SC mod WEB CAM - iba USB

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Peter AD

SC mod WEB CAM - iba USB

Příspěvek od Peter AD »

Dobrý deň.
Chcem sa spýtať či tento MOD pre webku niekto nerobil, ( nejaké skúsenosti )
alebo ja ako elektro "amatér" moc neviem posúdiť funkčnosť , nakoľko moja Google angličtina je dosť slabá a v elektrike sa iba rýpem, nie žeby som jej aj rozumel :)

tu na klik

mam doma jednu webku a chcel by som si ju modifikovať na dlhé expo bez použitia paral.kabla čiže iba na USB

druhá možnosť je čisto manuálne nastavenie napríklad potenciometrom/y alebo prepínačmi.
Celestron NexStar 8SE
ETX - 80 at
114 C-Nexstar- konvertovaný na dobsona :)
-
Celestron NexImage webcam
-
Super Plossl 26mm MC / E-lux 25mm Plossl / LS 10mm SWA 70gr / H12,5mm / Super plossl 9,7mm MC / Celestron 9mm
-
začiatky sú ťažké :)
Tramvajak

SC mod WEB CAM - iba USB

Příspěvek od Tramvajak »

Dobry den,

velmi zajimave reseni! Bez jakehokoliv dalsiho kabelu!
Ale predpoklada jiste pajeni smd soucastek a vytvoreni softwaru ktery bude hybat posuvnikem gain mikrofonu jak budete potrebovat.
Jelikoz nevlastnim mikropajku a na smd soucastky si zatim netroufam (moje pajeci dovednosti nejsou na visi), tak jsem zvolil klasickou modifikaci s tim ze uvnitr kamery je nainstalovan USB-RS232 prevodnik (koupeny v obchode uz hotovy) a ten ukoncuje dlouhe expozice. Prevodnik je pripojen pres druhy USB kabel.
Nevyhoda je v druhem USB kabelu,
vyhoda je v minimalnim pajeni na boardu kamery, prevodnik pracuje s K3CCD tools normalne stejne tak i s wxAstroCapture.
Modifikoval jsem tak sice SPC900NC, ale princip modifikace je stejny jako u vasi kamery. Preruseni dvou drah a nahrazeni jejich spojeni pomoci integrace, ktery je spina v "rytmu dlouhe expozice"
Modifikace dle http://home.zonnet.nl/m.m.j.meijer/D_I_Y/spc900nc.htm s tim ze nepouzivam LPT port, ale jiz zmineny prevodnik.
Chapu ze jsem vam tim asi mnoho nepomohl, ale je to taky reseni kdyz uz nemam na notebooku LPT ani COM port, ale jen USB.
Peter AD

SC mod WEB CAM - iba USB

Příspěvek od Peter AD »

no obecne sa na fóre tiká vykanie znie to tak divne.

ku téme,
on dal SMD pretože chcel to čo najmenšie a minimálny zásah do vzhľadu tuším( no moja eng :). Inak sa dá použiť aj klasické súčiastky.

každý overený návod pomôž.
je aspoň z čoho vyberať, a ovládanie hlasu sa dá spraviť aj IR remote control. cez diaľkové ovládanie..
takže program na posúvanie bežca nieje problém..

a ďakujem za ďalší návod. hodí sa..
Celestron NexStar 8SE
ETX - 80 at
-
-
Super Plossl 26mm MC / E-lux 25mm Plossl / LS 10mm SWA 70gr / H12,5mm / Super plossl 9,7mm MC / Celestron 9mm
-
Tramvajak

SC mod WEB CAM - iba USB

Příspěvek od Tramvajak »

Klidne tykat, nechtel jsem pripadne urazit :-)

Souhlasim s tim ze nove priudane soucastky nemusi byt v smd provedeni, ale tez na boardu autor premistuje jeden kondenzator na jinou pozici. No je to jen jedno pajeni, da se to zvladnout i bez mikropajky...chtel jsem jen rict ze se to da i bez toho.

Pravda je ze se da posuvnik zisku mikrofonu posouvat i pres dalkove ovladani (sam mam Girder), jen to budes muset delat manualne pri kazde expozici. V K3CCD si to proste nastavim na napr: 30s a kamera dela expozice jednu za druhou a ja jdu mezitim pocitat meteory :-)
Peter AD

SC mod WEB CAM - iba USB

Příspěvek od Peter AD »

hľadal som čo to rob cez paralelí, tak som sa dozvedel že reguluje alebo ovláda kameru, ale AKO? som nejako nepochopil..
Port snaď vie poslať log 1 a 0 tj je napätie nieje napätie,
Nie som elektrikár, ale rád by som zmodoval svoju kameru a nechcem okrem USB použiť nič viac, takže buď ovládať po USB alebo nejako externe niečim, len neviem ako...

čo vlastne robí pin 2 a 21
Nedá sa to nahradiť "potenciometrom, odporovým prepínacím polom, priamo prepínačom, alebo inak..

Celestron NexStar 8SE
ETX - 80 at
-
-
-
Tramvajak

SC mod WEB CAM - iba USB

Příspěvek od Tramvajak »

Zdravim,

nejak jsem neporozumel tvemu dotazu.

Jaky typ webkamery mas doma?

Napsal jsi : čo vlastne robí pin 2 a 21
Nedá sa to nahradiť "potenciometrom, odporovým prepínacím polom, priamo prepínačom, alebo inak..

Tim myslis piny 2 a 21 na boardu kamery?

Jestli jsem dobre pochopil modifikaci na kterou jsi uvedl link, tak:

kdyz je volume slider nahore tak pridany obvod 74HC423 vytvari obdelnikove pulzy a kamera jede v normalnim modu.

kdyz je volume slider dole, tak obvod 74HC423 nevytvari zadne pulzy a probiha LongExpo (dlouha expozice). Ta je ukoncena kdyz je volume slider opet vysunut nahoru. Tim je LE ukoncena a kamera posle do PC jeden frame na ktery se sbiralo svetlo celou tu dobu co byl volume slider dole.

Takze jestli jsem to dobre pochopil, tak by melo stacit nahradit tento obvod spinacem mezi pin 13 a pin 93. Pak by sli expozice zacinat a ukoncovat manualne.
Nevim to vsak urcite, jen lustim ten link. Abych to mohl rict urcite, tak bych to musel vyzkouset.
Tramvajak

SC mod WEB CAM - iba USB

Příspěvek od Tramvajak »

Zdar zase ja,

mej jsi na mysli pin 2 a pin 21 co jsou na LPT portu? No jestli ano, tak LPT stejne nechces pouzit a jine piny 2 a 21 jsem ve schematu nenasel.

V tomto odkaze
http://home.zonnet.nl/m.m.j.meijer/D_I_Y/spc900nc.htm

jsou piny 2 a 21 zminovane a slouzi k pripojeni elektronickeho spinace k LPT portu PC. Impulzy z LPT spinaji/rozpinaji el. spinac a ten spina/rozpina puvodni cestu signalu na boardu kamery.
Peter AD

SC mod WEB CAM - iba USB

Příspěvek od Peter AD »

no je pravda že som sa scestne vyjadril.

Mám kameru celestron NEXIMAGE je to očipovane sony čipom ako stara philipska ( tak som počul na nete )

Pin 2/21 LPT starý SC1 mod

úpravu som zatiaľ nerobil, nakoľko tuto kameru robilo pár ludi ale len na LPT
Preto sa vzhľadom na moje vedomosti a schopnosti, a hlavne len jeden pokus uchyľujem k overenej úprave z použitím LPT portu.

no a teraz ku problémom.
Môj netbuk nemá lpt, má len 2 usb a z použitím niekoľkých ext rozbočovačov niektoré rozhrania Niečo -> USB nepracujú
preto som chel vedieť čo vlastne robia tie dva piny z paralelka. a či to je možné upraviť čisto na manualne nastavenie či už časovačom, potenciometrom alebo nejako inak.

takže ako by bolo možné symulovať LPT piny 2/21 pre kameru bez použitia PC  ;D

http://fdiazhome.tzo.com/Astronomy/Neximage-Mod/
Celestron NexStar 8SE
ETX - 80 at
-
-
-
Tramvajak

SC mod WEB CAM - iba USB

Příspěvek od Tramvajak »

V tomhle odkaze

http://fdiazhome.tzo.com/Astronomy/Neximage-Mod/

autor resi stejny problem a vyresil ho prevodnikem USB/RS232 (USB/COM port). Mam to udelane stejne a funguje to. Co konkretne piny posilaji to jiste nevim, ale domnivam ze se pouze zprostredkovane spinaji "puvodni obvod" na desce kamery. Podle me by to slo nahradit jednoduchym spinacem, ale jak jsem psal vise urcite to nevim. Snad se k tomu vyjadri jeste nekdo.

Delal nekdo tuhle modifikaci?
Peter AD

SC mod WEB CAM - iba USB

Příspěvek od Peter AD »

no to je práve problém.

mam na 1usb kameru
na2 tento prevodník kvôli montáži
ďalšie usb už robí problémy
Celestron NexStar 8SE
ETX - 80 at
-
-
-
Tramvajak

SC mod WEB CAM - iba USB

Příspěvek od Tramvajak »

hm...ja mel donedavna notebook se 4 USB porty, ale notebook se porouchal a tak planuji koupit nejaky netbook. No ten bude mit jen 3 USB a asi me ceka stejny problem jako tebe. Zaroven uvazuji o USB hubu a hledam na netu zkusenosti s temito rozbocovaci a zatim mi z toho vychazi ze ne vsechny rozbocovace jsou "plne" funkcni pro astro ucely.

Kdyz jsem si nebyl jisty zdali muj USB/RS232 prevodnik funguje, tak jsem meril napeti na pinu RTS oproti zemi a kdyz se tam stridali hodnoty, tak jsem to vzal jako funkcni.

Skusil bych pripojit prevodnik primo do netbooku a promeřit voltmetrem napeti mezi RTS a GND a taky mezi DTR a GND. Pak bych zapnul nejaky software co s tim umi pracovat (K3CCD, wxAstroCapture, nebo jakykoliv soft co umi posilat data na COM port), zmenil hodnoty na pinech a znova je promeril na prevodniku. Budou li se menit hodnoty tak to funguje, kdyz ne tak to nefunguje.

Co mas za typ prevodniku USB/RS232?
Jaky mas USB hub?
Peter AD

SC mod WEB CAM - iba USB

Příspěvek od Peter AD »

usb Hub mam nejaký no name, na nom je aj posilňovač napätia.
Všetko ide ,niekedy zblbne ,ale to je viac menej chyba XP-čka...
Ku nemu som si spravil krátky kábel nech nemám straty.

USB/rs232 mam najlacnejší a tuším hama.
Tam ale je problém z tým že keď dám obidva a mam špeciálny driver zapnutý tak naraz nedokážu isť.
on funguje, ale padá to alebo sa sekne keď su dva..

Ten driver sa v XP chova ako v W98 zo všetkým všudy.
Keď ho nemám XP hadže com 15 a viac čo má zas kopa softou problémy.
týmto viem vynútiť akékoľvek číslo portu preto ho používam...

no a ak budeš kupovať mini notebook tak bacha ( niektoré majú slabučké napätie na USB rádovo max 500ma/2 a pri záťaži zvykne komplet službu HUB reštartovať, padnú periférie a treba odpojiť a pripojiť všetko.. Niekedy dokonca treba odinštalovať dané zariadenie ( čo sa my hlavne stavalo pri kamere  potom som jej spravil extra zdroj ktorým som hu kŕmil... )

stávalo sa mi to na ACERE ( aj keď som ho mal rád musel som ho vymeniť )
Celestron NexStar 8SE
ETX - 80 at
-
-
-
Odpovědět