost - vacsinou cirry zacinaju kalit oblohu az v rannych hodinach. Ale ani to nie je nejake pravidlo. :-/ Casto riesim opacny problem - vecer uplne zatiahnute a ked sa po polnoci zobudim taka priezracnost ovzdusia, ze ma to prinuti vstat aj do najsilnejsieho mrazu. :o
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Kami
Věk: 48

Jižní Čechy a oblačnost

Příspěvek od Kami »

No,přesto tam asi trochu nějaká souvislost je.Ty máš většinou ciry brzo ráno.Já mám už ráno čisto,fronta přechází většinou kolem půlnoci.Spíš mě zajímá ten časový posun oblačnosti zhruba 100km za 1-2h. Rok jsem sloužil u Rokycan a zdejší poměry mě nějak neseděly,vůči Chocni.
Má to asi význam jen při nějakém skupinovém pozorování.V západních Čechách může být jasno,u mě oblačnost a ty to můžeš čekat za nějakou 1-2 hodiny po mě. ???
Ohledně těchto změn a posuzování počasí vůči místům v republice,se zajímal Dr. Pícha na hvězdárně v Hradci Králové. Bohužel už není pár let mezi námi.
No,přejme si radši všichni bezmračnou oblohu a pohodové pozorování. :hi:
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Lac

Jižní Čechy a oblačnost

Příspěvek od Lac »

Nevim,do jake miry se da predikovat oblacnost v zavislosti na zemepisne poloze,spis ale bude hrat roli orografie.Do Trebone jezdim uz leta,nikdy jsem toho moc nenapozoroval.I kdyz je vecer obloha tmava a vzduch ciste pruhledny,brzo se ze vsech rybniku zvedne para,ktera to zmeni a taky se hodne rosi optika.
Lac
Kunzov

Jižní Čechy a oblačnost

Příspěvek od Kunzov »

Taky sem byl te tyden v jiznich Cechach (Sobeslav okres Tabor), jezdim tam uz mnoho let a s oblohou tady mam taky spis spatne zkusenosti. Chata stoji na okraji sportovniho skoro mrtveho letiste u Luznice, nedaleko jsou nejaky vetsi mocaly a tak vubec - vody hodne, sama louka. Mlha tady nastupuje pravidelne se zapadem slunce. K ranu je to vlhka bila "tma" pres kterou projde akorat tak Mesic a v ktere neni problem se ztratit.

Taky sem si vyjel na hvezdarnu do Sezimova Usti a bylo tam zavreno (ac byt nemelo) a bylo celkem hezky - to me docela vytocilo. Hrabat se tam po objizdkach kvuli stavbe na silnici asi 40 km zbytecne...

S tim pohybem front to zalezi jestli je to studena nebo tepla. Studena leti tech 50 km/h co vim, tepla jde pomaleji. Cau, jdu se chystat na Perseidy
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
Radous

Jižní Čechy a oblačnost

Příspěvek od Radous »

Ahoj,
pod Kletí spokojenost. Našel jsem vcelku rozumný místo na úpatí hřebene na cestě z Brlohu do Chvalšin. Akorát to bylo ve dne :rotflmao: a zatim netestováno v noci. Každopádně jevilo se to tam úplně super. Odkrytý jižní obzor a všechny větší města schovaný...

:hi:

RA
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
Odpovědět