Problém s výberom dalekohladu
Zdravím.Potrebujem radu ohladom kupy noveho dalekohladu na vizualne pozorovanie planet a sem tam aj nejakych ds objektov.Problem mi robi rozhodovanie sa medzi tymito adeptami :Bresser Messier 127/1200,TS Elite 127,OMC 140,Skywatcher dobson flex-tube 305/1500 alebo ci riadne priplatit za 120tku ED od skyvočra.Neviem preco ale taha ma to k refraktorom aj ked ta 300vka ukaze urcite ovela viac ,ale mosi to byt riadny mastodont.Ak mate skusenosti s tymto astronaradim tak mi prosim poradte ,lebo som dost nerozhodny :'(.Za odpovede vopred dakujem.
Ty menší průměry objektivu potěší jen na pozorování planet,osobně bych bral dobsona,je univerzálnější kromě astrofota.
Pročti si zdejší forum pro začátečníky.
Ale jestli z tebe bude refraktorián tak každá rada zbytečná...
.
Pročti si zdejší forum pro začátečníky.
Ale jestli z tebe bude refraktorián tak každá rada zbytečná...
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Bubak: Vítej na AF. Musíš si dobře rozmyslet co chceš pozorovat. Já prošel jak refraktorem Zeiss AS 80/1200 tak Dobikem 300/1500 a teď mám refra. 172/1654. Tak že taky mám rád refráče. Dobře vim jak hodně DSO ukáže velkej Dob. ale pořád jsem chtěl refraktor. Jediná cesta je tedy velkej refraktor, opravdu velký hovado. Jinak se ošidíš o hodně objektů a ty ostatní uvidíš nic moc. Já šel do tehdy do co největšího refráku co to šlo. Jsem spokojenej a věděl jsem do čeho jdu. Tak jestli chceš jak planety i DSO tak pod 170mm refra. nechoď. Asi to je minimum co se vyplatí na DSO. 150mm je už docela máĺo. Já se rozhodovat, tak asi tak.
300mm Dobik. možná i větší.
Nebo velkej průměr refra. min. 180mm od ISTAR
Nebo ve VOD Turnov možná ješte maj druhej objektiv achromát 172/1654
Tak napiš co si o tom myslíš refraktoriáne
300mm Dobik. možná i větší.
Nebo velkej průměr refra. min. 180mm od ISTAR
Nebo ve VOD Turnov možná ješte maj druhej objektiv achromát 172/1654
Tak napiš co si o tom myslíš refraktoriáne
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Lukemon:do prveho prispevku som nenapisal ,ze uz vlastnim lidlskopa,s ktorym pozorujem uz 8 mesiacov a jeho kupa bola len akysi hura system no vsak nekup hvezdarsky dalekohlad za tie prachy.Tym padom mi refracky prirastli nejak k srdcu ,tak nejak som si predtym predstavoval dalekohlad. AF sa stalo pre mna novou Bibliou mam ho precitane zhora-zdola.Teraz ked chcem upgradovat svoje astronadobicko tak sa radsej poradim so skusenymi astronadsencami aby clovek nespravil nejaky kix, nie je to lacna zalezitost.Nad dobsonom uvazujem stale clovek kupi newtona a montaz sa da povedat ze dostane gratis ,ale co mam robit ked som refractor positive
.Z newtona mam trochu obavy koliminacia atd ,lebo som sikovny ako ty dvaja pani zo serialu A je to ;D
Kup si oboje...Dobsona na vizuál a refra APO na focení..časem.. 
P.s. z kolimace netřeba mít strach..Já to taky neumím ale stačí mít někoho v okolí, kdo to umí...1 x za rok ho pozvat..
P.s. z kolimace netřeba mít strach..Já to taky neumím ale stačí mít někoho v okolí, kdo to umí...1 x za rok ho pozvat..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
AF sa stalo pre mna novou Bibliou mam ho precitane zhora-zdola.V tom případě víš že průměr ničím nenahradíš pokud chceš vidět víc detailů na objektech noční oblohy,takže dobíkem 300mm kix neuděláš.
I mě na začátku nadchly jen refráče,ale jeden pohled přes dobson 250mm mě změnil názor.
Dobsony jsou levnější protože právě nemají drahé EQ montáže a dobson bedna z nábytkovýho lamina není drahá.Když máš AF pročtený tak by jsi měl už mít jasno jaký dalekohled.
I mě na začátku nadchly jen refráče,ale jeden pohled přes dobson 250mm mě změnil názor.
Dobsony jsou levnější protože právě nemají drahé EQ montáže a dobson bedna z nábytkovýho lamina není drahá.Když máš AF pročtený tak by jsi měl už mít jasno jaký dalekohled.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Stejně je to divná debata...Jako by člověk zapoměl, že refra nějakých slušných průměrů lezou cenově do statisíců a navíc potřebují pořádné montáže a nejlépe nějaké kopule...
Ale jestli někdo vykradl baňku, tak ať je refraktorista i na DSO..
Ale jestli někdo vykradl baňku, tak ať je refraktorista i na DSO..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Stana:Nad tym som tiez uvazoval ale zatial mam len na 1 instrument a nieco chcem investovat do okularov
Stana:Nad tym som tiez uvazoval ale zatial mam len na 1 instrument a nieco chcem investovat do okularovKup si co chceš, já po fotbale vytáhnu dobsona aspoň na zahradu a budu se kochat M 13-kou a činkou a prstencem.. ;D A za přispění UHC-čka snad i řasami a nějakýmy planetárkami..
Po pár měsících s lídlákem jseš zarputilej refraktorián? A přitom uvažuješ o dobsonu? Ale di.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
- Martinecko
Sa mi tu pacia tie debaty. Kto je za aky dalekohlad.
CCCP 7x50
TRAVELER 10-30x60
Astro Cabinet 90
Zatial...
Pocasie:http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_druzica
TRAVELER 10-30x60
Astro Cabinet 90
Zatial...
- Andrej
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
Ja si to pamätám takto: refra na planéty a reflektor na DSO. Tak nás to "učili" v škole A preto mám Newtona 
- Honza Ebr (honza42)
Ja si to pamätám takto: refra na planéty a reflektor na DSO. Tak nás to "učili" v škole A preto mám Newtona 8-)
No jenomže to je stokrát opakovaná blbost, která ani po stoprvní jí nepřestane být ... nebo je to mininálně absurdní zjednodušení situace.
Tento výrok totiž platí, pokud se nebere žádný ohled na cenu a další faktory. Pohled 30 cm f/20 refraktorem bude na planety jistě super. Ovšem za daný objem peněz získáš téměř vždy i na planety lepší dalekohled v obyčejném Newtonu, pokud to budeš popisovat jenom co se viditelných detailů týče. Protože refraktor o stejném, nebo i trochu menším průměru, za stejnou cenu jako Newton, prostě nebude dost kvalitní! Důvody pro pořízení refrkatoru na vizuální pzoorování být můžou, ale rozhodně to není takhle černobílé.
No jenomže to je stokrát opakovaná blbost, která ani po stoprvní jí nepřestane být ... nebo je to mininálně absurdní zjednodušení situace.
Tento výrok totiž platí, pokud se nebere žádný ohled na cenu a další faktory. Pohled 30 cm f/20 refraktorem bude na planety jistě super. Ovšem za daný objem peněz získáš téměř vždy i na planety lepší dalekohled v obyčejném Newtonu, pokud to budeš popisovat jenom co se viditelných detailů týče. Protože refraktor o stejném, nebo i trochu menším průměru, za stejnou cenu jako Newton, prostě nebude dost kvalitní! Důvody pro pořízení refrkatoru na vizuální pzoorování být můžou, ale rozhodně to není takhle černobílé.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
- Martinecko
Suhlasim s Honza Ebr. neskor napisem viac nemam cas:-)
CCCP 7x50
TRAVELER 10-30x60
Astro Cabinet 90
Zatial...
TRAVELER 10-30x60
Astro Cabinet 90
Zatial...
- Andrej
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
Samozrejme ja som to myslel iba ako veľmi hrubý názor Problematika je oveľa zložitejšia to mi je jasné Len vždy a všade som počul a čítal, že Newton je lepší na DSO. A preto maju u mňa malé plus. Ďalšie je ich cena. Takže ďalšie plus.