V sobotu jsem se vrátil z dovolené v Jižních Čechách ze Staňkova u Třeboně.Podle mapy světelného znečištění,nádherně tmavá oblast.
Vzal jsem sebou svůj Newton 170mm a doufal v excelentní pozorování.Bohužel počasí bylo proti mě.Buď přišla brzo po západu oblačnost,nebo bylo úplně zataženo. :'( K tomu ještě ke konci týdne dorůstající Měsíc. Takže z týdeního pozorování a otestování zdejší oblohy,téměř sešlo.Když už se to téměř dařilo a Měsíc šel spát za les,přihnala se zase fronta. Takže výsledek byl v necelé dva pokusy o pozorování s max dosahem do 9-10 mag.,díky Měsíci. >:(
Trochu se mi zase potvrdil názor na postupující oblačnost.V 98 jsem sloužil na vojně u Rokycan a tam velmi často přicházela fronta hned po západu Slunce.Tudíž nebylo co pozorovat.Ješte horší to bylo v Mariánských Lázních.
U nás v Chocni mám většinou tak 2-3 hodiny po západu klid,než něco přijde.
Docela by mě zajímalo vaši zkušenost,hlavně co se týká pozorování na východě,Morava-Slovensko. ???
Samozřejmě,že tato oblačnost nechodí takhle pokaždé,ale jsou v tom značné rozdíly mezi pozorovacími místy.
Dík za odezvu. :hi: Kami