R TS 110/660
R TS 110/660
Tam je ale problém že mi to AZ3 neunesieTo je zvláštní když SW 120/600 to unese, že by byl o tolik težší? Jinak místo toho brutálního zastínění by asi byl lepší neutrální (měsíční) filtr...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
R TS 110/660
Na tej AZ3 to ide terestricky, ale akonáhle pozriem vyššie, rozhodia sa hmotnosti, je to nestabilné a preklápa sa dozadu. Je pravda že na OTA mám AL lištu ktorá má prvky pre uchtenie, to znamená že OTA je kus nad AZ3 a to vytvára dosť silnú páku.
Skúšal som to aj filtrovať, Contrast Booster, Fringe killer, polarizačný v rôznych kombináciách, dá sa to dosť eliminovať ale je to tam. Je to nejaká chyba objektívu.
Sklo je uchytené medzi gumovými podložkami, takže je tam určite možnosť povolenia, dotiahnutia, zmeny vzdialenosti a pod. Vyrobím prípravok na povolenie a skúsim sa s tým pohrať. Uvidíme či to niečo prinesie.
Skúšal som to aj filtrovať, Contrast Booster, Fringe killer, polarizačný v rôznych kombináciách, dá sa to dosť eliminovať ale je to tam. Je to nejaká chyba objektívu.
Sklo je uchytené medzi gumovými podložkami, takže je tam určite možnosť povolenia, dotiahnutia, zmeny vzdialenosti a pod. Vyrobím prípravok na povolenie a skúsim sa s tým pohrať. Uvidíme či to niečo prinesie.
Dobson 254/1200, SCT 8, ED 80/600, MAK127/1500, Refra TS 110/660, HEQ5, EQ SKY, AZ3 atď........
R TS 110/660
Mal som čas tak som sa skúsil pohrať. Skúšal som rozne kombinácie vnútorných medzikrúžkov čím sa menila vzdialenosť členov, otočiť predný člen a pod. Predchádzajúci majiteľ ho rozoberal a mohol sa pomýliť pri skladaní
. Bol som prekvapený obraz sa nemenil (aspoň pohľadom vyzeral stále rovnaký). čakal som že to nemože byř funkčné, keď je to chybne zložené. Až keď som skúsil povoliť objímku a v reálnom čase otáčať predný člen okolo osi, chvost sa zmenšoval a zvačšoval. Našiel som bod kde úplne zmyzol
. Vyčistil optiku zložil, dotiahol a bol tam zase >:(. Medzi predným členom a objímkou je gumička ktorá pri dotiahnutí mení polohu skla. Tak som opať hľadal tú správnu polohu, jemne dotiahol a myslím že je po probléme. Už to ukazuje tak ako som očakával. Prečo sa to ale takto chová vysvetliť neviem. Pripomína mi to polarizačný filter, len efekt je iný ;D
Dobson 254/1200, SCT 8, ED 80/600, MAK127/1500, Refra TS 110/660, HEQ5, EQ SKY, AZ3 atď........
R TS 110/660
Jestli tomu dobře rozumím, přesvědčil jsi se na vlastní oči co dokáže moc utažená optika v objímce.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
R TS 110/660
Presne tak, a nie len utiahnutie optiky ale aj poloha a natočenie jednotlivých skiel. Tá gumička vpredu má určite nejaký význam, ale na druhej strane umožňuje pohyb čo rozhadzuje obraz. Čo si myslíte, je možné ju vyhodiť? Nemôže byť problém s nejakými dilatáciami, teplotnými zmenami a pod? Znamenalo by to že sklo bude len medzi AL krúžkami jemne dotiahnuté.
- Jiri_Skalsky
R TS 110/660
Willi,
ta gumicka je tam asi proto,abzy ti nesla dovnitr vlhkost.
Pokud ji vyhodis,tak riskujes. Ale kdybys ji vyhodil,tak by cocky nemely sedet rovnou na kovu. Bylo by lepsi,kdybys vystrihnul z kancelarskeho papiru nejaky krouzek a dal jej mezi objimku a cocku. Ten papir samozrejme tusi zacerni nebo vystrihni rovnou cerny.
U Zeissovych objektivu bys videl,ze nelze nahazet cocky do objimky,ale musi e navzajem je natocit i v jejich azimutu. Na okrajich cocek jsou znacky.
Doporucuji ti ale gumovy krouzek ponechat a pohrat si s justazi.
Zdravi J.S.
ta gumicka je tam asi proto,abzy ti nesla dovnitr vlhkost.
Pokud ji vyhodis,tak riskujes. Ale kdybys ji vyhodil,tak by cocky nemely sedet rovnou na kovu. Bylo by lepsi,kdybys vystrihnul z kancelarskeho papiru nejaky krouzek a dal jej mezi objimku a cocku. Ten papir samozrejme tusi zacerni nebo vystrihni rovnou cerny.
U Zeissovych objektivu bys videl,ze nelze nahazet cocky do objimky,ale musi e navzajem je natocit i v jejich azimutu. Na okrajich cocek jsou znacky.
Doporucuji ti ale gumovy krouzek ponechat a pohrat si s justazi.
Zdravi J.S.
R TS 110/660
OK. Dík za radu. Takže to asi nebude chyba skla ale bežná vec. Podarilo sa mi to nastaviť tak že je to dnes v poriadku. Presne nad tým som ale uvažoval, zameniť vskutku mäkkú gumu za niečo pevnejšie, hrubší papier, fíbrové tesnenie a pod. Niečo skúsim vymyslieť.
Willi
Willi
- Jiri_Skalsky
R TS 110/660
Willi,
at se Ti dari.
J.S.
at se Ti dari.
J.S.
R TS 110/660
Po naštelovaní skla som ešte posunul vnútorné plechové clony, na ktoré som akosi zabudol. Cez deň obraz super aj pri zvačšení okolo 80. V noci som skúšal hviezdy, Saturn, všetko OK. Tá Venuša bol dobrý test, je to ťažký objekt aj pre lepšie kukery. Najkrajšie som si to užil teraz pri splne na mesiaci a na slnečných škvrnách (teda tej jednej ;D). Obraz je detailnejší ako s MAK 127. Mal nejako viac pixelov ;D. Na prehliadky oblohy a širšie zábery objektov dobrý stroj. Ako som už spomínal, asi to s MAKom hodím na jednu lištu. Potom to bude taký univerzálny kompakt