Ako správne pozorovať planéty ?

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
jbakos

Příspěvek od jbakos »

Potrebujem poradiť včera som pozoroval Jupiter a bol moc presieteny bielov farbou. Potom som pozoroval mesiac s mesačným filtrom. Trochu som tu aj hľadal ale asi slabo a viete mi poradiť aký filter si mam kúpiť aby som videl namiesto presvieteného Jupitera aj jeho farby a to tornádo čo tam je ?
Celestron AstroMaster 130/650 Dobson + OTG ( ako hľadáčik )
Celestron FirstScope 75
Regulus

Příspěvek od Regulus »

O měsíčních filtrech je např. zde:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1229348899

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1165252335

Ale pokud jsi se díval tím dalekohledem co máš v popisu, tak vůbec není měsíční filtr na Jupiter třeba. Pokud je kotouček opravdu hodně přesvícený tak to chce větší zvětšení (jaký jsi použil okulár?). Barvy i "tornádo" (GRS) nebudou zas tak výrazné jako na fotkách, jsou to spíše jemnější odstíny, chtějí taky trochu zkušeností a dobrý stav atmosféry.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
jbakos

Příspěvek od jbakos »

Použil som malého dobsona 76/300 s 4mm okuliarom.  Keď to skúšam z 76/1283 a dám barlow 3x a 4mm okuliar tak mam rovnaké zväčšenie ako pri 76/300 s 4mm a hrozne neostrý obraz.  Tak potrebujem teda poradiť od vás.

Tento teleskop som použil na pozorovanie Jupiteru a paradoxne mi dáva lepši obraz ako tém najväčší. Ako som písal tak ho idem vymeniť za lepši teleskop.
Celestron FirstScope 75
Habl

Příspěvek od Habl »

S tímto dalekohledem ti asi filtr moc nepomůže? Na pozorování planet se používají dalekohledy s větším průměrem i delším ohniskem. Běžně se mezi amatéry používají průměry od 80 mm do 500 mm aby jsi viděl detaily na planetách. Výhodou je též parabolizované zrcadlo než zrcadlo s kulovou plochou vzhledem k optickým vadám.
Jinak by jsi měl používat za ideálních povětrnostních podmínek (seeing)ne větší zvětšení než 2D (přičemž D = průměr zrcadla - max. 150x), raději méně.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
jbakos

Příspěvek od jbakos »

S tímto dalekohledem ti asi filtr moc nepomůže? Na pozorování planet se používají dalekohledy s větším průměrem i delším ohniskem. Běžně se mezi amatéry používají průměry od 80 mm do 500 mm aby jsi viděl detaily na planetách. Výhodou je též parabolizované zrcadlo než zrcadlo s kulovou plochou vzhledem k optickým vadám.

Habl

Viem o tom tém veľký teleskop nechcem používal lebo je úplné na prt a kludne dneska odfotím Jupiter cez veľký a ukážem vám fotky aby ste videli že čo to mam za zmätok. Pravé si vyberám novy teleskop.

Keď som kupoval teleskop tak som nevedel nič a tak som siahol po teleskope s najväčším zväčšením a tak som dopadol. :D
Celestron FirstScope 75
Habl

Příspěvek od Habl »

Viem o tom tém veľký teleskop nechcem používal lebo je úplné na prt a kludne dneska odfotím Jupiter cez veľký a ukážem vám fotky aby ste videli že čo to mam za zmätok. Pravé si vyberám novy teleskop.

Keď som kupoval teleskop tak som  nevedel nič a tak som siahol po teleskope s najväčším zväčšením a tak som dopadol. :D

Promiň, ale zvětšení dalekohledu nemůžeš přehánět. U dalekohledů se především hodnotí jejich apretura (průměr) a minimální optické vady, nikdy ne zvětšení. To je především chyba, že výrobci používají na obalech nepoužitelná zvětšení.

Habl
jbakos

Příspěvek od jbakos »

Teraz to už viem ale pred tím som to nevedel.  Pozerám teraz tento teleskop Astromaster 130/650EQ rad by som aby ste mi povedali čí je dobrý a ak nie tak aký mi odporúčate.

Celestron FirstScope 75
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Já zas nemyslím že by ten malý newtonek byl zas tak marný, aby s ním na Jupíku nešlo nic vidět... chce to zkusit znovu se zvětšením kolem 100x a počkat si až bude Jupiter co nejvýš na obloze.
Co se týká nového dalekohledu tak je tady toho spousta, jako rozumné minimum bych viděl spíš 6ti palcového dobsna, ovšem závisí na financích:
http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... ob-6-quot/
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
wexelo

Příspěvek od wexelo »

To si moc nepolepšíš... já doporučuji aspoň tento: http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... uot-pyrex/

EDIT: Tak jsem byl pomalý samozřejmě záleží na financích, ale rozdíl mezi 150mm a 200mm dobsonem není v ceně tak velký a myslím že do budoucna bude 200mm určitě lepší než 150mm.
jbakos

Příspěvek od jbakos »

Finančne sa chcem zmestiť tak do 200 € +- 50 € viac si nemôžem dovoliť v chladom na to akú mam výplatu. Ale tém hhttp://www.binox.cz/teleskopy-reflektory-newto ... uot-pyrex/ sa mi celkom páči.
Celestron FirstScope 75
Habl

Příspěvek od Habl »

Teraz to už viem ale pred tím som to nevedel.  Pozerám teraz tento teleskop Astromaster 130/650EQ rad by som aby ste mi povedali čí je dobrý a ak nie tak aký mi odporúčate.

Též by jsem se nepřikláněl k tebou navrženému dalekohledu Astromaster, ale opravdu k dobsonu 200/1200 mm, pokud máš zájem především pozorovat. Na tu azimutální montáž si zvykneš a nebudeš už určítě tak často měnit přístroj. Tak chvilku vydrž a kup si raději větší dalekohled.

Habl
wexelo

Příspěvek od wexelo »

Tak se podívej do bazaru, občas se tam vyskytne za lepší cenu, jako třeba teď tam je tuším za 6000 Kč, ale z ČR tuším a to bude pro tebe asi problem.

Jínak já tu dvoustovku mám, sice jsem začátečník, ale naprosto mi vyhovuje a myslím, že ukáže už fakt celkem pěkný věci :)
Vzal jsem ji po přečtení tohohle fora, dost se tu doporučuje a nelituju toho. Sice je taková trochu težší a neskladná na přesun ( pro mě, mám coupé ) ale dá se to zvládnout :)
jbakos

Příspěvek od jbakos »

Tak se podívej do bazaru, občas se tam vyskytne za lepší cenu, jako třeba teď tam je tuším za 6000 Kč, ale z ČR tuším a to bude pro tebe asi problem.

Jínak já tu dvoustovku mám, sice jsem začátečník, ale naprosto mi vyhovuje a myslím, že ukáže už fakt celkem pěkný věci :)
Vzal jsem ji po přečtení tohohle fora, dost se tu doporučuje a nelituju toho. Sice je taková trochu težší a neskladná na přesun ( pro mě, mám coupé ) ale dá se to zvládnout :)
Nechcem s bazáru to radšej chvíľku vydržím a potom si kúpim.
Celestron FirstScope 75
gunaroid

Příspěvek od gunaroid »

Včera jsem taky Firstscopem pozoroval Jupiter a Měsíc a to s 2,5 mm SW Planetary okulárem (120x). Oba byli tou dobou (22.00) cca 25° nad obzorem. Na Jupiteru jsem za těchto podmínek viděl jeden severní tmavý pás a u jižního pólu jakési ztmavení a to je asi tak vše, víc jsem nebyl schopen vykoukat.
S tímhle okulárem jsem na Jupču koukal teprve podruhé, předtím ve 4mm setovém jsem viděl pás jen někdy, jindy jen bílý kotouček. Zajímalo by mě, jestli někdy narazím na podmínky kdy s touhle hračkou uvidím GRS, nebo si budu muset počkat na pohled něčím lepším, co si snad už brzy pořídím ;)
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
Lukemon
Věk: 45

Příspěvek od Lukemon »

Pozorování planet není vždy jednoduché a to hlavně když nepřeje zemská atmosféra plná pohybu teplých a studených proudů (seeing).
Nejlépe je si počkat když je planeta nejvýše nad obzorem(planeta kulminuje,někdy ani to nepomůže) kdy na ni nepůsobý tolik seeing jako u obzoru(díváme se přes větší vrstvu atmosféry).Takových 25° nad obzorem je většinou do max. zvetšení 150x,spíše 130x to jsem používal nejčastěji když Jupiter nevylezl výš než 25° nad obzor.Je potřeba volit zvětšení podle aktuálního stavu seeingu,každému vyhovuje něco jiného a až několik pozorování vám ukáže jaké zv. volit aby výsledný obraz vyhovoval konkrétnímu pozorovateli.Za průměrného nebo horšího seeingu se prostě a jednoduše musí čekat na chvíle kdy se obraz přestane vlnit a obraz planety je ostrý i s jeho detaily,takže se někdy může zdát že je dalekohled neskolimovaný nebo nevytemperovaný,tyto věci se dají na mém newtonovi odhalit hned při pozorování.
Kolimaci sem zatahovat nebudu ale nevytemperovaný dalekohled mě dělá že jakoby se z Jupitera něco vylévalo,když se toto uklidní je to dále vidět u rozostřeného Jupitera,po vytemperování vše zmizí.
Když není ani trochu vytemperovaný je obraz katastrofální i u malích zvětšeních,vidím asi 30 Jupiterů :).
Dále je možnost použití různých filtrů ,na zvýraznění vybraných oblastí na planetách se používají barevné,na zeslabení jasu polarizační,neutrální nebo Měsíční filtry.O filtrech je ale více v jiných vláknech.

Ještě dodávám podrobný návod na pozorování planet ze stránek České Skupiny Pozorovatelů Planet:
http://cspp.astro.cz/planety/planety-c.htm#2

Jsem se nějak rozepsal než je u mě zvykem,takže asi nejak tak"správně pozorovat planety".
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Odpovědět