dotaz na pozorování s EQ

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Fidzi

dotaz na pozorování s EQ

Příspěvek od Fidzi »

Zdravím. (V návodu jsem se dočetl, že je třeba nastavit stativ na sever a nastavit správnou zeměpisnou šířku. Výsledkem bude Polárka.) To je mi všechno jasné a píšu to jen pro upřesnění ;D

Mám totiž potíže s tím, že když to takhle nastavim a chci třeba pozorovat měsíc (pro začátek, nebo na konec ;)), tak musim s DE a RE osou manipulovat takovým stylem, že dosáhnu sice Měsíce, ale okulár je naklopen nikoliv v předchozí 'dobré' poloze, ale v poloze cca kolmé k podložce- takže musim stoupnout na špičky a navíc madýlka (dvou os) jsou pak trochu v 'nešikovné' poloze.

Řešil jsem to zatím jen tím, že jsem otočil stativ na Měsíc a změnil náklon zeměpisné šířky(přes šroub), ale asi je to způsob velmi 'noobský'.
Jaký způsob posouvání na EQ je tedy ten nejlepší?
díky :P
dalekohled: Newton 150/750 na EQ 3-2

příslušenství:  Hyperion 13mm, Plössl 6mm, Super 25mm, barlow 2x, sluneční filtr, měsíční filtr, UHC filtr

triedr: Nikon Action VII 8x40 CF
michal.b

dotaz na pozorování s EQ

Příspěvek od michal.b »

Gratuluju, prave si narazil na jednu z nevyhod EQ montaze pro vizualni pouziti. Resi se to tak, ze si pootocis tubus v objimkach ktere ho drzi tak, aby se dostal okular do prijatelne polohy. Montaz musi zustat ustavena na sever (jinak uplne ztraci smysl).
caribic10

dotaz na pozorování s EQ

Příspěvek od caribic10 »

Přesně tak, tento problém velice zdržuje při pozorování. Pokud se chceš věnovat pozorování nějakou delší dobu, udělej si plán, co by jsi chtěl pozorovat a systematicky postupuj po obloze jeden objekt za druhým. Jinak strávíš většinu času tím, že budeš otáčet tubus v objímkách...  ;)
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

dotaz na pozorování s EQ

Příspěvek od biker.fm »

Nebo je taky resenim si poridit rotate ring a do nich dat newtona. Jednou dobou jsem to pouzival a je to o hodne pohodlnejsi s otacenim tubusu.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Tulen
Věk: 55

dotaz na pozorování s EQ

Příspěvek od Tulen »

a může mi někdo vysvětlit, proč není montáž při přesunu od jednoho objektu k druhému schopná přejet přes meridián přímo a musí to brát přes pól a tím mi překlopí dalekohled, takže okulár předtím mířící nahoru nyní kouká k zemi, i když jsem přejel jen z jednoho kouta Střelce do druhého? :-)
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

dotaz na pozorování s EQ

Příspěvek od MMys »

Tohle dělá funkce meridian-flip, asi záleží na konkrétní montáži. U některých to jde třeba i vypnout. Prozkoumej tu svoji, nebo ti snad někdo, kdo vlastní SkyScan, odpoví.

Také to lze řešit tak, že necháš okulár koukat do boku, pak je jedno jesli je dalekohled východně nebo západně od montáže.

Každopádně je newton na EQ montáži na pozorování každou chvíli boj s polohou okuláru.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tulen
Věk: 55

dotaz na pozorování s EQ

Příspěvek od Tulen »

MMys: díky za odpověď! Já mám katadioptr s lištou, okulár mám napevno v jedné poloze, buďto zboku nebo zezadu...takže v případě nouze - dalekohled mířící do Střelce a okulár kolmo k zemi - ho jenom přendám dozadu. Na SkyScanu se mi nechce nic přestavovat, když to funguje dobře :-)
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
MP

dotaz na pozorování s EQ

Příspěvek od MP »

Nevim, jak novejsi verze SkyScanu, ale moje pri pohybu pomoci ovladace nezastavuje ani nepreklapi montaz, ovsem pri najizdeni na objekt z databaze to dela vzdycky, i kdyz je nove hledany objekt hned vedle predchoziho, jen tesne za meridianem.

Prave obcasne brouzdani Strelcem mne primnelo zapomenout, ze ta montaz ma nejake Go-To.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět