Nákup velkého dobsona

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
capcar

Nákup velkého dobsona

Příspěvek od capcar »

jasne, hned som tam volal. Ten pan z astronyxu sa mi hned ospravedlnil, ze zabudli poslat zrkadlo Nie je to inac divne ze je zrkadlo v osobitnej krabici? ja som lsi myslel ze bude uz namontovane v dobsone......
sky-watcher 300 plnotubus, paracorr, uhc lumicon, panoptic 24, nagler 13, Explore Scientific 6,7 a 4,7 a kolimator...plossl hnusne setaky....
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Nákup velkého dobsona

Příspěvek od Psion »

Zřejmě opravdu "profíci", v životě jsem neslyšel o zrcadle zvlášť v této typové řadě.
stana

Nákup velkého dobsona

Příspěvek od stana »

jasne, hned som tam volal. Ten pan z astronyxu sa mi hned ospravedlnil, ze zabudli poslat zrkadlo Nie je to inac divne ze je zrkadlo v osobitnej krabici? ja som lsi myslel ze bude uz namontovane v dobsone......Ne-e. Už je to trochu větší "krám" a při cestě přes půl světa by to to zrcadlo v tubusu asi nepřežilo bez úhony. Tákže 12 palec = tři krabice.. ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
capcar

Nákup velkého dobsona

Příspěvek od capcar »

Prersne to mi povedali. Dakedy to boli len dve krabice ale ze teraz uz davaju koli bezpecnosti radsej tri. No a v Astronyxe videli dve krabice a sup ich do ups dodavky.... Preto sa pomylili, tie krabice stale boli dve a teraz su uz tri.....
sky-watcher 300 plnotubus, paracorr, uhc lumicon, panoptic 24, nagler 13, Explore Scientific 6,7 a 4,7 a kolimator...plossl hnusne setaky....
capcar

Nákup velkého dobsona

Příspěvek od capcar »

No tak som sa konecne dostal k prvej noci s mojim novym 12" skywatcherom. Bolo to neskutocne krasne, po prvy krat som videl na vlastne oci jupiter a jeho 4 mesiace - parada (po hodine sa mi zatiahlo nebo a prisla hmla tak som to musel pobalit)
Najprv som skusal pohlad na jupik cez dva setove okulare super plossl 10,25, a potom som nasadil panoptic 24, po pohlade do toho pan 24 som mal pocit, ze tie ostatne dva okulare patria rovno do kosa, neda sa to ani porovnat, kvalita televue je podla mna mnohonasobne vyssia. Asi po 20 minutach som nasadil paracorr+pan 24 a este sa to viditelne zlepsilo, zmizla koma a zdalo sa mi vsetko o trosku vacsie a ostrejsie. Chcel som na jupik pouzit vacsie zvecsenie a tak som panoptic vymenil za super plossl 10 a nastal problem - paracorr + sp 10 - neslo mi to vobec zaostrit. Videl som len jeden velky rozmazany flak. Cim som stahoval crayford focuser nizssie tym sa mi ten flak zmensoval, ale ked uz bol focuser stiahnuty uplne dole na maximum, stale nebolo vidiet nic len ten velmi rozmazany objekt. A aj s tym pan 24+paracorr sa mi podari dobre zaostrit az ked je ten focuser az uplne dole.

Nie je nieco zle? Neviete prosim v com by mohol byt problem?
MilAN
Věk: 76

Nákup velkého dobsona

Příspěvek od MilAN »

Problém je v tom, že konstrukce dalekohledu nepočítá s použitím Paracorru, který vyžaduje zasunutí o cca 18 mm oproti normálnímu zaostření. Většinou postačí vysunout primární zrcadlo blíže k sekundáru pomocí justovacích šroubů.. Pokud ne, lze potom tyto šrouby nahradit delšími.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Lukemon
Věk: 45

Nákup velkého dobsona

Příspěvek od Lukemon »

to Capcar:

Já to vyřešil tak že "mezikus" našroubovaný na tubusku výtahu jsem si nechal vysoustružit (vnitřek mezikusu) aby Paracorr šel celý zasunout.
Obraz přes Paracorr se zdá být větší, protože prodlužuje ohnisko o 1,15x.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
MilAN
Věk: 76

Nákup velkého dobsona

Příspěvek od MilAN »

Ano, to je u některých okulárových výtahů také možné řešení. To, že je 2" okulárový výtah jen těsně neprůchozí pro 2" příslušenství, to je naprostá, několik let trvající "genialita" výrobce.
U některých tzv. 2" výtahů to však takhle řešit nejde.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
capcar

Nákup velkého dobsona

Příspěvek od capcar »

Mali ste na mysli toto:(preve som to nasiel niekde na fore)
....A zvlášť nepochopitelnější je to, že spojovací kroužek má menší vnitřní průměr než 2", takže není průchozí např. pro Paracorr.To naštěstí lze na soustruhu projet, i když do závitu nezbývá mnoho "masa".

To by problem nebol - sused robi na sustruhu. Nestacilo by s toho spojovacieho kruzku proste zobrat trosku z bruskou? Milimeter by som s toho dole dal (s toleranciou +/- 0,3 mm) Foter robi 25 rokov strojara, mame doma malu firmu a brusky mame v rukach denne takze by to mohlo byt v pohode....

Lukemon

Nákup velkého dobsona

Příspěvek od Lukemon »

Jo jo, u mého Sky Watchera to naštěstí šlo, je tam rezerva, takže je tam ještě dost materiálu aby to celé opět drželo pohromadě.
Ještě mě napadá další řešení, koupit nový výtah s patřičnými rozměry  :).

Tak to máš vyhráno,pekně to změř a dej to tatíkovy do soustruhu.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
capcar

Nákup velkého dobsona

Příspěvek od capcar »

No tak sme to zmerali: Paracorr - 50,75mm, Kruzok - 50,15mm. Takze s toho kruzku musi ist 0,6 az 0,65mm dole a malo by to byt v pohode. Bruskou to nepojde, aj ked mame velmi presne frezovacie zariadenie kde sa to da upnut a lestiacim kotucom vybrusit - ale radsej to neriskujem....Musi to ist na ten sustruh.....

A myslite si ze sa mi polati si ponechat tie super plossl 10,25 okulare? Rozmyslam ze ich predam, dolozim prachy a kupim dajaky televue 11/13. Neviete za kolko by som ich mohol tu na fore predat? Su uplne nove - kazdy bol pouzity vcera asi dvakrat...
Lukemon

Nákup velkého dobsona

Příspěvek od Lukemon »

Těch setových okulárů je mnoho a většinou po koupi dobsonu se jich mnozí zbavují,nový stojí cca 600,-kč takže na nový nebo použitý Tele Vue to nebude.
capcar

Nákup velkého dobsona

Příspěvek od capcar »

no tak bol ten paracorr na sustruhu a vsetko sedi hladko, tak ako ma. Este tie mraky nech zmiznu a ta "sialena" susedka. Ma uz asi 70 rokov a nikdy pred domom nevypina svetlo lebo sa boji ze ju vykradnu Dym jej komina ide skoro stale rovno ponad moj dobson. Orezal som jej strom co mi uz isiel do okna a isla ma zato normalne zabit vidlami, takze lepsie uz to asi nebude. Skoda musim si najs niejake fajnove miestecko za domom, len sa mi nechce tolko vlacit ten plnotubus.

A inac co ked sa nahle z nicoho nic spusti dazd? Nemoze to poskodit optiku alebo nieco?
capcar

Nákup velkého dobsona

Příspěvek od capcar »

uuuuuups, to nebol paracorr ale ten kruzok do ktoreho sa zasuval.......
capcar

Nákup velkého dobsona

Příspěvek od capcar »

Este by som sa chcel spytat ako je to s temperaciou dalekohladu ked pozorujem len spoza okna v mojej izbe...Nevadi to ze ma zrkadlo izbovu teplotu a vonku je -5 stupnov? Nechcelo sa mi vlacit dobson von, tak som len otvoril okno, zatvoril radiator co je pri okne aby mi nesalalo teplo popred teleskop a isiel som pozorovat...Obraz bol dobry len ma zaujima ci nevadi ten velky teplotny rozdiel medzi teplotou v izbe a vonku??

Dakujem...
Odpovědět