Newton na Dobson montáži

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
feryl

Newton na Dobson montáži

Příspěvek od feryl »

dobrý den mám typický dotaz na fórum pro začátečníky
A to výběr dalekohledu . Ale podle toho co jsem si pročetl v ostatních příspěvcích tak tento dotaz bude poněkud zjednodušen.

takže nějaké info.
-s dalekohledem bych měl v planu pozorovat hlavně sl.soustavu a občas aspoň trochu nakouknout  dso.
-max investice :10000 včetně dalšího potřebného příslušenství (filtr op....).
-jako absolutní bečko v tomto oboru možná vím ,že máme v naší sl.so. 8  planet jedno slunce, otáčený planety atd prostě základní znalost.(literatura už je na cestě) :)
-na astro foto zatím, ani moc nemyslím ,to až možná v budoucnu.
-pokud dalekohled bude nějak těší tak to nevadí bydlím na vesnici s ideálními místy pro pozorování na pár desítek kroků(v případě auto kdys-pozici), takže ,,no problém´´ co se týče transportu.

Hodně jsem četl že doporučujete newtona na dopson montáži pro začátek.

(pokud byste si furt nebyli jistí co v tomto případě bylo nej..tak zkuste jako by jste byli na mém místě co byste si koupily vy. Veškeré návrhy dalekohledu uvítám .

,,upravení´´ :-/
Lesák
Věk: 37

Newton na Dobson montáži

Příspěvek od Lesák »

akorát nevin jestli v mém případě nebude lepší nějaký newton(čočkový)
Ahoj,
Newton je dalekohled zrcadlový- reflektor, dalekohledům čočkovým se říká refraktor.
Dobson není nic jiného než Newton na dobsonově azimutální montáži.
Pro tvé účely je dobson dobrá volba, ale pokud chceš primárně pozorovat planety, nemusíš kupovat filtry (snad jen s výjimkou polarizačního filtru na Měsíc). V tvém cenovém limitu je dobson 8" (průměr zrcadla 20 cm)- zbyde ti ještě na nějaký okulár na planety.
dvader
Věk: 59

Newton na Dobson montáži

Příspěvek od dvader »

To feryl:
Ano koukni se na 8" dobsona, pro tebe v dané cenové relaci asi nejlepší varianta. Pro začátek žádné příslušenství nepotřebuješ i tak toho pro tebe bude na obloze až až...
Jinak podle tvých preferencí by sis časem mohl pořídit něco na ztlumení jasu Měsíce (pokud na něj budeš koukat v malém zvětšení) a to buď šedý (měsíční) filtr nebo dvojitý polarizační. A dále okulár pro větší zvětšení pro pozorování planet, něco okolo 5 nebo 6 mm.

A také se koukni na pravidla českého pravopisu, tolik chyb pohromadě jsem už dlouho neviděl... :'(
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
feryl

Newton na Dobson montáži

Příspěvek od feryl »

ok to bude asi fakt ideální
Děkuji
Odpovědět