Dovolená s rodinou (dětmi) a dalekohledem

Vaše tipy na místa s dobrým výhledem a především tmavou oblohou.
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Dovolená s rodinou (dětmi) a dalekohledem

#1

Příspěvek od Vabra »

Ahoj,

pri intenzivnejsim provozovani sveho astrofoto konicku jsem pomalu v poslednich letech zacal planovat i klasicke rodinne dovolene s ohledem na termin Mesicniho novu ci pripadne kvality mistni oblohy.

Lonsky rok Lignano v severni Italii se z tohoto pohledu moc nezdaril - jasno bylo dostatek noci, ale ani opakovany vyjezd 150km do podhuri Italskych alp cca 1000m n.m. (okoli Tolmezza) mi chut nespravil - Severni Italie je i v letni sezone (srpen) velmi svetlene znecistena... >:(

Opacnym extremem je letosni Chorvatska Korcula, kde bylo z 12 stravenych noci mozno fotografovat vsech 12 (a ja jich vyuzil 9) a povetsinou za podminek v CR nedostupnych (vice viz podrobnejsi report v nasledujicim prispevku). Jedinym omezenim byla moje schopnost v noci nespat a zaroven pres den fungovat jako otec peticlenne rodiny ;)

Toto tema tedy zakladam s umyslem umoznit vymenu tipu na dovolenou vhodnou pro rodinu s detmi (more, plaze, reky, hory, pamatky...), kde se da cekat v zadanem terminu prevazne jasna nocni obloha a kde je v dostatecnem dosahu vhodne pozorovaci stanoviste s rozumnym pristupem, vyhledem a minimalnim svetelnym znecistenim.

Neni nikde napsano ze musi jit o dovolenou zahranicni, ale predpokladam ze primarne pujde o dovolenou s vlastni "auto" dopravou, protoze si nedovedu moc predstavit, kolik by bylo mozno prepravit astrotechniky na rodinnou dovolenou "letecky". Zaroven predpokladam ze bude nutno prekonat minimalne par kilometru od pobytoveho strediska/hotelu/apartmanu a pronajem auta by to cele zdrazoval.

Pridam svuj aktualni "ulovek" a tesim se diskusi a dalsi vhodne tipy!
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Dovolena s rodinou (detmi) a dalekohledem

#2

Příspěvek od Vabra »

Po lonskem neuspechu v severni Italii a obracene velkem uspechu prodlouzeneho vikendoveho Lapani hvezd ve vnitrozemi Chorvatska, jsem letos rodinu vmanipuloval do rodinne dovolene na Chorvatske Korcule - stredisko Lumbarda (Loc: 42°55'19.585"N, 17°10'36.899"E).

Termin byl vhodne zvolen okolo cervencoveho novu (2.-16.7.) a lokalita temer na 100% splnila obe ocakavani: jak rodinna to astronomicka.

Strucny rating (100% je maximum):

Rodinna dovolena:
 Dostupnost autem z CR:            50% (15 hodin ciste jizdy +20min trajekt)
 Plaze, more (vhodne pro deti): 100% (pekne piscite plaze)
 Vodni atrakce a sporty: 30% (vylety lodi, pujcovna serfu,...)
 Pamatky, zajimavosti priroda:    60% (6km Korcula, 120km Dubrovnik)
 Restaurace, obchody, diskoteky: 40% (asi 15 resturaci, supermarket ve stredisku, posta)

Astronomicka dovolena (okoli Pupnat Loc: 42°55'19.585"N, 17°10'36.899"E):
 Pocet jasnych noci v danem terminu: 100%
 Svetene znecisteni                            90% (Pouze SZ-S-SV)
 Delka astronomicke noci                   200% (oproti CR zacatkem cervence)
 Ostatni kvalitaty oblohy   80% (cerstvy vitr vetsinu noci, v druhe puli noci jemny opar)
Spickova mereni SQM-L (mimo MD):   21,55-21,60 (tri noci okolo pulnoci)
Typicka mereni SQM-L (kazdou noc):  21,40

Souhrn:

Vynikajici lokace pro kombinovanou rodinnou a astronomickou dovolenou, behem niz jsem nafotil pres 40 hodin expozic. Nejvetsim limitem pro mne bylo schopnost provozovat obe dovolene najednou (v noci fotit a vedne se venovat detem a rodine) a pak take limitovana vybava Astrotrac TT320, 2xDSLR, a nejaka sklicka.
I rodina (manzelka a 6+3+1 let stare deti) se zda byti velmi spokojena.

Nevhodna by mohla byt tata lokace pro rodiny se starsimi detmi, ktere budou mit trochu jine zajmy (v Lumbarde neni moc vodnich atrakci, diskotek,...)...


Az to zpracuji prasknu sem i nejake snimky...
 
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5574
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Dovolena s rodinou (detmi) a dalekohledem

#3

Příspěvek od Karell »

Pavle pěkný, užitečný report, manželka i " děti " souhlasí, jen mně řekni, jeli jste na blind nebo jste si to zařídili tady?
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Dovolena s rodinou (detmi) a dalekohledem

#4

Příspěvek od Vabra »

Asi by se dalo jet i na blind (hned za trajektem pobihalo nekolik lidi s letacky - "free apartments"), ale chteli jsme mit jistotu more s pisecnou plazi do 5 minut pesky od apartmanu a to je v Chorvatsku dost vzacne...

Takze jsem apartman objednaval predem na Chorvatskych strankach po ujisteni ze je pekna plaz v pozadovanem dosahu.

Konkretne jsme byli zde:
http://www.korcula.net/firme/private/lu ... /curac.htm a s ubytovanim maximalni spokojenost (letosni srpen uz maji ale plny). Jedinou vadou na krase byla blizkost Lumbardskeho kostela a jeho vyzvaneni, ktere nas rusilo ve dne i v noci...
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5616
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Dovolena s rodinou (detmi) a dalekohledem

#5

Příspěvek od Konihlav »

Tak ja bych sem tez strucne prispel, nebot i letos jsem planoval mini dovolenou s ohledem na nutnost "jet k mori". Jelikoz jsem mel jen tyden a vikend, zvitezilo pro me ne prilis oblibene Chorvatsko (nerad patrim do skupiny typickeho Cecha - Oktavia Combi (stribrna, turbodehet) nalozena pastikama az po strop a hura k Jadranu ;-)). Duvody byly proste - je to blizko a pobrezi je alespon trochu zajimave, narozdil od osklive italske strany Jadranu.

Takze ubytovani jsem nahodou nasel zde:
http://www.angelfire.com/va3/villa_ana-marija/

je to v oblasti mestecka Karlobag.

No a na nocni foceni (spis pozorovani) jsem jezdil sem:
http://www.skyquality.com/lokalita?id=R ... tsko&dgb=1

Bydleni: 100% super, 4 hvezdicky, 15 eur na osobu/den, k mori cca 20 kroku voda cista (prekvapive fakt jo) az do hloubky 10ti metru.

Pozorovani: do vysky cca 982 m.n.m. lze dojet za 25-30 minut a je to presne 21km. Vede tam asfaltka, takze i my s nizkym podvozkem ladenym natvrdo mame sanci projet.

Vylety: Paklenica NP, Jablonac, sev. Velebit, Plitvice (necele 2 hod jizdy tam, 2 zpet, 4-5 tam = celodenni vylet).

SZ: od Zadaru pomerne znacne, oblacnost promenliva, vitr velmi silny...
Uživatelský avatar
Keramx
Příspěvky: 125
Registrován: 12. 04. 2005, 13:37

Dovolena s rodinou (detmi) a dalekohledem

#6

Příspěvek od Keramx »

Já jezdím do Chorvatska na charterové plachetnice, mám chorvatské i české papíry na loď, takže Chorvatské ostrovy znám docela dobře. Byl jsem tam už cca 30x a z toho tak v půlce případů na dva týdny. Beru si sebou i malý dalekohled. Jezdíme mezi Zadarem a Cavtatem. Istrie mě moc neláká. Co bych mohl doporučit:
http://www.chorvatsko.cz/stdalos/stdalos.html
1. Po cestě tam se stavíme v penzionu Vuglec Breg a přespíme tam. Je to v Krapině. http://www.vuglec-breg.hr/eng/index.asp. Je tam hodně temná obloha, skoro škoda vybalovat dalekohled, protože jen okem je vidět tolik, že se člověk nemůže nabažit..

Čím dále od pevniny, tím pochopitelně lepší světelné podmínky. Noční plavba na otevřeném moři poskytuje opravdu nádherný výhled, ale houpe to, takže maximálně s triedrem a stejně se dělá špatně.
Z ostrovů bych asi pro rodinu mohl doporučit:
1. Vis, je tam dost zábavy pro rodinu i temných míst pro pozorování. Ostatně myslím, že pan Zahajský tam pořádal nějaké astro zájezdy. Jsou tam dvě centra Vis a Komiža. Komiža je hezčí a je na konci ostrova směrem do moře takže tma je tam dokonalá http://www.panoramio.com/photo/9661338, Vis asi poskytuje větší zázemí jako půjčovny aut a skůtrů, jezdí tam trajekt a je to směrem k pobřeží, takže nějaké světlo z pevniny a Hvaru tam je...  U obou míst nebude problém vylézt na nejbližší kopec a sledovat oblohu. Nad Visem je třeba zbytek nějakého hradu http://www.panoramio.com/photo/155159. Tak půl hodiny pěšky z města. Pokud bude auto tak zajet na vrchol ostrova a tam bude tma úplná.
2. Lastovo je asi nejvzdálenější ostrov a je tam nejtemnější obloha ale rodina se tam asi bude nudit. Rekreačním centrem je tam Pasadur, jsou tam vedle hotelu i nějaké penziony a opuštěné vojenské stavby a působí to i uprostřed sezóny hodně opuštěným dojmem.http://www.panoramio.com/photo/11774860
3. Korčula už je blíž k pevnině a je tam víc světla ale zase je tam nejvíc zábavy pro rodinu, stojí za to vidět Korčulu, Lumbardu, Blato, možná i Vela Luku. Je tam bohatý kavárenský život. Skvělé vinárny. Nad městem korčula je taková věž, byla otevřená dělal jsem tam fotky. tam by se pozorovat určitě dalo. http://www.panoramio.com/photo/6915114
takhle vypadá výhled z té věže. http://www.panoramio.com/photo/498465
Lumbarda má zase nádherné písčité pláže a není tam zase tolik lidí.
4. Pak jsou ty jižní ostrovy k Dubrovníku, Mljet, Šipan, Lopud, taky to tam není se světlem špatné, ale moc zábavy pro rodinu tam není. I když Šipan a Lopud ještě nějaký ruch poskytují, Mljet nic a jsou tam vosy.
5. Drvenik je takový rybářský ostrůvek u Rogoznice, mám to tam rád, není to moc turistické a člověk tak vidí jak tam lidi žijou, je tam pohoda a klid a vlídná atmosféra. Tma je tam také, ale asi moc zábavy pro rodinu nebude.
6. Ostrovy před Vodicí a Šibenikem - tam je obloha z pobřeší dost osvícená. I na Kaprije je ještě světlo z pobřeží. Na Žirje jsou sice podmínky dobré ale nevím tam o žádném rekreačním centru.
7. Hvar. Je to jedna z nejdražších destinací spolu s Korčulou, město Hvar je hezké ale tmy si tam asi neužijete, na druhé strně ostrova Stari grad a Jelsa, celkem hezká města ale nuda a opravdu pěkná je Vrboska ale být tam celou dovolenou taky asi nepotěší. A světlo z pobřeží tam bude.
Také platí, že čím dál od pobřeží, tím je čistší voda. Třeba na Sušacu (ostrov mezi Lastovem a Visem) jsme viděli kotvu v hloubce 25m. U pobřeží před Zadarem je občas voda jako mlíko. takže rodině lze vysvětlit, že jde o tu čistou vodu a děti přece nenecháte koupat v té špíně u pobřeží.  :)

Nebo ideální varianta udělat si papíry v chorvatsku na jachtu a vzít rodinu na loď a každý večer pozorovat jinde   :)
Uživatelský avatar
PetrV
Příspěvky: 765
Registrován: 12. 09. 2008, 14:35
Bydliště: Praha

Dovolena s rodinou (detmi) a dalekohledem

#7

Příspěvek od PetrV »

To Vabra:
Ahoj Pavle,
odkud jsi fotil? - šlo to v blízkosti apartmánů nebo bylo potřeba někam za obec?

PetrV
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Dovolena s rodinou (detmi) a dalekohledem

#8

Příspěvek od Vabra »

odkud jsi fotil? - šlo to v blízkosti apartmánů nebo bylo potřeba někam za obec?Jezdil jsem cca 20km do hor 500n.m. dale od mesta...
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Dovolena s rodinou (detmi) a dalekohledem

#9

Příspěvek od Vabra »

Nejak nam to tady usnulo, to nikdo nejezdi na rodinou dovolenou s dalekohledem ci fotoaparatem?

Letos se chystame s rodinou letecky na Kretu. Bohuzel je hotel na SV pobrezi (Stalida/Malia), ktere je turismem a svetelnym znecistenim na tom z ostrova asi nejhure (ale proti Stredni evrope by to melo byt porad ok).

Nicmene uz se rysuje moznost zapujceni maleho auta na celou dobu pobytu a tak krome nejakych tech rodinnych vyletu urcite zajedu i do hor v noci s Astrotracem.

Nema nekdo nejaky zajimavy tip na vhodnou astrofoto lokalitu?

Zatim to vypada na nahorni plosinu Oropedio Lasithiou a kostel nad obci Tzermiado. Pokud jsem to dobre pochopil z map, mela by tam vest sjizdna cesta do cca 1000m n.m. s vyhledem pres nahorni plosinu k jihu (bohuzel ohranicenem 2000m vysokymi horami cca 8km daleko, coz by mi mohlo krast cca 7 stupnu jizni oblohy)
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
jozopovazan
Příspěvky: 247
Registrován: 05. 03. 2008, 21:52

Dovolena s rodinou (detmi) a dalekohledem

#10

Příspěvek od jozopovazan »

Chorvatsko mam trochu pobehane,
ked boli deti male a nechcel som sa trepat dole tak som jazdil na Krk,
predsa je to len z BA najblizsie (dlhsie by som uz nevydrzal to pocuvat pistanie :))
Krk - mesto Vrbnik - vino super, obloha trochu lepsia od Slavinu. - nic moc (mliecnu drahu vidiet volnym okom.)

Korcula bola super (byvali sme v Vela Luke - totalne neturisticke)
obloha super.

Ale uplna bomba je Brac. Vytrepal som sa tam na kopec Vidova Gora.
cca 900m nad morom, ide tam asfaltka. na parkovisku bola ozajstna tma.
nemeram, nefotim, len sa divam, oblohu hodnotim len podla porovnania tmy z chalupy pod Kohutkou,
toto bolo podobne, ale takmer na vsetky strany bolo vidiet horizont, na co som neni u nas v doline zvyknuty.
mam pocit ze som videl az do Talianska.
podobne je na tom aj Hvar, ale tam nieje kopec s asfaltkou.
ak hladate ubytovanie v Hr, mozem doporucit
www.adriatic.hr (z reklamy nemam nic, tak to dufam admin pochopi)

Jo! spal som na Valotke pod Mt.Blancom - Tak trochu som sa citil ako Stefanik, ale z oblohy som bol sklamany.
asi to zalezi na pocasi a na kondicii, bol tam taky cudny opar a na oblohu som nemal silu mysliet. Neviem si predstavit ist tam pozorovat s velkym dalekohladom.
10" dobson, 10x50, bresser R90
-karneades-
Příspěvky: 1770
Registrován: 28. 10. 2007, 15:49

Dovolena s rodinou (detmi) a dalekohledem

#11

Příspěvek od -karneades- »

na Krete jsem byl dvakrat a jeji obloha me docela zklamala, neustaly opar, svetelne znecisteni bylo ovsem minimalni, taky jsem mel pujceny vuz a projel par lokalit, v tech dvou kilacich jsem nebyl, tam to bude asi bez oparu
Uživatelský avatar
KDan
Příspěvky: 1469
Registrován: 15. 06. 2007, 16:40

Dovolena s rodinou (detmi) a dalekohledem

#12

Příspěvek od KDan »

Velmi vhodné a pozoruhodné místo jako stvořené pro astronomická pozorování a astrofotografii - a to zcela nekompromisbě i z hlediska genia loci - je kdekoliv v okolí kláštera Pustinja Blaca na ostrově Brač. Posledním představeným tohoto kláštera byl Nikola Miličević. Vystudoval astronomii na Vídeňské univerzitě u profesora Weisse. Miličević coby mnich měl v klášteře observatoř vybavenou Zeissovým refraktorem od roku 1926. Astronomií "nakazil" i valnou část obyvatel kláštera.

V oblasti astronomie byl poměrně proslulou osobností, zkoumal mimo jiné dvojhězdy. Celý klášter však je pozoruhodnou stavbou, velmi dobře zakomponovanou do srázovitého břehu ostrova a z hlediska astronomických pozorování je místo takřka ideální, úplně odstíněné od relativně blízkého hustě osídleného pobřeží. Je tam i hezké muzeum, z jehož exponátů lze snadno vytušit, že Nikola Miličević byl renesanční člověk.

S tímto vědomím má pohled na oblohu v tamní jen málo světelně znečištěné končině v sobě ještě cosi navíc...


Uživatelský avatar
jozopovazan
Příspěvky: 247
Registrován: 05. 03. 2008, 21:52

Dovolena s rodinou (detmi) a dalekohledem

#13

Příspěvek od jozopovazan »

Na tu Blacu sa odbocuje z cesty na Vidovu Goru.
ale je tam dost zla cesta a treba kus ist peso.

Isto to stoji za to aj cez den.
10" dobson, 10x50, bresser R90
Uživatelský avatar
dora
Příspěvky: 156
Registrován: 30. 09. 2007, 18:54

Dovolena s rodinou (detmi) a dalekohledem

#14

Příspěvek od dora »

ahoj, cca za mesic jedeme na 7 dni do alp - oblast okolo Ramsau, zna nekdo tuto oblast kam nejlepe zajet? Chci ssebou vzit astrotrac. diky za tipy
SW ED-80, WO Fluorostar 110, WO Megrez 72, Canon EOS 450D,40D, ASI 1600MM Pro mono, tr. 10x50, Fornax LighTrack, SW EQ6, Sigma 50/1.4, Canon 300/4L, Sigma 150/2.8 DG APO, Samyang 14/2.8
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Dovolena s rodinou (detmi) a dalekohledem

#15

Příspěvek od Vabra »

Tak mam dnes v noci zase jeden z extremnejsich astrofoto zazitku dovolene.

V ramci rodinne dovolene na Krete jsem se po ulozeni prcku vzdalil na jizni SZ nepostizenou cast ostrova. Z predchoziho denniho pruzkumu jsem mel vytipovano nekolik lokalit s rozumnym  vyhledem na jih (cim dale na jih tim lepsi obzor) dostupnych za cca 35, 45, 65 minut jizdy od hotelu. Na dvou blizsich jsem se cestou zastavil, ale vzdy mne odradil obrovsky vichr od severu (neumim to moc presne odhadnout, ale byl problem proti vetru jit, kdyz jsem se o nej oprel mel jsem pocit ze ze jsem nejmene 20stupnu od svislice) hadam tak 15 m/s s poryvy hodne nad 20m/s. >:(

A tak jsem se pustil dale k mori (myslel jsem si naivne, ze kdyz obetuji nadmorskou vysku vitr polevi), vyzkousel jsem i nekolik terennich nerovnosti a opustenych kapli jako vetrnych stitu, ale pozadavek na vyhled na severni pol 35stupnu nad obzorem, ty nejkvalitnejsi vetrne kryty bohuzel vyloucil...

No nebudu to natahovat, nakonec jsem po hodine a pul skoncil na vyhlidkove plosine nad utesem padajicim cca 300m dolu k mori smerem k jihu (takze jsem mel negativni jizni obzor).

Vichr sice neustal, ale prece jen to bylo alespon trochu chranene severnim svahem a misto trvaleho slo spise o ty poryvy. Chvili jsem premyslel, jestli za danych podminek ma vudec cenu vytahovat astrotrac, ale zkusenosti z Chilskeho sedla 4000m n.m. potvrzovaly, ze to smysl ma. Nastesti pro mne - nikoliv pro sum na fotkach - byl vcerejsi vitr alespon o 20st. teplejsi nez ten v sedle nad Copiapo.

Fiat Punto z pujcovny jsem postavil 3-4m od srazu tak, aby se v jeho zavetri dal postavit astrotrac a bylo okolo nej dost mista na manipulaci. Prece jen jsem se nehodlal nasledovat priklad Ikaruv. Pozdeji se ukazalo, ze prave toto postaveni bylo zdrojem velmi neprijemnych zazitku po zbytek noci.

Uplne bych zapomel na oblohu, ktera byla proste uzasna! Sice zdola, z urovne hladiny, svitila mala rybarska vesnicka nekolika desitkami lamp a na obzoru byly dva male majaky, ale tma byla velmi solidni (v oblasti hlavy Stira cca 30st nad obzorem ukazovalo SQM-L hodnoty okolo 21,50-60, pozdeji po 1-2 rano se obloha zhorsila nekam k 21,40). Stir i Strelec byli komplet a v oparu nad morem vykukovaly kousky Kentaura, Ary a dalsich jiznich souhvezdi. Mimochodem pouhyma ocima neslo rozeznat morsky obzor (jinak nez ze postupne zmizely hvezdy i Mlecna draha), kde presne je jsem zjistil az z nahledove fotky. Obrysy hor proti obloze rozeznat samozrejme byly celkem ostre. Kdo mne zna vi, ze nejsem zadny vizualista a tak, az je zpracuji, necham za sebe mluvit nejaky ten snimecek. Jedna nahledova fotka 15s, 14mm objektivem davala celkem slusny prehled toho, co muze videt neozbrojene oko, kdyz se adaptuje na tmu (pro me oko byl dosah fotky samozrejme vetsi, ale take jsem nikdy nevidel to co MaG nebo KaoS ocima).   ;)

No a ted k tomu silnemu zazitku. Po ustaveni montaze a rozbehnuti foceni jsem si oddychnul, ze to horsi mam za sebou a spokojene jsem zalezl do auta s tim, ze si na dve hodky zdrimnu, nez mne budik vzbudi, ze dobehlo ramenko astrotracu...
... takovy byl tedy plan...

Jiz za nekolik minut jsem vystresovane pobihal zase po skalni terase a hledal dostatecne velke kameny, kterymi jsem postupne plnil podlazku za prednimi sedadly vozu a jeho zavazadlovy prostor. V poryvech silneho vetru se nezatizeny vuz tak kolebal v tlumicich (klice v zapalovani mlatily o palubku), ze jsem paranoicky propadl pocitu, ze s pristi vetsi poryv auto stojici kolmo k nemu proste prevrati a po prekonani poslednich 4 metru shodi se skaly...(kde samozrejme nebyla zadna zabrana ci svodidlo).

Nevim kdo jste to zazil, a jak by podobna situace vypadala, ve dne a na rovine ci znamem terenu, ale ja jsem ani po naplneni kufru cca 100kg kamenu, ktere to kymaceni zretelne ztlumilo (a nebo jsem si na nej zvykl) stejne nebyl schopen strachy "zamhourit oci" ... :-[

Paradoxem je, ze relativne tezky, ale nizky dreveny stativ, masivni paralakticka kolebka a kratky objektiv (100mm) na astrotracu nemely ani v techto podminkach s vetrem prakticky zadny problem... takze tato sestava posunula svuj limit pouzitelnosti ve vetru o notny kus dale.

Navic se podarilo takove ustaveni, a krystal v AT kmital pri 18st spravne, takze se i pet fotek po 3 minutach dostalo do 2-3 pixelu mezi prvnim a poslednim (to vidim zatim jen z max. nahledu na LCD Canonu, takze to berte s rezervou a ja to potvrdim/vyvratim vecer az zpracuji nejake fotky).

PS: Ma s tim nekdo realnou zkusenost, pri jake rychlosti vetru hrozi prevraceni maleho auta velkosti Fiat Punto? Jaky vykyv v tlumicich uz je dostatecnym varovanim k opusteni vozidla, nebo jeho preparkovanim?
Nebo slysim travu rust a "strach ma velke oci"? :o

PS2: nejak tady na pomale a nespolehlive lince nemohu najit topic "zazitky z pozorovani", takze kdyby moderator rozhodl ze tento prispevek se hodi spise tam, ma muj plny souhlas k presunuti...
Pavel Vabrousek
Odpovědět