Pomoc s vyberem triedru
Pomoc s vyberem triedru
zdravim,
v oblasti astro jsem uplny zacatecnik.Po precteni mnoha zdejsich diskuzi jsem rozhodnut pro porizeni neakeho triedru pro nauceni se orientace na obloze.
Nevim vsak jaky typ je pro amaterske astro pozorovani vhodny.
taky do toho nechci investovat zbytecne moc penez,protoze by jsem casem rad poridil dobsoba 8-10".
Predbezne jsem uvazoval o BINOKULÁR/CEL #71137 UPCLOSE 10x50 viz
http://www.celestron.cz/dalekohledy/tri ... l?znacka=1
za nejakych 900kc.je to dobra volba ?
predem diky vsem za postrehy.
Dalekohled muze byt tezsi protoze mam k dispozici stativ
M.
v oblasti astro jsem uplny zacatecnik.Po precteni mnoha zdejsich diskuzi jsem rozhodnut pro porizeni neakeho triedru pro nauceni se orientace na obloze.
Nevim vsak jaky typ je pro amaterske astro pozorovani vhodny.
taky do toho nechci investovat zbytecne moc penez,protoze by jsem casem rad poridil dobsoba 8-10".
Predbezne jsem uvazoval o BINOKULÁR/CEL #71137 UPCLOSE 10x50 viz
http://www.celestron.cz/dalekohledy/tri ... l?znacka=1
za nejakych 900kc.je to dobra volba ?
predem diky vsem za postrehy.
Dalekohled muze byt tezsi protoze mam k dispozici stativ
M.
Sky Watcher Heritage 130/650 , TS HR Planetary 6+4mm , setove 10+25mm ,triedr 10x50
Pomoc s vyberem triedru
Vítej na AF. Ten triedr mám. Po optické stránce je dobrej. Do ruky je 10x50 asi maximum aby se dal ještě udržet bez velkého klepání obrazu. Stativ by byl lepší, ale tenhle triedr na stativ nemá možnost jak uchytit.
Škoda že nechceš 15x70 sice je velkej, ale hodně ukáže.
Škoda že nechceš 15x70 sice je velkej, ale hodně ukáže.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Pomoc s vyberem triedru
Ahoj, taky ho máme, dokonce jsem ho koupil o Vánocích v Datartu v akci za 590,- Neuděláš s ním chybu, na počáteční učení se orientaci na hvězdné obloze zcela postačí, je to na dlouhé a dlouhé hodiny pozorování. K tomu doporučím Karkoschkův atlas. A když budeš šetřit na dobsona, tak určitě na tu 10" verzi, ještě je dobře transportovatelná, skladná a ukazuje nádherně!
Pomoc s vyberem triedru
diky moc za info ! sem vdecnej za kazdou radu nebo vlastni zkusenost.
u toho 10x50 na Clestronu prave uvadeji moznost prichytit ke stativu.
Jinak do vetsiho bych klidne sel,ale to uz je otazka tech penez,ktery spis chci sypat do kasy pro dobsona
Jelikoz sem uplnej zlenac,tak mi slo hlavne o to zda triedr 10x50 na obloze uz neco zajimaveho ukaze,a jestli neco do 1000kc nebude totalni sunt.Jinak diky i za nazor co se tyka toho dobsona
u toho 10x50 na Clestronu prave uvadeji moznost prichytit ke stativu.
Jinak do vetsiho bych klidne sel,ale to uz je otazka tech penez,ktery spis chci sypat do kasy pro dobsona
Jelikoz sem uplnej zlenac,tak mi slo hlavne o to zda triedr 10x50 na obloze uz neco zajimaveho ukaze,a jestli neco do 1000kc nebude totalni sunt.Jinak diky i za nazor co se tyka toho dobsona
Sky Watcher Heritage 130/650 , TS HR Planetary 6+4mm , setove 10+25mm ,triedr 10x50
Pomoc s vyberem triedru
To MilanM: Tak jsem kouk na možnost uchycení ke stativu a skutečně to jde. Na střední konzoly je pod zátkou závit na stativ. Tak jen potřebuješ správný adaptér. Radči kovovej než z umělé hmoty.
Jinak triedr jsem porovnával s triedrem Bresser LE ( ten z Lídlu a jen ve dne) a po optické stránce se mě zdál lepší Celestron.
Jinak triedr jsem porovnával s triedrem Bresser LE ( ten z Lídlu a jen ve dne) a po optické stránce se mě zdál lepší Celestron.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Pomoc s vyberem triedru
diky,jsem rozhodnutej pro ten celestron 10x50.
Jeste jeden blbej dotaz - ma cenu se pokouset pozorovat nocni oblohu malym kapesnim triedrem 8x21 ? ukaze neco ?
diky
m
Jeste jeden blbej dotaz - ma cenu se pokouset pozorovat nocni oblohu malym kapesnim triedrem 8x21 ? ukaze neco ?
diky
m
Pomoc s vyberem triedru
ma cenu se pokouset pozorovat nocni oblohu malym kapesnim triedrem 8x21 ? ukaze neco ?
ja mám 12x25 Tesco kukátko a v najhoršom prípade to stačí - ako prehľad oblohy - ale netreba od toho čakať zázraky. :D
ja mám 12x25 Tesco kukátko a v najhoršom prípade to stačí - ako prehľad oblohy - ale netreba od toho čakať zázraky. :D
"kukátko" Celestron Firstscope 76/300 dobson ... nech je sranda
, refraktor 70/400 Celestron,
okulár: "setový" 20mm a 4mm (Firstscope) 20mm a 10mm OMNI, BAADER - HYPERION 8mm, 2x barlow OMNI, trieder - Bresser 10x50
okulár: "setový" 20mm a 4mm (Firstscope) 20mm a 10mm OMNI, BAADER - HYPERION 8mm, 2x barlow OMNI, trieder - Bresser 10x50
Pomoc s vyberem triedru
Dobrý večer. Nechci zakládat nové téma a tento nadpis se hodí pro můj dotaz:
Také chci koupit nějaký triedr, nějaký docela výkonný, ale zase ne nějakou těžkou "obludu". Nejvíc mě zaujaly dva:
TS 20x80 triplet
Vixen 1529 Ultima 9x63
Zajímalo by mě, který je pro astronomii a pro začátečníka vhodnější, tedy pokud se vůbec tyhle dva přístroje dají srovnávat. Jaké jsou mezi nima rozdíly, že ten menší Vixen stojí skoro 2x tolik co ten TS? Asi ten Vixen bude nějaká špičková značka, ale aby pak zdejší zkušenější astronomové neměli legraci, že zaplatím hodně peněz a uvidím mnohem méně než kdybych koupil ten větší a podstatně levnější... :) Klidně si nechám poradit i jiné triedry tak do 7000 Kč
Ivo
Také chci koupit nějaký triedr, nějaký docela výkonný, ale zase ne nějakou těžkou "obludu". Nejvíc mě zaujaly dva:
TS 20x80 triplet
Vixen 1529 Ultima 9x63
Zajímalo by mě, který je pro astronomii a pro začátečníka vhodnější, tedy pokud se vůbec tyhle dva přístroje dají srovnávat. Jaké jsou mezi nima rozdíly, že ten menší Vixen stojí skoro 2x tolik co ten TS? Asi ten Vixen bude nějaká špičková značka, ale aby pak zdejší zkušenější astronomové neměli legraci, že zaplatím hodně peněz a uvidím mnohem méně než kdybych koupil ten větší a podstatně levnější... :) Klidně si nechám poradit i jiné triedry tak do 7000 Kč
Ivo
Pomoc s vyberem triedru
Ahoj, jsem vlastník TS 25x100 a nemůžu si ho vynachválit 
Na temné obloze je to úchvatný lovec deep sky objektů, během chvíle pochytáš na jaře desítky galaxií a v létě zas mnoho mlhovin v mléčné dráze. Mlhoviny a galaxie jsou v něm mnohem výraznější než v dobsonech a co mě překvapilo, taková M51 byla oproti dobsonu 30cm sice menší, ale mnohem lípe vidět díky tomu že byla mnohem kontrastnější a do pozadí skutečně vypalovala.
Z těch níze bych ti tedy asi poradil spíše ten 20x80, ale to stejně už asi není do ruky a pak si myslím že je lepší ten 25x100, přecijen ukáže víc a lépe. Jen to chce nějaký, alespoň jednoduchý stativ s uchycením. Já používám dřevěnou geodetickou trojnožku z bazaru za 500 Kč (ano je kompatibilní na závit)
TS 20x80 triplet
Vixen 1529 Ultima 9x63
Ivo
Na temné obloze je to úchvatný lovec deep sky objektů, během chvíle pochytáš na jaře desítky galaxií a v létě zas mnoho mlhovin v mléčné dráze. Mlhoviny a galaxie jsou v něm mnohem výraznější než v dobsonech a co mě překvapilo, taková M51 byla oproti dobsonu 30cm sice menší, ale mnohem lípe vidět díky tomu že byla mnohem kontrastnější a do pozadí skutečně vypalovala.
Z těch níze bych ti tedy asi poradil spíše ten 20x80, ale to stejně už asi není do ruky a pak si myslím že je lepší ten 25x100, přecijen ukáže víc a lépe. Jen to chce nějaký, alespoň jednoduchý stativ s uchycením. Já používám dřevěnou geodetickou trojnožku z bazaru za 500 Kč (ano je kompatibilní na závit)
TS 20x80 triplet
Vixen 1529 Ultima 9x63
Ivo
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
Pomoc s vyberem triedru
Mlhoviny a galaxie jsou v něm mnohem výraznější než v dobsonech a co mě překvapilo, taková M51 byla oproti dobsonu 30cm sice menší, ale mnohem lípe vidět díky tomu že byla mnohem kontrastnější a do pozadí skutečně vypalovala.Tohle zní divně,to by si kdejaký začátečník mohl myslet,že na co kupovat velkého dobsona když je to vidět lépe v 25x100.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
- Honza Ebr (honza42)
Pomoc s vyberem triedru
Jakube, to si snad děláš legraci, ne? já ti dám do 300ky 45x zvětšení a povíme si, jak M51 vypaluje A neřikej, že ve 25x100 vidíš spirální ramena a zjasnění v nich ....
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Pomoc s vyberem triedru
Díky za radu! Budu tedy uvažovat i o tom velkém. Když je 2x draží a 2x těžší než TS 20x80 tak doufám, že je taky schopen ukázat 2x víc když se jím podívám na noční oblohu... 
Pomoc s vyberem triedru
Mám doma zrcadlový teleskop zn. Bushnell, ale i tak si myslím, že jsem pořád spíš začátečník. Je to jeden z nejlevnějších co se prodávaly před 10 lety a moc spokojen s ním nejsem. Už tak 3 roky jsem ho nevytáhl. Je k němu stativ, ale je možné že to je nějaký speciální stativ který k ničemu jinému nepasuje, nevím...
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Pomoc s vyberem triedru
[movedhere] Dalekohledy [move by] Martin Vyskocil.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Pomoc s vyberem triedru
Ahoj Orione 75.Jakožto vlastník toho 20x80 Tripletu od TS je jasné,co bych Ti doporučil,ale měj na paměti ještě jednu věc.Tou je kvalitní pevný stativ,který usnadní pozorování a je to alfa a omega spokojenosti s triedry.Doporučuji BDP stativ Astro Nature,stojí v supře bratru 3 tisíce,ale pokud ten triedr myslíš vážně,tak tě asi nemine.Protože v ruce větší triedr neudržíš a na nějakém třepátku to nemá smysl.To mi věř.Jinak super sestava,především na toulky mléčnou drahou,otevřenkami,velkými deep sky i planety se dají okukovat.No srovnávat to s dobsonem nejde,to je jiná liga,jiný kontinent...
Kouzlo je v přenosnosti,skladnosti a malém zvětšení,kde nalézt známé objekty je dílem okamžiku.
Kouzlo je v přenosnosti,skladnosti a malém zvětšení,kde nalézt známé objekty je dílem okamžiku.
Triedr TS 20x80Triplet na stativu BDP,Triedr 7x50 sovětský,Lídlák 70-700 deluxe na Astro3.