Vrstvene zrkadlo
- kamilfredo
Vrstvene zrkadlo
Podarilo sa mi ziskat polotovar na vyrobu zrkadla, ktore je robene metodou stavenia tensich sklenych diskov hrubky 7x5 mm a 1x12mm (spolu cca 47 mm). Vyrobca mi ale napisal, ze vybrus nesmie byt vacsi ako 1/2 hrubky poslednej vrstvy (v tomto pripade 6 mm). Rad by som sa spytal, ci niekto nevie preco je taketo obmedzenie, pripadne ake budu dosledky prebrusenia sa za polovicu vrstvy. Potreboval by som totiz vybrus az 8.5 mm. Za odpoved dakujem.
Vrstvene zrkadlo
Můžeš napsat, od koho je polotovar? Asi to lze vytušit, ale není jednodušší řešit výbrus z klasické desky? Zatím jsem neviděl funkční lepené zrcadlo u nás, i když se autoři dušují, jaké je to skvělé.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vrstvene zrkadlo
Dobrý nápad jak ke svému prospěchu zužitkovat levný materiál (odpad) a případné reklamace omezit šikovnou podmínkou...
Vrstvene zrkadlo
Vzpomínám, když Jiří D. před více jak třiceti léty zkoušel něco podobné. Tato aplikace se samozřejmě neosvědčila.
I když lze namítnout, že v dnešní době jsou daleko lepší lepidla, výledek bude stejný jako před těma třiceti léty.
Blok je holt blok a nesourodé vrstvy nikdy dobrotu dělat nebudou.
Ve tvém případě je to logické, ta poslední vrstva je ta nejsilnější, tedy max. probrus do jedné poloviny tl. disku.
Sice nepíšeš o jaký průměr se jedná, ale viděl bych to do 400mm. Při F/4-5, není problém spočítat probrus.
Ovšem,, dát si práci se čtyřstovkou a po půl roce ji zahodit........???
I když lze namítnout, že v dnešní době jsou daleko lepší lepidla, výledek bude stejný jako před těma třiceti léty.
Blok je holt blok a nesourodé vrstvy nikdy dobrotu dělat nebudou.
Ve tvém případě je to logické, ta poslední vrstva je ta nejsilnější, tedy max. probrus do jedné poloviny tl. disku.
Sice nepíšeš o jaký průměr se jedná, ale viděl bych to do 400mm. Při F/4-5, není problém spočítat probrus.
Ovšem,, dát si práci se čtyřstovkou a po půl roce ji zahodit........???
Vrstvene zrkadlo
Úvodní příspěvek ovšem není o lepeném zrcadle, ale o stavení skel, to mi přijde něco jiného než slepení, o kterém se zde vede diskuse.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Vrstvene zrkadlo
A tak to se omlouvám, Vláďo, skutečně je to tak. Trochu mě nakopl Milanův kiomentář. Je mi asi jasné, teď již, jak to a od koho to asi pochází.
Přesto svůj příspěvek zde ponechám, myslím, že toto sdělení není nijak od věci.
Dík za upozornění.
Luboš
Přesto svůj příspěvek zde ponechám, myslím, že toto sdělení není nijak od věci.
Dík za upozornění.
Luboš
- kamilfredo
Vrstvene zrkadlo
Jedna sa o firmu z Kanady, ktora bezne uz niekolko rokov vyraba tieto polotovary. Tu je odkaz
http://www.ajstelescopeworkshop.ca/
Priemer polotovaru je 514 mm.
Napr tu je odkaz na vyrobu zrkadla z toho isteho materialu.
http://www.loptics.com/ATM/telescopes/h ... ror32.html
Na polotovare z uvedeneho linku je ale rozdiel v tom, ze pri dodavke tohoto polotovaru uz bol povrch klenuty. Az po komunikacii s M. Lockwoodom som zistil ze predfigurovane zrkadla vyrobca vyraba inym postupom. A to ze pouziva but nieco ako rotacnu pec, ale skor by som povedal, ze ma klenutu formu a ked sklo zmakne tak ju vyplni a vo vrchnej casti vznika klenutie. Vysledok je ten ze najhrubsia vrchna vrstva je konstantne hruba v priebehu celej klenby. Keby som to vedel pred kupou tak si kupim predbrusene zrkadlo a bolo by to OK.
http://www.ajstelescopeworkshop.ca/
Priemer polotovaru je 514 mm.
Napr tu je odkaz na vyrobu zrkadla z toho isteho materialu.
http://www.loptics.com/ATM/telescopes/h ... ror32.html
Na polotovare z uvedeneho linku je ale rozdiel v tom, ze pri dodavke tohoto polotovaru uz bol povrch klenuty. Az po komunikacii s M. Lockwoodom som zistil ze predfigurovane zrkadla vyrobca vyraba inym postupom. A to ze pouziva but nieco ako rotacnu pec, ale skor by som povedal, ze ma klenutu formu a ked sklo zmakne tak ju vyplni a vo vrchnej casti vznika klenutie. Vysledok je ten ze najhrubsia vrchna vrstva je konstantne hruba v priebehu celej klenby. Keby som to vedel pred kupou tak si kupim predbrusene zrkadlo a bolo by to OK.