Jednoducha montaz pre Canon zrkadlovku

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Cako

Příspěvek od Cako »

dobry den

Chcel by som si skusit fotit nocnu oblohu, co to pocitane uz mam, len zhanam nejaku montaz... Uplne jednoduchu, co bude fungovat tak ako ma Nejaku najlacnejsu alternativu, dufam ze mi poradite. Neviem teda, ak osa delia, ale bolo by dobre keby sa mi dala pripevnit na stativ (velbon sherpa 250R) ak nie tak nevadi... Kupim ju aj zo stativom.

Fakt nieco lacne, lebo pozeram nieco od Celestron a tam kukam ze su len z dalekohladom. Ten nie je treba. A ked uz, tak aj s nim ak by sa inak nedalo... Neviem teda ci moze byt aj ina ako paralakticka, chcem hlavne aby mi z dlhym casom "nerozmazalo" hviezdy dosledkom pohybu zeme...

Dakujem pekne, naozaj Peto
ETX70 (zatial) Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 50mm 1.8 II, Canon EF 17-40 F4 L USM, Canon EF 200 F2.8 L USM
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Nejlevnější je Astrotrac, ten stativ je ale nic moc, chtělo by to něco stabilnějšího.

http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2010080301
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Krome Astrotracu, ktery je pro DSLR primo urceny (maly, lehky, skladny, presny - zalezi na polarnim ustaveni, jako ostatne vzdy pri foceni), mas jeste jednu moznost:
MONTÁŽ/SKY HEQ-5 SYNTREK NĚMECKÁ vč.STATIVU 16.500 Kč
viz http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ticke.html
to je jiz "dospela" montaz, se kterou lze pozdeji fotit i pres dalekohled(y).
Levnejsi zbozi nedoporucuji (stejne ho pak prodas, nebo zahodis a koupis neco normalniho)...
Cako

Příspěvek od Cako »

uff no to su ceny dakujem ze ste sa zastavili...myslel som nieco lacnejsie o dost staci aby to ako tak fungovalo, nechcem sa zas tomu venovat "poriadne" len tak, vo volnom case obcas...

myslel som nieco ako z lidla co bolo astro 3 dalekohlad 70/700 ci ako, za 80 eur cca vela ludi si ju prerobilo... vraj... a ze je fajn...

Alebo sa takto spytam. Existuje nejaka finta ako fotit z dlhsim casom bez rozamzania? asi nie co :)
ETX70 (zatial) Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 50mm 1.8 II, Canon EF 17-40 F4 L USM, Canon EF 200 F2.8 L USM
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Existuje, vyrobit si montáž typu Astrotrac sám, materiál od někoho dostat zadarmo :)

http://astrosvet.com/kurzastrofoto/astrofoto-2

http://jankr.sweb.cz/astro1/stolek.htm

Nebo počkat, až bude nějaká podobná montáž k dispozici v bazaru nebo ve výprodeji.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Montáž z lídlskopu by vyhověla, pokud bys ji mohl pointovat právě třeba lídlskopem, ale na to potřebuješ okulár se záměrným křížem a dost času/trpělivost. Takže to není ideální cesta. Na kratší ohniska (do 100 mm možná do 200) by určitě vyhověla EQ5. Sledoval bych také místní bazar.

Není pravda že jediné dvě možnosti jsou H-EQ5 nebo Astrotrac, ale jakákoli jiná varianta tě časem donutí ji opustit, pokud to začneš mínit vážněji. Pokud ale myslíš, že si vystačíš jen s občasným hraním kratšími ohnisky, tak já oponuji, že na to ti EQ5 stačí taky.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Moje osobni zkusenost s fotografickym pouzitim lidlskopove montaze (Astro-3) je spise tristni (sama vule...velky odpad snimku).

To uz mi prijde skoro lepsi setrit na poradnou montaz a zatim skladat stovky kratkych exopzic z pevneho stativu...
Pavel Vabrousek
Cako

Příspěvek od Cako »

Moje osobni zkusenost s fotografickym pouzitim lidlskopove montaze (Astro-3) je spise tristni (sama vule...velky odpad snimku).

To uz mi prijde skoro lepsi setrit na poradnou montaz a zatim skladat stovky kratkych exopzic z pevneho stativu...

Hmm ako myslis skladat? Nestaci jedna expozicia pri vacsom ISO napr 1600? Myslis to tak, ze bude mat fotka viac detailov ked pofotim viac kratkych expozicii a zlozim? To ale asi budem tiez musiet natacat stativ... ak som to spravne pochopil
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Sakryš nechceš si trochu přečíst třeba aspoň významná témata v začátečnické sekci? Pak se má cenu bavit dál ;)

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1231350462
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Tohle jsem jednou zkusil (skládání 15s expozic) a je to nepoužitelné, protože se tam vytvoří stopy (vzory) po hotpixelích - proto Martin řeší v Guideru ten posun s pointační hvězdou.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud bude dobrý DF, poradí si s tím.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Milane nebudeš mi věřit ale neporadí.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Nejde o věření, mě se snímky také při focení pohybují a při dobrém DF nic není vidět. Skládám takhle desítky snímků, někdy bývala stopa i přes 20 pixelů
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

psion: ukáž nejaký príklad. Ja tiež nemám novú Martinovu fičúriu v TVguideri a vzory nevznikajú (pokiaľ sedí dark, čo však v prípade môjho fotoaparátu nesedí prakticky nikdy). Ibaže by sme písali každý o niečom inom.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ono je to celkem jednoduché - pokud nepasuje temný snímek a zároveň je mezi snímky posun (stáčení), prouhy (oblouky) prostě vzniknou.

Pravdou je, že udělat u DSLR přesný darkframe je problém. Řešit se to dá ale normalizací DF a interpolací míst kde byly hotpixely z informace v okolí, což umí třeba MRAW (vytvořený kolegou MP zde na foru). Toto vznik pruhů velmi omezí či zcela odstraní.

S tímhle jevem bude tazatel bojovat s DSLR vždy, bez ohledu na to, zda fotí na stativu, či montáži.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět