Potrebujem poradit o Rektascenzii!!
Potrebjem poradit ako ziastim na eq montazi kde je nejaka hviezda podla tych ktuhov na dalekohlade? napriklad som si pozrel dubhe...v cartesi bolo ze RA 11h a DE 61 stupnov o 21:30..lae ked so si dal ohodinmu neskor mala rovanke suradnice?ako je to mozne?????
taskzemoja otazke je ktory udaj mam pozerat aby som nasiel tu hviezdu deklinaciu a?????
PS. Mám dobre nastaveny dalekohlad ukazuje na sever a mam 49stupnov nakloneny
taskzemoja otazke je ktory udaj mam pozerat aby som nasiel tu hviezdu deklinaciu a?????
PS. Mám dobre nastaveny dalekohlad ukazuje na sever a mam 49stupnov nakloneny
Celestron PowerSeeker 127/1000 EQ
No je to tím že v atlasech se používá ekvatoriální souřadnice pro rok 2000 napr. Čili o hodinu později budou stený jestli tě dobře chápu, nevím jak ostatní, ale já hvězdy a objekty hledám pomocí atlasu a jdu od hvězdy ke hvězdě. Najdu si třeba nejbližší hvězdu v daném souhvězdí a skáču po hvězdách v hledáčku dle atlasu až najdu daný objekt. Jsem začátečník ale snad jsem ti to aspoň nějak přibližně dobře nastínil 

No je to tím že v atlasech se používá ekvatoriální souřadnice pro rok 2000
Tak to rozhodně ne, rovníkové souřadnice pro ekvinokcium 2000 a dnešní se liší o pár úhlových sekund. RA má jeden objekt stejné ať ho pozoruješ večer o půlnoci nebo nad ránem (pokud je např. cirkumpolární). Jediné co se mění, je jeho hodinový úhel. Hodinový úhel=hvězdný čas - RA objektu. Hodinový úhel je úhel mezi místním poledníkem a deklinační kružnicí objektu (při průchodu meridiánem je jeho hod. ú. roven 0).
Tak to rozhodně ne, rovníkové souřadnice pro ekvinokcium 2000 a dnešní se liší o pár úhlových sekund. RA má jeden objekt stejné ať ho pozoruješ večer o půlnoci nebo nad ránem (pokud je např. cirkumpolární). Jediné co se mění, je jeho hodinový úhel. Hodinový úhel=hvězdný čas - RA objektu. Hodinový úhel je úhel mezi místním poledníkem a deklinační kružnicí objektu (při průchodu meridiánem je jeho hod. ú. roven 0).
No, ale on se ptá na udaj v atlasu a ten je stejný i když na obloze se hvězdy posouvají samozřejmě.
Použil asi Cartes du Ciel- má tam v "cartesi" a tam to ukazuje souřadnice k ekvinokciu okamžiku pozorování:
údaje z CDC
Běžné jméno: Dubhe
Souřadnice: Apparent
Apparent RA: 11h04m21.632s DE:+61°41'37.22"
Mean of the date RA: 11h04m22.628s DE:+61°41'35.34"
Astrometric J2000 RA: 11h03m43.520s DE:+61°45'02.27"
Ekliptika L: +135°20'40" B:+49°40'48"
Galaktické L: +142°50'58" B:+51°00'32"
Ale RA toho objektu uvedené v atlase s J2000 je prakticky nezměněné.
údaje z CDC
Běžné jméno: Dubhe
Souřadnice: Apparent
Apparent RA: 11h04m21.632s DE:+61°41'37.22"
Mean of the date RA: 11h04m22.628s DE:+61°41'35.34"
Astrometric J2000 RA: 11h03m43.520s DE:+61°45'02.27"
Ekliptika L: +135°20'40" B:+49°40'48"
Galaktické L: +142°50'58" B:+51°00'32"
Ale RA toho objektu uvedené v atlase s J2000 je prakticky nezměněné.
No, to jsem měl právě na mysli a tazatel asi taky. Nešlo mu podle mě do hlavy, že se mu v programu hvězdy vůčí souřadnicím nezmění se změnou času. Jestli jsem to teda dobře pochopil.
Na ty stupnice sa uplně vykašli, stejně jsou nepřesné. Pozoruj tak, že si najdeš blízkou hvězdu a od ní k hledanému objektu doskákej- nejlíp sa hledají objekty, které mají velice blízkou jednu ze souřadnic souřadnici hvězdy od které se odrážíš- pak stačí otáčet kolem jedné osy a máš to najíté hned
Pochopils to dobře, ale já tebe napřed ne
, už mě to docvaklo soráč