Nikon Action VII 8x40 CF

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Fidzi

Nikon Action VII 8x40 CF

Příspěvek od Fidzi »

Neviděl jsem tu přesně tento kousek a asi ho ani moc lidí nemá, tak jsem vám sepsal pár dojmů ;)

Včera mi přišel tento trieder. Zatim jsem pozoroval pouze přes den, protože počasí zatim přes noc nepřálo. (jako nepřeje ani přes den... řikam si, že je tak listopad)

Díky zvětšení 8x dalekohled s přehledem udržim v ruce. Je docela malej- do kapsy u bundy se vejde jen tak tak. Zorné pole je fakt široké a stačí mi.

Co se týče kvality obrazu, jsem spokojenej. V periferii jsou vidět samozřejmě světelné nedokonalosti, ale to je (jak jsem se dozvěděl) normální a musim se na ně zaměřit, abych je zpozoroval- nejsou nijak zvlášť velké. Jinak je obraz čistý a ostrý. Jen tak na okraj dokonce bylo v balení originální návod v češtině a slovenštině, což není úplně běžné.

Takže zatím nemám (kromě periferní oblasti optiky), co vytknout. Zatím nadprůměrná spokojenost. Jsem zvědavej, jak si povede v noci na HO.

Až se s ním podívam na oblohu, tak pak napíšu další dojmy. 8-)
dalekohled: Newton 150/750 na EQ 3-2

příslušenství:  Hyperion 13mm, Plössl 6mm, Super 25mm, barlow 2x, sluneční filtr, měsíční filtr, UHC filtr

triedr: Nikon Action VII 8x40 CF
laadik

Nikon Action VII 8x40 CF

Příspěvek od laadik »

No od tedy už prešlo pár mesiacov tak by si mohol niečo prihodiť ako ukazoval nočnú oblohu. Tiež sa práve rozhodujem nad triedrom ... takto na monitore sa mi pozdávajú práve tieto NIKON-y Action VII ale zatial mám dilemu či 7x50 alebo 10x50 ....
hlavné body pre ktoré sa neviem rozhodnúť sú:
1. Výstupná pupila 7x50=7,1mm ; 10x50=5mm ...
2. Zorné pole "zdanlivé"? 7x50=42,7° ; 10x50=59,2° ...
3. Svetelnosť 7x50=50,4 ; 10x50=25 ...
4.Šero faktor - tu by som rád pripomenul že som absolútny začiatočník a iba som sa dočítal na jednej stránke že tento Twilight; Šero faktor je asi smerodajnejší údaj ako svetelnosť (výpočet jednoduchý=druhá odmocnina súčinu zväčšenia a priemeru obj.) 7x50=18,71 ; 10x50=22,36 ...
5. Očný reliéf 7x50=17,6mm ; 10x50=11,8mm ...
skutočné zorné pole majú skoro totožné 6,4° a 6,5° t.j. 112m a 114m čiže to nejak neriešim ....
teraz trošku o mne: kuker chcem používať na nočnú oblohu väčšinou v ruke, k dispozící mám aj statív. Ale dosť často ho chcem so sebou brávať na menšie túry/prechádzky za mestom kde občas zahliadnem srny a iné zvery. Okuliare zatial nemám ale mám pocit že by bolo asi aj na čase, mám 24r. čiže zrenica v tme by ešte mala dať tých 7mm .. ani jeden z týchto triedrov som ešte nemal v rukách ale čisto hypoteticky a "papierovo" ktorý by bol asi vhodnejší pre mna a moje požiadavky, dalej ktorý údaj brať viac do úvahy a ktorý menej nakoľko požiadavky na astro sa asi líšia od bežného použitia cez slnečný alebo zahmlený deň. A to je asi tak všetko čo ma momentálne napadá. P.s. trieder kupujem kvoli tomu na čo je určený - velké zorné pole, preto chcem z nočnej oblohy vidieť čo najviac (kvantita) pri pohlade cez neho a za zväčšením sa nenaháňam ... momentálne mám lídlacky 10-30x60 to je teda "kľúčová diera" ;D ale za 25,-€ som ho zobral aj tak ... nikdy neviem kedy sa zíde ...
a úplne nakoniec ... viem že najlepšie je dalekohlad vyskúšať osobne ale teraz mi dáte zapravdu že ťažko sa hladá obchod ktorý by vam umožnil dalekohlad si vyskúšať na nočnej oblohe ... teraz by to možno aj šlo kedže pred piatou/šiestou možno niečo zahliadnuť .... ale ked je zamračené už mesiac tak to nejde ;D preto sa pýtam len čisto "papierovo" ktorý by bol vhodnejší .. poprípade nejakú radu na iné výrobky v podobnej cenovej relácii a NERADTE MI DOBSON .... ten príde tiež jar/leto ... min 10" ... za rady vdaka ... ak treba niečo upresniť napíšte .... Jasnú oblohu prajem ....
David Svatoš

Nikon Action VII 8x40 CF

Příspěvek od David Svatoš »

Ten Nikon 7x50 má velice podprůměrně ZP. Je to opět klíčová dírka. Volil bych tedy ten 10x50, který ho má stejné, ale větší zvětšení. Těch 7x je na oblohu málo. A pokud nepozoruješ z vrcholků Tater, tak se ti zorničky stejně na těch 7mm neroztáhnou. Někde za městem určitě ne.. Pokud máš stativ, zvězšení 10x je v pohodě, dá se i udržet v ruce, je to ale takový strop. Jen tak na nošení a na turistiku jsou už ale 50mm triedry docela dost, pronesou se. Jako nejuniverzálnější úplně na všechno bych osobně šel do "ráže" 8x40 ;)
Triedr:  BPC  7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200,  Refra ED-80 na EQ3-2,  Lídlskop 70/700 na Astro-3,
laadik

Nikon Action VII 8x40 CF

Příspěvek od laadik »

Pozerám že odpovedi sa ujal zasvätenec ked pozerám pod čiaru  :) čiže asi dám na radu od Davida a objednám si ten 8x40 (aspoň názov témy bude sedieť  ;)) napriek tomu že nebol vo "výberovom konaní" ... s tou pupilou/zreničkou si ma potešil že nemusím tak silno po nej striehnuť  ::)
.... ešte počkám nech mi kauf potvrdí aj kolega Fidzi a klikám "do košíka" ;D
... už teraz mi je sympatické to 8,2°=143m zorné pole  :D kde som oproti terajším 60m ... to aby som sa nezlakol ked prvý krát do toho kuknem ;D ... už len jasnú noc, Karkoschku s mapkou do kapsy a ide sa .... už nech to je  :-[

p.s. keby v lidli nešpekulovali a predávali ten bresser 10x50 čo doteraz toto by som teraz asi nemusel riešiť  >:( ;D ale zas taký triedrik sa v domácnosti ani po rokoch nestratí  8-) a na tom zoome si môžem skúšať nejaké kutilské praktiky napr. nastavenie kolimácie a iné čo ma nebude mrzieť ak sa to nezdarí  8-) poprípade ho nejak zbaviť neduhu zvaný zoom ak sa to dá a nebude to vyžadovať časovú a finančnú investíciu neúmerne väčšiu ako cena nového triedra  ::)
David Svatoš

Nikon Action VII 8x40 CF

Příspěvek od David Svatoš »

No, někteří mi tady budou nadávat, že to není on, že je to úplně něco jinýho, ale je to "on". Tel Lídláckej Bresser 10x50 má dle testů www.optyczne.pl zvětšení pouze 8x a něco, a ty 50mm čočky jsou kvůli zlepšení opt. vlastností zacloněný na 40mm. takže je to ve skutečnosti vlastně 8x40  ;D
Triedr:  BPC  7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200,  Refra ED-80 na EQ3-2,  Lídlskop 70/700 na Astro-3,
vitek.kl

Nikon Action VII 8x40 CF

Příspěvek od vitek.kl »

Bresser nebrat.
Odpovědět