.. to chce klid..
Předně si myslím, že ta fotka Měsíce je pěkná a adekvátní kvalitě tohoto MTO ( já jsem dělal zhruba stejné..), a že tedy bude slušně vycentrován..
Na druhou stranu jsem chtěl mým příspěvkem naznačit, že koupě takovéhoto zrcadlového teleobjektivu nemusí být žádná velká výhra, mohou tam být výše uvedené problémy...Zkrátka to s nimi často bylo " do.. do..". To ale neznamená, že to máš hned rozebírat a štelovat..
Nemáš-li aspoň základní zkušenosti s jemnou mechanikou a optikou, vůbec se do toho nepouštěj..Ukáže-li se, že je objektiv nedobrý, je lépe se ho zbavit a pořídit něco pro tebe vhodnějšího..
Nejlepším způsobem, jak zjistit kvalitu a centrování objektivu, je udělat z toho dalekohled - to ale předpokládá další náklady, či vlastnění určitého vybavení - při větším zvětšení se na bodových hvězdách kvalita rychle ukáže ( ale zase to předpokládá zkušenosti..). K tomuto je potřeba pořídit redukční kroužek, který převede závit M42 x 1, který je na výstupu, na standart závit T2. Na ten se pak už snadno našroubuje běžně dostupné příslušenství - 90°zrcátko nebo hranol, kam pak přijde okulár. Podívej se, jak to řeší a nabízí německý prodejce TS :
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... onne-.html
Pro pozorování skrze zrcátko, či hranol, je potřeba dostat ohnisko podstatně dál, než do zrcadlovky - k tomuto je potřeba vyšroubovat zarážku v podobě šroubku, který najdeš na tubusu poblíž stupnice zaostřování ( na webu určitě k tomuto najdeš návody s obrázky..)
Pro tebe je teď nejjednodušší zjistit kvalitu centrování fotograficky - ve vzdálenosti několika desítek metrů vyfoť vhodný cíl, např. z okna trávník, či hřiště..Musí to být v takové vzdálenosti, aby byla tak malá hloubka ostrosti, že při zaostření na střed uvidíš, že bližší i vzdálenější oblast v hledáčku se rozostřuje ( tedy nad a pod středem ). Bude-li pak na snímku vidět, že obraz se ke všem rohům a okrajům snímku rozostřuje stejnoměrně, je centrování v pořádku..Malé odchylky jsou běžné..
Pokud se chceš vážněji zabývat fotografováním velmi vzdálených cílů pozemských a jasných nebeských, pak zvaž, zda není lepší pořídit kvalitnější a méně problematické vybavení..