odrazy v objektivu
odrazy v objektivu
Tak se konečně na pár hodin vyjasnilo.Udělal jsem pár testů a nakonec jsem se rozhodl objektiv vymontovat a odvést do Turnova.Odborník už při letmé kontole zjistil,že je totálně rozhozenej a bude potřeba nové seřízení.Tak uvidíme.
Proto jsem se ptal, co jsi s ním dělal. Protože, pokud vím, tady žádný návod na seřízení objektivu pořádně nezazněl, jen tu byla taková trapná diskuse o kolimaci refraktoru.
Proto jsem se ptal, co jsi s ním dělal. Protože, pokud vím, tady žádný návod na seřízení objektivu pořádně nezazněl, jen tu byla taková trapná diskuse o kolimaci refraktoru.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
odrazy v objektivu
Ano skutečně se jedná o distanční podložky,ale i o vzájemné pootočení obou čoček.To asi amatérsky udělat nejde.Pro doplnění:k celému problému došlo při pokusu o výměnu objímky.Ta původní byla nízká a nechal jsem si vyrobit novou na míru.Příště už takovou blbost neudělám a vše svěřím hned odborníkům.
odrazy v objektivu
Dal bych sem několik obrázků,ale nejde mi to.poradí někdo?
odrazy v objektivu
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1155197661
tady o tom je celé vlákno s odkazy na další a další.
tady o tom je celé vlákno s odkazy na další a další.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
odrazy v objektivu
Tak se mi to konečně povedlo ,to je on bez objektivu.výtah se třemi okuláryomlouvám se je to neuspořádané,ale lepší než nic.Učím se.
odrazy v objektivu
Tak mám objektiv po opravě.Ještě není dokonalý a po dovolených se zase vrátí do Turnova,V současné době je asi tak na úrovni v jaké byl před mým neodborným zásahem.Přestávám veřit že se jedná o vadu v objektivu a proto jsem vypotil několik nákresů při pozorování polárky.Třeba někoho něco napadne a poradí.
odrazy v objektivu
Při jakém zvětšení to je kreslený?
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
odrazy v objektivu
Tak mám objektiv po opravě.Ještě není dokonalý a po dovolených se zase vrátí do Turnova,V současné době je asi tak na úrovni v jaké byl před mým neodborným zásahem.Přestávám veřit že se jedná o vadu v objektivu a proto jsem vypotil několik nákresů při pozorování polárky.Třeba někoho něco napadne a poradí.
Podle nákresu se musí jednat o skřípnutou,či jinak deformovanou (při výrobě) plochu. Přečnívající šrouby či podložky to nebudou,to by dělalo 6 paprsků. Tohle vypadá na trojůhelníkový astigmatizmus.Pár ploch jsem takto viděl zdeformovaných,ale to se jednalo o primární zrcadla. Jestli tohle dělá objektiv,tak je opravdu něco v nepořádku,až se mi to nechce věřit.
A jako Artaban se ptám,použil jsi větší zvětšení? Dělá to se stejně ať tam dáš jaký-koli okulár?Při malých zvětšeních a v mizerném okuláru se můžou objevit různé obrazce.
Půjčil bych si kvalitní okulár a zvětšení bych na test nedával menší než 2-3D. To by mělo ukázat ,co se tam s obrazem děje.
Podle nákresu se musí jednat o skřípnutou,či jinak deformovanou (při výrobě) plochu. Přečnívající šrouby či podložky to nebudou,to by dělalo 6 paprsků. Tohle vypadá na trojůhelníkový astigmatizmus.Pár ploch jsem takto viděl zdeformovaných,ale to se jednalo o primární zrcadla. Jestli tohle dělá objektiv,tak je opravdu něco v nepořádku,až se mi to nechce věřit.
A jako Artaban se ptám,použil jsi větší zvětšení? Dělá to se stejně ať tam dáš jaký-koli okulár?Při malých zvětšeních a v mizerném okuláru se můžou objevit různé obrazce.
Půjčil bych si kvalitní okulár a zvětšení bych na test nedával menší než 2-3D. To by mělo ukázat ,co se tam s obrazem děje.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
odrazy v objektivu
K dispozici mám 5 okulárů.Tři přímo na revolverovém výtahu zv.60x,150x a 250x.Potom jsem skusil i okuláry z dalekohledu 80/1200mm vlastní výroby (objektiv i okuláry Zeiss).Jsou 25mm a 10mm.Obrázek jsem kreslil při zvětšení 250x,ale ty paprsky se projevují při každém okuláru buď větší nebo menší,podle zvětšení.Při otáčení okulárem zůstávají stejné,ale při otočení objektivu se otočí i obraz.V menším dalekohledu nemám problém se získáním difrakčních kroužků a Airyho disku,ale v tomhle to prostě nejde.Při velkém rozostření se obrázek sice zakulatí,ale kroužky tam nejsou,nebo jen velmi slabé.Je to jen světlý flek.
odrazy v objektivu
Já bohužel nejsem odborník a stále se učím a to i formou pokus-omyl. Taky jsem toho názoru jako Kami, že to může být astigmatismus, jehož pravou příčinou bude možná víc okolností. Předpokládám že objektiv bude vyroben dobře nebo téměř dobře. V tom bych viděl problém jako minimální a zanedbatelný. Objektiv byl určitě ve VOD důkladně proměřen. Kolimace bude asi v pořádku, jak jsem četl. Přesto bych udělal ještě jednou kolimaci na hvězdě co nejdůkladněji. Možná ještě na jiné hvězdě než na polárce. Polárka má 2mag. a možná ještě hodně svítí. Ostatně jak se chová objektiv při velkém zv. na hvězdě 3mag. nebo i 5mag. apod.? Kvalita okuláru bude důležitá. U té kolimace bych dal 2D a co nejlépe zaostřil a pak pomalu nakláněl objektiv a koukal co to dělá. V jednom to de pomalu a chce to trpělivost, ale to nepíšu nic nového.
Docela mě zajíma jak dalekohled ukazuje M13 nebo Jupiter. Jak se ten problém projevuje na těchto objektech. Co třeba zaclonit objektiv na 80mm a kouknout jak se chová při F20.
Prostě jen tak tu něco plácám ve snaze pomoct a věřím že původ problému se podaří najít.
Docela mě zajíma jak dalekohled ukazuje M13 nebo Jupiter. Jak se ten problém projevuje na těchto objektech. Co třeba zaclonit objektiv na 80mm a kouknout jak se chová při F20.
Prostě jen tak tu něco plácám ve snaze pomoct a věřím že původ problému se podaří najít.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
odrazy v objektivu
Clonění jsem už skoušel a jen trochu zeslábne obraz,ale ty kroužky se stejně neobjeví.Na slabší hvězdě je to podobné.S kolimací jinde než na Polárce bych měl velkej problém vzhledem k azimutární montáži.Stejně velkej dík za snahu pomoci.Já ještě spoléhám na to, že až ho povezu spátky do Turnova,tak o tom skusíme pohovořit a vezmu ty nákresy s sebou.Třeba jsem se někde špatně vyjádřil(nejsem optik a moje znalosti jsou hodně povrchní).Pánové ve VOD jsou vstřícní a ochotní.Třeba je fakt zrada někde úplně jinde a já jen zbytečně plaším.
odrazy v objektivu
Možná nosím dříví do lesa, píšete, že objektiv můžete kolimovat, předpokládám, že je tedy v objímce a v ní tři tlačné a tři tažné šrouby. Tím by zde při přílišném dotažení mohla vzniknout možnost deformace komplet objímky. Asi je vám to jasné, ale raději jsem se zmínil.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
odrazy v objektivu
Ta objímka je tak důkladná,že by asi tři šroubky M3 spíš praskly než by se zdeformovala,ale na tvrdo skutečně nejsou.Přesto dobrá připomínka a já se chytám všeho.
odrazy v objektivu
Ještě se zeptám. Koukal jste dalekohledem s tou původní objímkou?
odrazy v objektivu
Ještě se zeptám. Koukal jste dalekohledem s tou původní objímkou?Koukal a ten problém byl stejnej jako teď po opravě.Asi jsem se měl ozvat už tenkrát,ale pořád jsem si myslel,že je to ve špatném seřízení.Tehdy mi bylo řečeno,že objektiv je v pořádku.Nyní prý je potřeba ještě něco udělat nejspíš s uchycením v objímce.Už se to nedělá postaru.Moc tomu nerozumím,ale doufám,že se tím vše vyřeší.Na Ronchiho test jsem se díval,ale moc mi to neříká i když jsem o něm dost četl.Chce to praxi a vědět co hledat.